Jong fouten maken mag niet meer

Vorige week veroordeelde de Haagse kinderrechter een jongen van 15 tot twee jaar verplichte begeleiding, vijf weken detentie waarvan drie voorwaardelijk en 500 euro schadebetaling. De jongen hoorde bij een groep van negen Marokkaanse kinderen van 13 tot 15 die allemaal dergelijke straffen kregen, met 60 uur taakstraf als ondergrens. De groep bekogelde in de kerstvakantie in Gouda meisjes met sneeuwballen en pakte met geweld hun fietsen af.

Tja, allemaal in het kader van KEIHARD aanpakken hè? Ik praat het niet goed, absoluut niet. Maar dit ziet er voor mij toch uit als uit de hand gelopen kattenkwaad en aangezien kinderen tegenwoordig geen kinderen meer mogen zijn, worden ze beoordeeld en veroordeeld als volwassenen.

Zelf heb ik iets soortgelijks meegemaakt toen ik een jaar of 15 was (begin jaren zeventig). Met jongens (klasgenoten), uit hetzelfde dorp. Ook pesten en liep zo uit de hand dat fiets een krom voorwiel had. Hoe heb ik dat opgelost? Had natuurlijk het voordeel dat ik de pesters kende. Ik was zo boos (toen kon ik dat al), dat ik bij alle ouders langs ben gegaan, een deel ervan had ook nog een winkel (dus helemaal leuk voor maximaal effect, realiseer ik me nu pas) en ben mijn beklag gaan doen. Fiets is gemaakt op hun kosten en heb nooit meer last gehad.

Zo werd dat vroeger opgelost.

Recht en Bestuur » Jong fouten maken mag niet meer :: nrc.nl

8 gedachten over “Jong fouten maken mag niet meer”

 1. Het is natuurlijk wel de vraag watvoor verleden deze minderjarigen hebben. Als dit de eerste keer is dat ze met justitie in aanraking komen dan is dit wat erg streng, maar als ze al vaker voor dit soort dingen zijn gepakt dan is dit wel gepast.

 2. Met geweld hun fiets af? Dat ligt er helemaal aan wat voor geweld. Vroeger had je idd van die treiteraars en kon je nog naar de ouders gaan. Maar ik moet zeggen, vergeleken met deze generatie zijn die treiteraars van vroeger softies.

 3. ik vond het op de beelden allemaal wel meevallen, wel irritant en onwenselijk, maar om nu gelijk stadscommando’s in te willen zetten???…..waren misschien een keer geen linkse rechters….moet wel zeggen dat degene met de fiets er vandoor ging al een eerdere veroordeling had, Een lieverdje is het dus niet, maar of die door deze straf nu gelijk een engeltje gaat worden….denk het niet. Hij zal er neit beter van worden….

 4. Mijn dank gaat uit naar de schrijfster van dit stuk. Was mezelf er al zo kwaad over aan het maken dat ik was begonnen er zelf iets over te schrijven. Dat plaats ik dus maar hier.

  “Die jeugd van tegenwoordig”

  Wat ben ik blij niet in deze tijd te ‘puberen’. Wat in mijn tijd toch heel normaal werd gevonden en waar volwassenen met veel plezier aan meededen. Dat noemden we toen stoeien. Goed het kon weleens een beetje uit de hand lopen en dan kreeg je een ‘standje’. Uitgelaten zijn na een hele dag lang in de schoolbanken mag ook al niet meer. Hoor ik die meiden nou “doe normaal” roepen in het filmpje. Ja. Dat kunnen ze beter tegen zichzelf roepen. Wat een hysterie om aangifte te doe. Weten die wijven in de dop dan helemaal niet meer wat normaal is?

  Op dezelfde wijze heb ik mijn aanstaande leren kennen lang geleden na een robbertje stoeien en ik was zeker niet zachtzinnig. En wat zij van mij gestolen heeft is niet meer te becijferen en na haar scheiden nog veel meer. Wat een trutten. Het is helemaal niet gek dat die fiets nog steeds zoek is. Na zo’n niet meer normale gang naar het politiebureau om aangifte te doen van een MISDRIJF hadden ze van mij ook in de sloot kunnen gaan dreggen naar hun fiets. De jeugd van tegenwoordig schijnt nog minder leven te hebben dan ik in de gezagsgetrouwe 50-er jaren.

