De geloofwaardigheid van wonderrabbijn Raphael Evers

Het Nederlands-Israëlitisch Seminarium weet van subsidievangen maar heeft in de afgelopen vijftig jaar precies 1 rabbijn voortgebracht. Dit is de huidige rector van het seminarium, Raphael Evers.

Over dit NIS:

Prominente joden trokken aan de bel over het slechte functioneren van het seminarium en haar rector. Volgens hen gaat het subsidiegeld ook deels naar de hoge onkosten van de rector.

De onderhavige rector (heeft hij zichzelf opgeleid? de vraag dringt zich op als je het geheel overziet) is vooral bekend om zijn verhalen in De Media over hoe onveilig het in Amsterdam is voor herkenbare joden, en dit dankzij Marokkaanse jongeren. Een zoon van deze rabbijn zou het land daarom ontvluchten.

Zullen we zeggen dat Evers en de zijnen vanaf nu een klein probleempje hebben met hun geloofwaardigheid?

P.S. We wachten nu vol spanning op de eerste kamervragen van de PVV over deze subsidieslurpende rabbijn.

33 gedachten over “De geloofwaardigheid van wonderrabbijn Raphael Evers”

 1. Ik vind het nogal onaardig om hem sarcastisch “wonderrabbijn te noemen”. Die problemen met het NIS waren al langer bekend. Irene Zwiep maakt die opmerking “Het seminarium ligt al eeuwen te slapen,” niet voor niets.

  Het is een betere vraag waarom dit niet is meegenomen door de ambtenaren die periodiek de subsidieaanvragen moesten beoordelen. Zijn de normen te ruim of is men te mild voor dit instituut geweest?

  Prominente Joden hebben zelf aan de bel getrokken over het NIS dus Rabbijn Evers heeft kritiek gekregen uit de hoek waar dit het meest telt. Dat is ook logisch want goed onderwijs over Joodse taal en cultuur is in de eerste plaats in het belang van de gemeenschap.

  Dat herkenbare Joodse personen op straat worden lastiggevallen staat hier los van. Rabbijn Evers is niet de enige die hier aandacht voor vraagt. Dit is ook een echt probleem. De Orthodoxe gemeenschap voelt zich in Nederland heel onveilig. Het is voor de leden van de familie Evers en ander Orthodoxe Joden niet ongewoon om dagelijks te worden uitgescholden en bespuugd.

  Ik weet toevallig ook hoe dat voelt, zij het om andere redenen. De Joodse gemeenschap heeft het volste recht om zich hierover te beklagen; net als andere belaagde minderheden.

 2. Het is gewoon wonderlijk hoe de enige afgestudeerde van een opleiding de rector kan zijn van diezelfde opleiding. Vandaar dat ik de de term “wonderrabijn” wel op zijn plaats vind.

 3. Sofia van der Linde Schreef:

  Het is een betere vraag waarom dit niet is meegenomen door de ambtenaren die periodiek de subsidieaanvragen moesten beoordelen. Zijn de normen te ruim of is men te mild voor dit instituut geweest?

  En dan klachten over anti-semitisme krijgen zeker ??? Is jouw bijvoorbeeld ooit onderzoek bekend naar wat er op Joodse scholen over “Gojim” ( da’s hebreeuws voor “Kaffirs”toch ?? ) word onderwezen ???

 4. Citaat van Hooggeleerde Rabbi Evers uit Volkskrant : ” Een rabbinale studie duurt ontzettend lang; ikzelf heb pas dit jaar de titel behaald, terwijl ik in 1972 ben begonnen… “. 😮 !!

  …..dus zo’n negenendertig (39!) jarige onzin-studie, die alleen maar haat jegens andersgelovigen en dus maatschappelijke onrust oplevert, moet met grof geld gesubsidieerd worden terwijl bijvoorbeeld de Nederlandse student medicijnen er geen jaartje langer over mag doen of hij/zijn wordt overladen met sancties, bijbetalingen, boetes en dreigende gevangenisstraf.

  Wilders heeft het goed voor met de Nederlandse student en zijn gezant, die afschuwelijke staatssecretaris Halbe Zijlstra van onderwijs, is kennelijk óók ingehuurd om Nederland naar de knoppen te helpen ter meerdere glorie van de apartheidsstaat israël…

 5. In het artikel waar ik naar linkte beweert Evers dat het instituut sindsdien 6 Rabbijnen en 25 docenten heeft afgeleverd.

