Japan wil 12 miljoen liter rechts hobbywater in de oceaan lozen

Kleine update uit Japan: Japan is van plan 11.500 ton radioactief afvalwater uit de kerncentrale Fukushima I te lozen in de Grote Oceaan. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo maandag op gezag van de regering en de eigenaar van de centrale, het elektriciteitsbedrijf Tepco. (Telegraaf)
Het gaat om relatief licht radioactief water zeg maar. Naar Japanse normen dan en die zijn wel wat gewend.

P.S.: over normen gesproken; de europese normen voor grenswaarden van radioactiviteit in voedsel zijn trouwens vorige week verhoogd. Dus ook hier is niks aan de hand.

6 gedachten over “Japan wil 12 miljoen liter rechts hobbywater in de oceaan lozen”

 1. “En kijk daar ..hoe mooi lichten de vissen op, vooral s’nachts in het donker!” 😥

 2. @1
  ik snap dat je een grapje maakt, maar lichtgevend plankton en kleine kwalletjes bestaan dus echt, heeft niets met radio-activiteit te maken. Wel met fosfor. Ga met oostenwind maar eens zwemmen in het donker. Prachtig!

 3. Ow, zeebeesten geven geen licht van fosfor maar door de oxidatie van luciferine, samen met een enzym (luciferase) voor de kleur. Die reaktie geeft licht + oxiluciferine.
  Luciferine bevat geen fosfor.

 4. @4
  weer wat geleerd, maar volgens mij heb ik toch een beetje gelijk:
  Bacterial luciferin is a type of luciferin found in bacteria, of which living within the specialized tissues of some squid and fish. It consists of a long-chain aldehyde and a reduced riboflavin phosphate.

Reacties zijn gesloten.