Identificatiegekte – mag iedereen zomaar kopie ID-bewijs maken?

Even goed lezen!

Laatst wilde zelfs de videowinkel een kopietje van m’n paspoort maken. Om een kinderfilm te verhuren. Een transactie van een paar euro, afgedekt met een overzicht van mijn persoonsgegevens waarmee snode types m’n rekening kunnen leeghalen. Oehoe, zijn we gek?

Het rijbewijs is niet goed genoeg meer. Jan en alleman eist een ‘kopie paspoort’ met een vage verwijzing naar ‘de wet’. Sportschool, hotel, telefoonwinkeltjes, allemaal  even een kopietje maken, mét je burgerservicenummer. ‘De wet identificatieplicht vraagt het’. Onzin, alleen overheids- en gezondheidsdiensten mogen met je BSN werken.

Opklaringen » iOverheid vraagt om Deltaplan tegen gevaar datasnoodramp :: nrc.nl

4 gedachten over “Identificatiegekte – mag iedereen zomaar kopie ID-bewijs maken?”

  1. Op je rijbewijs staat bovendien ook je BSN; niet dat de videotheek daar wat aan heeft.

    Niet dat ze de aparatuur hebben om te checken of dat ding niet vervalst is. Niet dat ze goed genoeg kijken of je geen paspoort van iemand gebruikt die een beetje op je lijkt

    Je oren staan er niet op afgebeeld dus een leek kan veel minder met een ID dan je zou denken. Vingerafdrukken moet je aflezen en daar heb je aparte apparatuur voor nodig. Hetzelfde geldt voor gezichtsscans. Heel veel mensen kijken niet goed naar gezichten.

  2. BSN is helemaal niet alleen voor overheidsdiensten. Het is van een groot deel van de nederlanders gewoon openbaar. We zijn zelfs verplicht om het aan jan en alleman uit te delen.

Reacties zijn gesloten.