Over de legitimiteit van gewelddadig verzet

De historicus Thomas von der Dunk laat even zijn licht schijnen over gewelddadig verzet door de tijden heen. En scheert in één haal ook even de door schuldgevoel ingegeven hypocriete houding van veel Nederlanders tov het probleem Israël/Palestijnen.

Want wijs je met een be­schuldi­gende vinger naar Likoed en Liebermann, dan is de wereld te klein, dan wordt in Nederland, tegen de achtergrond van het eigen Holo­caust-schuld­complex, een open zenuw geraakt. Dan komt een vaste batterij propagandis­ten in actie die al mijn andere stukken nooit zien, omdat op hun PC de stan­daar­dinter­net­zoekfunc­tie op het trefwoord ‘Israël’ staat afgesteld.

Volgens deze propagandisten is elke Palestijnse burgerdode dader, en elk Israëlische de vermoorde onschuld. Uit het perspectief van Visser is dat logisch, want die heeft zelf tonnen kolonisten­boter op zijn hoofd. Vandaar zijn boze reactie op mijn vergelijking met Der Stürmer, omdat een Isra­ëlisch boulevardblad Palestijnen als ongedierte betitelde – veelzeggend: het gewraakte citaat durft Visser niet te herhalen. Ik zou zelf nooit dergelijk nazi-jargon gebruiken.

Over de legitimiteit van gewelddadig verzet – de Volkskrant – Opinie

30 gedachten over “Over de legitimiteit van gewelddadig verzet”

 1. Om dit stuk onder de aandacht te houden en te vergelijken met het geweldloze verzet waarover je zelden of nooit iets hoort ziet of kan lezen in de Nederlandse main stream media.

  http://eindpunt.blogspot.com/2011/04/omar-barghouti-discusses-gaza-bds-and.html
  Hotel Terminus 11 april 2011 [video 11:35 min.]
  OMAR BARGHOUTI DISCUSSES GAZA, BDS AND JULIANO MER-KHAMIS ON DEMOCRACY NOW
  Waarin onder meer ook de recente moord op Juliano Mer Khamis ter spake komt. Daarom de volgende link waarin uitlegd wordt wie hij was.

  http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2011/04/juliano-mer-khamis-in-jenin-vermoord.html
  ABU PESSOPTIMIST
  ‘JEW IN ARABIA, GOY IN ISRAEL’
  MAANDAG 4 APRIL 2011 Acteur Juliano Mer Khamis in Jenin door gemaskerde schutter(s) vermoord. De ook in Nederland bekende acteur en filmmaker Juliano Mer Khamis is maandag doodgeschoten in het Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin. Mer Khamis was samen met zijn zoon. Mr Khamis was 52 jaar oud. Ooggetuigen zeggen dat er meerdere malen op hem werd geschoten door een onbekende gemaskerde schutter of gemaskerde schutters. Verdere bijzonderheden zijn niet bekend.

 2. Gewelddadig, datgene wat Israel doet? Heeft iemand een beter idee voor dat landje dat zich geconfronteerd ziet met genocide, in wezen een holocaust in het eigen land? Rustig laten schieten? De Chamas en al die andere terreurfracties over de bol strijkend mompelen dat nette mensen zich verre houden van raketten? Gewoon de zaak sluiten en terug naar de ballingschapslanden?
  Israel vecht voor het bestaan en dat wordt illegitiem gevonden. De wereld wil kennelijk alles liever dan Israel, verkiest bloeddorstige en racistische (voor Joden verboden) terreurstaten, verkiest Palestina boven Israel. Israel stelt zich op een ander standpunt, vindt zichzelf legitiem, neemt het recht te vechten voor leven en bestaan.

 3. Wiesje de Lange Schreef:

  verkiest bloeddorstige en racistische (voor Joden verboden) terreurstaten, verkiest Palestina boven Israel.

