Ook een herhaalde leugen blijft een leugen

Pijnlijke ingrepen in de zorg zijn helemaal niet onvermijdelijk

Een vaak herhaalde leugen wordt vanzelf waar. In de psychologie wordt het the illusion of truth effect genoemd. In talloze onderzoeken is aangetoond dat antwoorden die bij mensen het eerste opkomen, voor waar worden aangezien. En welke antwoorden komen bij mensen het eerst op? De antwoorden die ze het vaakst hebben gehoord.

Deze vorm van zelfbedrog heeft altijd bestaan, maar nooit eerder werd het zo sterk bevorderd door de omgeving. Bijvoorbeeld door de commercialisering: u vraagt, wij draaien. Maar ook internet draagt er aan bij. Zoekmachines zoeken antwoorden in volgorde van frequentie. Dus leugens die maar vaak genoeg worden herhaald, krijgen op Google voorrang en worden om die reden voor waar gehouden.

Zo, Marcel van Dam legt de titel even uit voor degenen die hem niet hebben begrepen (zoals het kabinet plus aanhanger). 😀

Ook een herhaalde leugen blijft een leugen – de Volkskrant – Opinie

3 gedachten over “Ook een herhaalde leugen blijft een leugen”

 1. Er is altijd geld, maar je moet wel kiezen waar je het aan besteed.

  De VVD wil geen geld besteden om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden, want zij wil perse geen progressief premiestelsel en lastenverlichting voor de hoogste inkomens.

  Dit is letterlijk de rijken rijker maken en modaal en beneden modaal armer.

 2. De privatisering van de Zorg in Nederland is één grote graaipartij. Directies van zorginstellingen incasseren. Zieken en zorgbehoevenden worden van het kastje naar de muur gestuurd. Het enige positieve resultaat is dat de verzekeringen bepaalde pharmaceutische bedrijven hebben gedwongen om hun prijzen te verlagen, waarvan de opbrengsten maar gedeeltelijk ten goede komen aan de verzekeringnemers.
  Bah! 😥

 3. Aha, vandaar dat steeds maar herhaalde gescheld op Wilders en de PVV.
  Als je het maar vaak genoeg herhaald wordt het vanzelf waar.
  En als er een graaier is, is dat Marcel van Dam wel.

Reacties zijn gesloten.