  Een ander instituut biedt een opleiding die in principe 5 jaar duurt.
  http://www.levisson.nl/nl/opleidingen/rabbijnenopleiding.html

  10-12 jaar zou ik ook nog verdedigbaar vinden als iemand daarnaast theologie en Semitische talen studeert. Een kleine veertig jaar is absurd.

  Rabbijn Evers heeft daarnaast wel een aantal andere academische titels op zijn naam staan dus het is niet alsof hij niks uitvoert maar dit is niettemin hoogst opmerkelijk.

  Ja, ik weet wat “Goj / Goja/Gojim” betekent, Al Bakrastani. Grappig dat je denkt dat ik dat niet zou weten terwijl je wel er van uit gaat dat ik weet wat “Kaffir” betekent. Ja, dat weet ik ook. Ik weet ook hoe diverse andere stromingen over Heidenen als ik denken.

 6. Weerwoord van Rabbijn Evers:

  Het NIS ontvangt sinds 1991 een subsidiebedrag, dat is opgelopen tot 155.000 euro per jaar. Rabbijn Raphael Evers is echter de laatste rabbijn sinds 1960 die aan het seminarium afstudeerde, aldus het opinieblad. ‘Onzin’, zegt Evers, tevens rector van het NIS. ‘Er zijn sinds die tijd absoluut rabbijnen afgestudeerd, zes in totaal, inclusief ikzelf. Ook zijn er 25 docenten afgeleverd.’

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/1870724/2011/04/05/Rabbi-opleiding-levert-geen-rabbijnen-af-maar-krijgt-wel-subsidie.dhtml

 7. Nou laten we het dan in plaats van een “wonderrabbi” een “onverbeterlijke subsidieslurper” noemen. 😀

  Kamervragen wil ik zien!

 8. @#9
  Sinds 1991, is dus zo’n 20 jaar anderhalf ton per jaar. Dat zijn miljoenen. Dus subsidieslurpend of subsidieverslindend is helaas correct.

 9. Wel eens rabijn Evers gezien op tv. Toont zich een felle verdediger van de kolonistenpolitiek van
  Israel. Zou zo tussen de extremistische kolonisten kunnen leven.
  Nee, geef mij maar de rabijnen van Netureikarta. Die praktiseren wel hun geloof op ortodoxe wijze maar hebben niet de pretentie om te beweren dat zij G’d achter hun zijde hebben om het land tussen de Nijl en de Eufraat van haar bewoners te ontdoen en er een super Joodse staat van te maken.

 10. @#11 Ah ja, de enige goede Jood is tegen een Joodse staat. En de enige goede Moslim is voor het opheffen van alle Islamitische landen ter wereld. (Ja, ik weet wie de Neturei Karta zijn)

  Goede Marokkanen moeten uiteraard dubbel voor de algehele vernietiging van het Marokkaans koninkrijk zijn vanwege de kolonisatie van de Westelijke Sahara.

  Kort door de bocht? Meen je dat nou?!
  (Ja, dit is sarcastisch bedoeld)

  Dat Rabbijn Evers het Nederzetting beleid niet veroordeeld, valt mij van hem tegen. Dat hij en zijn gezin door zelfbenoemde sympathisanten van de Palestijnse zaak worden bespuugd zal ook niet helpen. Dat maakt zijn positie nog niet goed maar wel begrijpelijker. Een aantal van zijn kinderen zijn geradicaliseerd dankzij deze treiterijen. Dat helpt ook niet met het vredesproces en is ook niet bepaald een verrijking voor Nederland.

  Een ander Joods geluid zou het ook makkelijker hebben als herkenbare joden in dit land niet op straat werden belaagd en het debat minder was geradicaliseerd. De Rechtse Israël apologeten hebben daar schuld aan maar rabiate pro-Palestijnse “actievoerders” even goed.

  Het NIS zal waarschijnlijk diens subsidie verliezen. Dat lijkt volledig terecht op dit moment. Dat doet aan het verhaal van Raphael Evers en zijn zoon niks af. Dat maakt het feit dat Joodse instellingen beveiliging nodig hebben ook niet minder schandalig.

  Gaan we ook de andere kant uitkijken als PVV’ers en JDL’ers op straat herkenbare Moslims gaan bespugen, uitschelden, intimideren en afrossen onder het mom dat ze vast wel tegen het bestaan van Israël zullen zijn?

  Ook als Evers er wel een politiek correctere mening op na hield, dan nog zou zijn instituut betere resultaten moeten leveren. Niet zo slim om de media Rabbijn uit te hangen want ja dat trekt aandacht.