  Noem de staten eens die voor joden verboden zijn ??? De Iraans Joodse gemeenschap groeit alleen maar dankzij Joden wie het in “israel “niet bevalt , Verder is er alleen in “saudi: arabië officieel geen Joodse minderheid , maar die handelen wel flink met “israel” … Volgens de Joodse wetten is Khadaffi zelf Joods … Dus verteld u maar mevrouw de Oproepster tot jet uitroeien van Palestijnen ….

 4. Wiesje schreef:
  “Heeft iemand een beter idee voor dat landje dat zich geconfronteerd ziet met genocide, in wezen een holocaust in het eigen land? ”

  “De wereld wil kennelijk alles liever dan Israel, verkiest bloeddorstige en racistische (voor Joden verboden) terreurstaten, verkiest Palestina boven Israel.”
  Gotspe is een jiddisch woord.

 5. de reacties op de hasbara prietpraat van Likoed Nederland zijn altijd veel interessanter om te lezen dan de voorspelbare copy paste handwerkjes van de marionetten van de schurkenstaat die Israel heet

 6. De Hamas vechten net als Al-Quaeda voor de vestiging van een islamitische staat, waarin de democratie niet pas, de vrijheid van meningsuiting niet bestaat, vrouwen en ongelovigen tweederangs burgers zijn en homoseksuelen worden opgehangen. Van den Heuvel, als je dat niet snapt, ga dan je schoolgeld snel terughalen! Moslims zijn en blijven vijanden van de democratie, dus ook onze democratie. Ze menen zich BOVEN de Westerse rechtspraak te moeten stellen, door hun zogenaamde sharia-wetgeving en rechtspraak. Waar halen ze verdomme die grootheidswaanzin vandaan, waar ze geheel geen recht op hebben? In de Arabische wereld is men niet eens in staat, om een fatsoenlijk rioleringsstelsel in elkaar te zetten!! Dus onderwerping aan onze democratie zou voor de moslims gewoon een eis moeten zijn! En als Israel een schurkenstaat zou zijn (kletspraat natuurlijk) dan is het voor jullie, linkse rakkers zeker niet te begrijpen, dat de Israelische geheime dienst al jaren en jaren samenwerkt met de Turkse geheime dienst. Die twee landen schijnen het op dat gebied meer dan uitstekend met elkaar te kunnen vinden!!

 7. Van den Heuvel, kun je weer eens NIET TEGEN DE WAARHEID???? Je ZULT er tegen moeten kunnen anders moet je deze site niet starten, als je niet voor andere meningen (dan de jouwe, die in jouw straatje passen) niet open staat! Ja dan kun je er niks meer tegen in brengen,alleen maar ”uitgang”‘ Ben jij nu een volwassen vent, met wie het volwassen discussieren is? Jonge jonge, wat laat je jezelf kennen, op die manier zeg! Van uitgangen ben ik niet bang trouwens, ik het INGANGEN ZAT!!

 8. @9

  “Moslims zijn en blijven vijanden van de democratie …”

  In Egypte, Libië, Bahrein enz. sterven nu moslims in hun strijd voor democratie dus rot op met je kulpraatjes.

 9. Winoksbergen, je hebt de column niet (goed) gelezen.

  Von der Dunk zegt nergens dat hij Hamas gelijk geeft.

  Hij heeft het over onrecht tegen de Palestijnen waar Israël wel degelijk schuldig aan is.

  Net zo goed als Hamas schuldig is aan raketten op burgerdoelen in Israël.

  Het ene onrecht heft het andere niet op. Deze feiten bestaan gewoon naast elkaar.

  Von der Dunk erkent het bestaansrecht van Israël ook gewoon.

 10. #13 Van den Heuvel het is geen WANgedrag, wat ik doe MAAR KEIHARDE MENINGEN en FEITEN geven. Dat JIJ daar niet tegen kunt, is JOUW probleem! NIET het mijne! En #12 JOHN: de zogenaamde ”’democratie”‘ in de moslimwereld is een geheel andere, dan ONZE democratie! Probeer jij dan straks maar eens (als je het lef hebt) als er daar zogenaamde democratie heerst, eens een kerkje te bouwen of een sexwinkeltje te beginnen in een der moslimstaten! Als ze dat daar niet tolereren dan kan er natuurlijk ook geen sprake zijn van democratie. Bovendien hoort bij echte democratie ook geen sharia-wetgeving, welke meent zich BOVEN de democratische rechtspraak te moeten stellen!!!

