Werkloosheid allochtonen stijgt

Zo meldt Spitsnieuws.

Wat merkwaardig vind ik een mogelijke reden die genoemd wordt naast de hoofdreden, de economische crisis:

Volgens Forum, het instituut dat het onderzoek uitvoerde, is de crisis de belangrijkste reden voor de hoge werkloosheid. Maar daarnaast kiezen allochtonen een verkeerde opleiding. “Waar veel allochtone jongeren bijvoorbeeld kiezen voor bedrijfskunde, liggen er veel betere kansen in bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs.”

Voor zover mij bekend zijn daar inderdaad al vele jaren personeelstekorten, maar waarom zouden nu specifiek allochtonen daarop moeten solliciteren? Zodat wij autochtonen met onze studie bedrijfskunde de manager/baas kunnen blijven spelen over de zorgende of onderwijsgevende allochtoon misschien?

5 gedachten over “Werkloosheid allochtonen stijgt”

 1. Jongeren ongeacht achtergrond weten al jaren dat je in het zorg en het onderwijs als uitvoerend personeel wordt afgebeuld. Hard werk voor een niet zo heel erg riant salaris. Het is niet zo gek dat die sectoren niet populair zijn.

  Er zijn ook veel te weinig jongeren die voor de techniek kiezen. Maar goed sowieso absurd omdat bij bepaalde etnische groepen neer te leggen.

 2. Kennelijk kiezen jongeren een opleiding in een richting die ze het meest ligt, what’s new? Lijkt me overigens ook de beste manier van kiezen, dat helpt om ze later een beetje gemotiveerd aan het werk te krijgen. Want alleen voor werken omdat “het mot en voor de centen” is natuurlijk pure armoede. Bovendien hoef je daar niet voor te studeren.

 3. Het is altijd merkwaardig dat discriminatie als reden voor hogere werkloosheid onder allochtonen nooit genoemd wordt. Om de woorden van Herman Finkers te gebruiken: ” Al die mensen die te lui zijn om te werken komen hier onze banen afpakken” .

  Wat de enorme discriminatie de laatste jaren aangewakkerd heeft is juist de enorm goede integratie van allochtone jongeren.
  Ze hebben in 20 jaar tijd meer opleidingsafstand overbrugd dan de autochtone lagere klasse in 200 jaar. Daar is Henk en Ingrid uiteraard niet blij mee.

 4. @Spyridon: of zoals Hans Teeuwen in zijn allereerste programma zei: “die buitenlanders; de hele dag shoarma vreten, en dat allemaal van míjn uitkering!”

 5. Ja, als al die allochtone jongeren leiding willen geven dan blijft er niemand meer over om al dat rot werk te doen.

Reacties zijn gesloten.