Er is geen alternatief voor Russisch gas

Poetin weet dat er in de EU geen goed alternatief is voor Russisch gas, althans niet op korte tot middellange termijn.

Op Sargasso pleit Jan Willem van de Groep, programmaregisseur bij het energietransitieprogramma Energiesprong, voor het alternatief van energiezuinige woningen. Dat helpt zeker. Eerder heb ik dat ook al de meest logische stap genoemd. Deze verwarmingsbesparing zet echter in zijn totaliteit, vooral met betrekking tot de energievraag van de industrie, onvoldoende zoden aan de dijk.

De realiteit is echter dat onze energieintensiteit minstens een grote orde te hoog is voor duurzame opwekking en dat ga je voorlopig (komende decennia) niet oplossen met besparen. Het enige alternatief voor Russisch gas is daarmee Eigen gas. (reactie #40)

De reactie klopt voor zover het Nederland betreft. Maar Nederland vormt slechts een klein onderdeel van de EU (3,5 procent qua inwoners). Het antwoord past voor de unie niet bij het vraagstuk van de energieafhankelijkheid van Russisch gas.

Het beste scenario is om heel gauw vriendjes te worden met Poetin.

10 gedachten over “Er is geen alternatief voor Russisch gas”

 1. De oorlog in Oekraïne is in gang gezet omwille van Monsanto en waar het de energievoorziening betreft: Shell.
  Maar afgezien daarvan.
  “Het beste scenario is om heel gauw vriendjes te worden met Poetin.”
  Pardon???? Het beste scenario is m.i. én de energiebehoefte drastisch in te perken, iedereen heel goedkoop aan hoog rendement zonnepanelen te helpen en serieus werk te maken van brandstofcellen om er voor te zorgen dat gas en andere fossiele brandstoffen niet meer nodig zijn.

 2. Waarom dachten jullie dat opeens IS als een gevaar voor Europa wordt gezien? Toch niet wegens humanitaire redenen, hoop ik?

 3. @Ralph, perfect 20 jarig plan. Wel moet je eerst de toestemming voor vragen aan de oliemaatschappijen die de energiemarkt volledig controleren (Vrije Markt, he? Niet dus)

  Wat men niet beseft is dat de weg voor mogelijke samenwerking met Rusland zou de beste waarborg zijn voor de Vrede in Europa en de wereldvoor de komende tijden.
  Tevens is dit de weg voor economische prosperiteit van Europa voor de komende 20-30 jaren. Goed maar we hebben blijkbaar corrupte politiek die daar helemaal niet in geïnteresseerd is.

 4. @nexus,

  Wat men niet beseft is dat de weg voor mogelijke samenwerking met Rusland zou de beste waarborg zijn voor de Vrede in Europa en de wereldvoor de komende tijden.’

  Goede opmerking.

 5. Die samenwerking blijkt dus enorm fragiel, als het om sentimenten als Volkszugehörigkeit gaat.

 6. @Sjaak, bedankt, doe ik m’n best. Waar nu het nadruk op zou moeten liggen is de wankelende Europese economieën uit de put te gaan trekken – daar is de samenwerking met Rusland de beste oplossing voor tientallen komende jaren. Dat men daar tegenover voor de oorlog kiest is verwerpelijk.

 7. ‘Het beste scenario is om heel gauw vriendjes te worden met Poetin.’

  De winter nadert en het hemd is nader dan de rok, ook voor schreeuwerige politici. Dus komen er deals/afspraken ten faveure van Rusland.

  1) De EU zorgt voor een gasakkoord tussen Oekraïne en Rusland (http://www.fd.nl/economie-politiek/895637/oekraine-en-rusland-sluiten-akkoord-over-gas).
  2) Hongarije levert geen gas meer aan Oekraïne (http://www.nu.nl/economie/3888521/hongarije-sluit-onverwachts-gaskraan-oekraine.html).

 8. Wij hoeven de komende winter niet in de kou te zitten. Ons gas komt uit Slochteren en uit Noorwegen ( komt aan land bij Julianadorp).Onze energie komt voor een groot deel vanuit de Franse kerncentrales.Groene, dus schone energie of ben ik nu te cynisch? Ik geloof helemaal niet in het etiket Groene energie. Voor mij is het een truc van de energiemijen om onder het kopje duurzaam je nog meer centen uit je zak te kloppen.Twee of drie thoriumcentrales erbij en Nederland is de eerste 25 a 30 jaren onafhankelijk. Daarna zal zonne-energie het moeten overnemen.

 9. Is het ook, Laarmans. Er bestaat geen ‘groene energie’..tenzij je ‘off the grid’ bent en 100% je eigen energie opwekt. De rest is “grijs”, wat als ‘groen’ verkocht wordt.

  Overigens is Thorium geen oplossing. Dat is enkel een stokpaardje van hen die kernenergie willen. Vandaag de dag (technisch) nog niet mogelijk/ haalbaar. Don’t believe the hype, is hier van toepassing..

Reacties zijn gesloten.