  Geen geweldadiger land waarin hysterische wijven, die in de dop zijn nog het gevaarlijkste omdat hun slachtoffers ook nog in ontwikkeling zijn. Waarin hypocrisie elke normale omgang en dialoog onmogelijk maakt. Waarin spelen geen optie meer is.

  Heb mij in de tijd dat de oorlog in Vietnam een issue was om tegen te zijn wel ‘schuldig’ gemaakt aan het kalken van antioorlogsleuzen. Maar zie dan eens dit: http://eindpunt.blogspot.com/2011/04/moslimhaat-in-nederland-moskee-weer.html

  Hoe kan “die jeugd van tegenwoordig” zich in een samenleving vol hysterische willekeur tot normale volwassenen ontwikkelen? Als Rechtbanken ook al hysterie in hun uitspraken verwerken alsof dat de norm is die ons allen aangaat.

  http://www.dekrantvangouda.nl/Nieuws-van-Gouda-en-omstreken.1414.0.html?&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=7830&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1438
  http://www.youtube.com/watch?v=oH8-Wjx4bXk
  http://weblogs.nrc.nl/rechtenbestuur/2011/04/02/jong-fouten-maken-mag-niet-meer/

 5. Fouten maken moet tot zekere hoogte kunnen. De vraag is wel hoe erg deze fouten waren. Meharis vraagt terecht hoeveel geweld die jongens hebben gebruikt.

  Mensen met geweld hun bezittingen afpakken betekent dat die jongens overvallen hebben gepleegd. Dat gaat verder dan simpel kattenkwaad. Waarschijnlijk staat die informatie wel in de rechtelijke uitspraak.

 6. @ Sofia van der Linde:
  “‘Sneeuwballen gooien, fietsen afpakken en de ‘meiden pakken’ kan je hele leven verpesten

  Eén van de jongetjes filmde namelijk álles met zijn mobieltje en plaatste het resultaat in februari op internet. En toen ging het mis. Op YouTube is het ongeveer 25.000 keer bekeken. De politie zei de beelden ‘misselijkmakend’ te vinden en ‘keihard’ op te treden. Het Kamerlid Marcouch (PvdA) oordeelde in vragen aan de minister dat er van „bedreiging, intimidatie en roof” sprake was. En of de minister in de beelden ook „niet te tolereren minachting en schaamteloosheid” zag. En hoe de minister het „geschonden rechtsgevoel” ging herstellen.

  Dat is nu dus gebeurd. —-En de rechter woog alle opwinding nog mee ook.—- Volgens het vonnis heeft het filmpje „in het hele land tot grote commotie en verontwaardiging geleid”. Zo is dat. We kunnen weer opgelucht ademhalen. Dit ernstige geweldsdelict is vergolden, de bijvoeglijke naamwoorden kunnen weer de kast in. Tot de volgende tienervechtpartij op internet.”‘

  Deze tekst is [zonder de aandachtstreepjes die door mij zijn gezet] niet van mij maar van Folkert Jensma in de NRC. Folkert Jensma doet er altijd een link naar de betreffende uitspraak van de Rechtbank bij. Maar deze keer [zich bewust van de opwinding die de rechter meewoog?] niet. Het kan ook nog zo zijn dat Justitie die niet publiceert op rechtspraak.nl want ze publiceren als ik me niet vergis niet elke rechterlijke uitspraak.

 7. @#7 Ik denk dat uitspraken over minderjarigen mogelijk niet worden gepubliceerd maar het kan ook zijn van wel. Alle uitspraken worden geanonimiseerd op rechtspraak.nl.

  Ik wist niet dat dit dezelfde personen waren als in het Youtube filmpje. Als dat inderdaad zo is, dan vind ik dat deze minderjarigen van geluk mogen spreken dat ze niet zwaarder zijn gestraft.

  Voor roof op zich vind ik deze straf ook gepast of te laag. Er had een hogere boete en schadevergoeding toegekend mogen worden.

 8. @#8 5:34 min. uit het “Goudse” volgens HvNL. Niks over wat eraan vooraf ging en niks over wat erna kwam. Tsjonge. Hoeveel fietsen hebben jullie nodig? Ha ha ha.

Reacties zijn gesloten.