Socialisten winnen verkiezingen in Duitsland en Frankrijk

Goed nieuws voor op de maandagmorgen:

Bij de verkiezingen in twee Duitse deelstaten verloor de conservatieve CDU flink van de groenen en de sociaaldemocraten. In Frankrijk was de socialisitische PS de grote winnaar bij de kantonale verkiezingen (Elsevier).

De regerende coalitie van CDU en FDP heeft een historische verkiezingsnederlaag geleden in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Mogelijk krijgt de deelstaat voor het eerst in de geschiedenis een groene minister-president (knack).

Er is nog geen reactie binnen van onze bruine brievenbuspisvingerlikkers.

Zie ook: “Groene aardbeving in Duitsland” (fd)

8 gedachten over “Socialisten winnen verkiezingen in Duitsland en Frankrijk”

 1. Het is een demonstratie als het ware, meer niet – de praktijk in Portugal, Griekenland, Groot-Brittannië en Ierland wijst uit dat het verder geen lor uitmaakt of “socialisten” of “conservatieven” de regering vormen.

 2. Fout in de kop. Die SPD zijn niet de “socialisten”, dat is die LinksPartei. Ze zijn zo als in die tekst juist geschrijven is die sociaaldemocraten. Het maakt noch een groot verschil, gelukkig.

  Verder zou je die SPD in die twee verkiezingen niet bepaald de winner kunnen noemen. In Baden-Würtemberg zijn ze voor het eerste keer kleiner dan die Grünen, dus derde partij in die deelstaat. In Rheinland-Pfalz hebben ze tien procentpunten verloren.

 3. Overigens, afgezien van die kop, worden “sociaal-democraten” ook wel “socialisten” genoemd in de spreektaal. Het verschril is niet echt zo vreselijk groot hoor. Qua noemen. Hier in NL heb je een Socialistische Partij maar dat zijn ook gewoon sociaal-democraten en ik hoor de PvdA ook wel eens “socialisten” genoemd worden op het journaal.

 4. Die wereld is al warrig genoeg. Laat ons PvdA en SPD gewoon sociaaldemocraten noemen, en SP en Linkspartei sociaalisten. Die SP noemt zich zelf zo. PvdA en SPD hebben een heel andere traditie dan die SP (Mao) en die Linkspartei (DDR, inmiddels alle mogelijke links groepen in het Westen absorbeerd). Hier gaat het mij om. Die een vind die verschillen tussen sociaaldemocraten en sociaalisten klein, die ander (dus ik) steeds noch groot genoeg.

 5. Ik denk dat je het Mao aspect van de SP overschat, en het sociaal-democratische aspect van de SP onderschat.

  We leven wel nu en niet in 1970.

  Over die Linke kan ik niet oordelen daar weet ik niet genoeg van.

 6. Natuurlijk speelt het Mao-aspect bij de SP nu geen rol meer, zij zijn niet zo gek om nu noch achter een man met tientallen miljoenen moorden aan te lopen. Maar zijn de roots van een partij die met gedachtegeod van mao begon niet net zo fout als die van een partij die met het gedachtegoed van Hitler begon?

  Die roots van die Linkspartei zijn dus in die voormalige staatspartij van de DDR te vinden, en in allerlei kleine kommunistische groepen in het westen van Duitsland. Niet onbelangrijk: die Linkspartij speelt als gedoogdpartij in Nordrhein-Westfalen (meest belangrijke buurland van Nederland!) een rol zo als Wilders in Nederland (ook al hebben ze uiteraard een ander programma dan Wilders).

  SP en Die Linkspartei zeggen allebij dat ze sociaaldemocraatisch zijn, en zij zijn het ook voor een deel. Mijn punt is: hun verleden is doch anders dan PvdA en SPD. Die staan in democraatische tradities, SP en Linkspartei niet, altans in het begin.

  Dat is ook een van die punten waar ik bij Wilders op hamer: niemand mag lid worden van zijn “partij”, dus begint die al ondemocraatisch.

Reacties zijn gesloten.