 11. En ik zou het een goede onderbouwing vinden van een van de stellingen waarop Krapuul gebouwd is, als we ook in dit geval de regel zouden aanhouden, dat, wanneer één moslim of een groep moslims iets verkeerds doen of zeggen, dat niet mag worden verhaald op alle moslims of op de landen waar ze vandaan komen.
  Die regel passen we ook toe op joden. Dus de staat Israël of het joodse geloof heeft met deze kwestie niets te maken.
  Hoe kun je van de PVV verlangen, om “consequent” te zijn, en dus ook kamervragen te stellen over deze “subsidieslurper”, als je zelf niet consequent bent? :mrgreen:

 12. @13
  En waar wordt Israel of het joodse geloof precies aangevallen in mijn stukje?

 13. Ik zou mij het scenario kunnen voorstellen dat er is gelekt naar HP/De Tijd door mensen die het juist om het subsidiegeld van het NIS te doen is. Die Evers willen wippen, en dan zelf willen beslissen waar het geld naartoe gaat.
  Er is bij alle joodse instellingen namelijk behalve die subsidie ook altijd sprake van andere geldstromen, met name van binnen de joodse gemeenschap zelf. Het zou me niet verbazen als er nog een potje is van voor de oorlog. En dat trekt een bepaald soort machtswellustige bestuurders aan, die dat geld willen beheren. Rabbijn Evers is mans genoeg om die lui van het lijf te houden, maar als er een smeercampagne tegen je wordt gevoerd, wordt dat natuurlijk een ander verhaal.
  Het zou me ook niets verbazen wanneer dit iets te maken heeft met de populariteit van Evers binnen en buiten joodse kring. De synagoge van het Seminarium heeft een zekere populariteit, en dat een doorn in het oog van andere mensen, andere rabbijnen en andere synagogen. Uiteindelijk gaat het allemaal om macht en aanzien.

  Ik vind 155.000 euro subsidie per jaar niet veel voor een instituut waar dageljks les wordt gegeven door diverse docenten. De enige vraag die je je kunt stellen is of er op voldoende hoog niveau wordt les gegeven om de connectie met de UvA in stand te houden. Zijn de seminarium-studenten goed genoeg opgeleid om examens klassiek en modern Hebreeuws te doen aan de UvA?

  Wat rabbijn Evers van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden vindt, doet er in dit verband natuurlijk niet toe. Zijn standpunt daarover en die school zijn twee totaal verschillende zaken.

 14. Ja, aangezien HP / de Tijd met deze “onthullingen” komt is enige voorzichtigheid geboden. Ik had mijn bewoordingen voorzichtiger kunnen kiezen.

  De opmerking dat het niet ongewoon is om 40 jaar over je studie te doen blijf ik wel wat vreemd en onverstandig vinden.

  Het bestuur van de NIS kan besluiten om Evers de vervangen als er teveel negatieve publiciteit komt.

 15. @14 Nergens. Het probleem zit hem ook niet in jouw stukje maar in hoe sommige mensen omgaan met iets dat riekt naar een Jood of naar Israël.

  Ik ben bang dat we hier een speciale regel voor in het leven moeten gaan roepen. Geen off topic gelul over Israël/zionisme.

  Ik heb het daar helemaal mee gehad namelijk.

 16. Het hele leven is lernen, en zeker voor een rabbijn, dus hoe lang Evers over zijn studie doet vind ik niet ter zake.
  Het zou mij spijten als ik in een onderlinge vete was terechtgekomen, het is niet uit te sluiten helaas…

 17. @12
  “@#11 Ah ja, de enige goede Jood is tegen een Joodse staat. En de enige goede Moslim is voor het opheffen van alle Islamitische landen ter wereld. (Ja, ik weet wie de Neturei Karta zijn)”

  Dat zijn jouw woorden. Veroorzaakt door je filosemitische instelling. De Israelische staat is gebaseerd op een verachtelijke nationalistische ideologie. Het probleem met jouw is dat jij gelooft dat zionisme te verenigen is met humanitaire waarden en ik niet. Het is wel goed met jouw. Jouw redenering is hetzelfde als iemand die zegt: “Ik geloof niet in schendingen van mensenrechten, maar wie tegen apartheid is die moet wel verkeerd zijn”.
  Vervolgens is het wel zo beleefd om als je een reactie naar mij richt om mijn naam te gebruiken en niet een apestaartje gevolgd door een cijfer. Begrijp wel dat het je hoog zit als iemand kritiek uit op Israel en het Jodendom buiten de door je gedefinieerde kaders.