 11. Winoksbergen Schreef:

  Probeer jij dan straks maar eens (als je het lef hebt) als er daar zogenaamde democratie heerst, eens een kerkje te bouwen of een sexwinkeltje te beginnen in een der moslimstaten! Als ze dat daar niet tolereren dan kan er natuurlijk ook geen sprake zijn van democratie.

  Democratie meet je af aan het aantal sexwinkels? 😐

 12. @15

  Dus als er een sekswinkel is er pas een acceptabele democratie. Ga dan in het conservatieve Amerikaanse platteland eens rondkijken, totaal anti-democratisch.

  En dat gelul over kerken in de Arabische wereld steeds. Er zijn kerken zat in ieder moslimland op Saoedi-Arabië na.

  Heb jij mensen die in Egypte, Libie, Syrië of waar dan ook demonstreren horen roepen om de invoering van sharia-rechtsspraak ?

  Jij weet wel veel hè ? Zelfs wat moslims in de toekomst voor politiek en juridisch systeem gaan invoeren na de nog niet voltooide revoluties. Geweldige glazen bol heb je. Of is het puur je onderbuik, het spuien van vooroordelen, dat moslims niet anders kunnen dan zich maar op een manier gedragen, namelijk barbaars, ondemocratisch enz. ?

 13. @15 en 16 De correcte spelling is sekswinkel.

  Ik vind de Palestijnse gebieden allerminst democratisch bestuurd.

  Dat maakt het nog niet oké om willekeurige Palestijnen die wat te dicht bij het hek komen af te schieten. Dat zijn Oostblok praktijken.

 14. Sofia van der Linde Schreef:

  Ik vind de Palestijnse gebieden allerminst democratisch bestuurd.

  Alleen de Gazastrook word door de gekozen vertegenwoordigers ( Hamas) bestuurt , de Westoever is in handen van de seculiere verraderskliek van Fatah/PLO

 15. Winoksbergen Schreef:

  #13 Van den Heuvel het is geen WANgedrag, wat ik doe MAAR KEIHARDE MENINGEN en FEITEN geven. Dat JIJ daar niet tegen kunt, is JOUW probleem! NIET het mijne! En #12 JOHN: de zogenaamde ”’democratie”‘ in de moslimwereld is een geheel andere, dan ONZE democratie! Probeer jij dan straks maar eens (als je het lef hebt) als er daar zogenaamde democratie heerst, eens een kerkje te bouwen of een sexwinkeltje te beginnen in een der moslimstaten! Als ze dat daar niet tolereren dan kan er natuurlijk ook geen sprake zijn van democratie. Bovendien hoort bij echte democratie ook geen sharia-wetgeving, welke meent zich BOVEN de democratische rechtspraak te moeten stellen!!!

  Je bent een trol en moet je niet zo druk maken. Moeite met vrijheid van meningsuiting? ➡ exit ook uit Nederland, zoek je heil toch in Israël, als je gefrustreerd bent hier niet te kunnen commanderen.

 16. @#19 Gekozen vertegenwoordigers die de mensenrechten schenden. Wanneer mag men weer stemmen in Gaza en wat is je levensverwachting als je een andere partij dan Hamas probeert op te zetten? Zowel op de Westoever als in Gaza heeft de partij die de macht heeft tegenstanders opgeruimd zonder proces.

  Er is daar geen sprake van een rechtstaat.

  Dat rechtvaardigt uiteraard geen geschiet van grenswachten op mensen die aan hun kant van de grens blijven.

 17. Sofia van der Linde Schreef:

  @#19 Gekozen vertegenwoordigers die de mensenrechten schenden.