  @jvdheuvel

  Als je mij bedoelt dan is dit mijn laatste reactie en laatste bezoek geweest hier. Alleen maar omdat Sofia hier gaat zitten censureren, omdat meningen over Israel en het zionisme haar niet welgevallig zijn. Zogenaamd oftopic, maar zelfs gaat ze te pas en te onpas oftopic.

 18. Het probleem met de uitspraak van rabbijn Evers dat hij al sinds 1970 bezig is met studeren, is dat de titel rabbijn geen beschermde titel is. Er is niet 1 meetlat waarlangs die mannen (en vrouwen) worden gelegd.

  Een rabbijn is iemand die door anderen is geëxamineerd en die de titel heeft ontvangen. Maar ja, wie zijn die anderen, en hoeveel weten zij er eigenlijk van?
  Dat is een van die grote discussiepunten waar mensen elkaar met plezier de hersens over inslaan, in elk geval verbaal, en waar je eigenlijk niet uitkomt.
  Je kunt je voortdurend door anderen tot rabbijn laten uitroepen, het hangt van de kennis en de allure van je examinatoren af of het iets betekent.
  Rabbijn Evers is in elk geval door steeds ‘belangrijker’ mede-rabbijnen als hun gelijke beschouwd, en onlangs is hij wederom geëxamineerd, onder andere door de oud-opperrabbijn van Groot-Brittannië. Hoger dat dit gezelschap kan hij niet meer gaan, hij zit nu aan het plafond. Evers is ook dayan, joodse rechter, bij een Europese joodse rechtbank, die weer een tikkie progressiever is dan de ultra-orthodoxe rabbijnen in de rest van Nederland. Een klein tikkie, hoor, maar toch…

  Andere Nederlandse orthodoxe rabbijnen hebben die voortdurende studie niet achter de rug, en hebben veel minder kennis van allerlei zaken, maar ja… je bent rabbijn wanneer anderen je rabbijn noemen.
  Dit alles speelt natuurlijk een rol bij de kritiek op het Seminarium. De meeste Nederlandse rabbijnen hebben daar niet gestudeerd, omdat zij van een andere richting zijn (Chabad chassidisme), en ergens anders hebben gestudeerd.
  Evers is voor vele Nederlandse ultra-orthodoxen gewoon te progressief, te normaal, te slim, te vlot, te mediageniek en te succesvol. En dat moet dan afgestraft worden.

 19. Gozer Schreef:

  @jvdheuvel
  Als je mij bedoelt dan is dit mijn laatste reactie en laatste bezoek geweest hier. Alleen maar omdat Sofia hier gaat zitten censureren, omdat meningen over Israel en het zionisme haar niet welgevallig zijn. Zogenaamd oftopic, maar zelfs gaat ze te pas en te onpas oftopic.

  Ik heb de draad hierboven nog eens bekeken en ja ik bedoel inderdaad jou.

 20. @gozer ik bedoelde jou o.a. Je mag best je mening over Israël het het zionisme hebben en uitspreken. Maar doe dat on-topic. Sofia censureert niet. dat zou ze eens moeten proberen!

 21. Oef, die donderse jvdh tikt sneller dan ik. 😛
  Maar beter tweemaal hetzelfde gezegd als helemaal niet. 🙂

 22. @#22
  Ja dat klinkt heel aannemelijk. Ik denk dat Rabbijn Evers dit bedoelde, maar dat had hij beter uitgebreider kunnen uitleggen.

  Misschien was het zelfs slimmer geweest als hij daar helemaal niet over was begonnen maar zich bij de opmerking had gehouden dat er 6 rabbijnen en 25 docenten zijn opgeleid. Daarnaast geeft het NIS ook cursussen aan mensen die willen bijleren over het Jodendom of die Hebreeuws willen leren. Het is niet alleen maar een instituut dat religieuze docenten opleidt. Daar is het NIS eerlijk over.

 23. Sofia van der Linde Schreef:

  ….of is men te mild voor dit instituut geweest?

  In het land der dubbele standaarden kan dit normaal aanleiding tot sarcasme vormen. Niets dan normaal.

 24. jvdheuvel Schreef:

  Het is gewoon wonderlijk hoe de enige afgestudeerde van een opleiding de rector kan zijn van diezelfde opleiding. Vandaar dat ik de de term “wonderrabijn” wel op zijn plaats vind.

  Dit is een regelrechte wonder! Net als de regeringsdeelname van PVV! :mrgreen:

 25. Sofia van der Linde Schreef:

  ….ontvangt sinds 1991 een subsidiebedrag, dat is opgelopen tot 155.000 euro per jaar.

  Euh, Sofia, waar kan ik me voor deze studie aanmelden. Ik voel plotseling een studiedrang in mee opkomen die me zeker voor de komende 20 -25 jaren zal beheersen. Echt!

 26. ITijd voor een gesprekje met het NIS of een ander religieus instituut. 😆

 27. “Wat zou er met de NIS moeten gebeuren?
  “Als jullie cijfers kloppen, en uit mijn eigen onderzoek komen dezelfde resultaten, dan kan dat natuurlijk niet. Dan zullen er ook sancties volgen voor de NIS.”

  U klinkt niet heel erg geschokt.
  “Nou ja, ik zie heel veel gekke dingen voorbij komen, dat is een beetje slijtage. En nogmaals: ik vind het verhaal een beetje een uitgesponnen hype.”

  http://www.hpdetijd.nl/2011-04-06/pvv-wil-sancties-tegen-rabbijnenopleiding

  Goh wat is de PVV plots genuanceerd geworden nu het gaat om een joodse opleidingsinstituut als het om een islamitische instelling zou gaan dan zouden ze het zeker niet hebben afgedaan als een ‘uitgesponnen hype’.

 28. Ik heb dat HP / De Tijd nummer gekocht.

  Jarenlang waren er vrijwel geen regels en die er waren daar hield het NIS zich aan. Sinds de regels zijn aangescherpt is het NIS bezig met hervormen.

  Er staan veel verdachtmakingen in dat artikel en een deel ervan zou kunnen kloppen, maar geen bewijs. Het lijkt inderdaad op een hetze gezien de hoeveelheid anonieme bronnen waarvan dat artikel gebruik maakt.

  De vraag is of het NIS zich vooral moet gaan richten op het scholen van docenten en rabbijnen en of ze niet op puur privaat geld zouden moeten draaien.

 29. @ Sofia van der Linde
  “Het lijkt inderdaad op een hetze gezien de hoeveelheid anonieme bronnen waarvan dat artikel gebruik maakt.”

  Het lijkt me niet zo dat je kan spreken van een hetze alleen maar omdat een krant anonieme bronnen gebruikt. Er zijn namelijk zat kranten die dat doen als hun bronnen om wat voor reden dan ook niet in de openbaarheid willen komen.

  “Als we onze tipgevers, prominenten uit de joodse gemeenschap, mogen geloven, is dat broodnodig. Driekwart jaar geleden benaderden ze HP/De Tijd, onafhankelijk van elkaar, met tips over fraude bij het NIS.
  Ze willen anoniem blijven. “Anders word ik uit de gemeenschap verstoten,” zegt de een. “Mijn kinderen moeten gewoon naar joodse les kunnen blijven gaan,” verklaart de ander. “Maar ik wil dat dit naar buiten komt, omdat het onze gemeenschap verziekt en corrumpeert. De joodse gemeenschap is normaal gesproken vrij gesloten, maar we moeten schoon schip maken. Zowel overheidsgeld als geld uit de joodse gemeenschap wordt misbruikt.””

  http://www.hpdetijd.nl/2011-04-06/niet-kosjer-de-rabbi-de-declaraties-en-de-spookstudenten

  Persoonlijk denk ik dat er iets niet pluis is met die onderwijsinstelling (maar he dat zou ook mijn onderbuikgevoel kunnen zijn 😀 ). In 50 jaar maar 6 rabbijnen en 25 onderwijzers afleveren (volgens Evers), op het eerste gezicht lijkt me dat heel weinig. Als dit zou gaan om een islamitische onderwijsinstelling dan zou het gelijk als een zwakke school bestempeld worden en zouden de subsidies ingetrokken worden. Laat Evers maar ook de namen bekendmaken van die andere rabbijnen en afgestudeerden van zijn onderwijsinstelling want HP de Tijd beweert iets en Evers beweert iets anders, voor buitenstaanders zoals wij is het moeilijk om erachter te komen wie gelijk heeft.
  Anyway, ik hoop dat er onafhankelijk extern onderzoek komt en als blijkt dat er iets niet pluis is dan moeten er maar sancties komen.

 30. Als er inderdaad onterecht Studiefinanciering is aangevraagd dan is dat erg genoeg. Dat moet ook wel uit te zoeken zijn.

Reacties zijn gesloten.