  Dat geld voor ladingen “Gekozen vertegenwoordigers “over de hele wereld , onder anderen de ‘knesset” het “parlement” van de Zionistische Entiteit …

 18. Winoksbergen Schreef:

  eens een kerkje te bouwen of een sexwinkeltje

  Een sekswinkeltje in een kerkje? Dat zie ik ook niet in Nederland gebeuren en je weet dat we een democratie zijn.

  Sofia van der Linde Schreef:

  Als verklaring hiervoor zouden ze heel makkelijk de Israëlische logica hiervoor kunnen lenen, dat ze “toch strijden om te overleven”.

  Er is daar geen sprake van een rechtstaat.

 19. Wat ik tussen de regels lees is dat iedereen alleen maar macht, geld en grond wil…. niks meer niks minder.
  Of het nou een jood is, een moslim of aanhanger van welke religie ook! In plaats van te kijken en zoeken naar de gemeenschappelijke deler, zoekt men naar de gemeenschappelijke verdeler hetgeen weer conflicten tot gevolg heeft! In plaats van “samen” is het “wij en zij”…. Geef mijn portie maar aan….. !!!

 20. Over de legitimiteit van gewelddadig verzet.
  Volgens de Nazis was Nederlands verzet tegen hen in 40-45 ook onwettelijk. Joden mochten nog blij zijn dat communisten hen met gevaar voor eigen leven trachtten te redden uit de tentakels van Germaanse vijand. Ondankbaar van Zionisten om nu op linkse spreekbuizen te jeremieren over dat socialistisch Nederland begrijpt dat Palestijnen zich niet altijd als een sitting duck gedragen jegens de Israëlische onderdrukker.
  Tenslotte moeten we in de zg. Joods-Gristelijke cultuur ook meesympathiseren met de figuur David die een reus genaamd Goliath zou hebben verslagen uit zelfverdediging. Tja, ook gewelddadig verzet toch?

 21. @26

  Ten eerste zijn de Palestijnen al lang niet meer ‘bezet’, ze hebben autonomie.
  Ten tweede hebben ze het geweld afgezworen (op papier).
  Ten derde is het doden van burgers altijd een oorlogsmisdaad, het vermoorden van kinderen al helemaal.

 22. Likoed Nederland Schreef:

  Ten derde is het doden van burgers altijd een oorlogsmisdaad, het vermoorden van kinderen al helemaal.

  Dat is wat Israël deed en doet in Libanon en Gaza. 😈 😥

 23. Likoed Nederland Schreef:

  Onze reactie staat bij de Volkskrant:
  http://www.vkblog.nl/bericht/376643/KINDERMOORD_is_geen_verzet

  Likoed Nederland [LN] gaat in het stuk in de VK terug naar een tijd in Nederland waarin de allermeeste lezers van Krapuul nog niet geboren waren en dat is voor LN net zo. Terwijl dit stuk in Krapuul gaat over het heden. Met geen ander doel dan, zoek de verschillen, te proberen aan te tonen dat er verschil is tussen een nazibezetting en een neonazionistenbezetting. En dan komt LN hier beweren dat die neonazionisten geen repressaillemaatregelen nemen om het Palestijse verzet proberen te breken? Kom LN je denkt toch niet dat we hier helemaal achterlijk zijn? De neonazionisten hebben die nazirepressaille als stategie overgenomen en verder gepefectioneerd. Er is geen andere rede dan die waarom individuen in het Palestijnse verzet die ultime kamikazedaad doen dan die van totale machteloosheid. Indachtig de zionisten terreur waarop Israel gesticht is. LN moet niet steeds weer van de gelegenheid gebruik maken om net te doern alsof dat Israel-Palestina conflict geen geschiedenis heeft. Die heeft het namelijk wel en die begint niet in het jaar 2000 zoals het stuk van LN in de VK ons wil wijsmaken. Ik heb het stuk van Thomas von der Dunk ook gelezen en vind het de volledige waarheid. Daarbij steekt het stukje van LN, zoek de verschillen, nogal als onwaar bij af.

  “‘Tussen de jaren 2000 en 2005 bliezen 134 Palestijnse strijders zichzelf op te midden van Israëlische mannen, vrouwen en kinderen, resulterend in 603 onschuldige slachtoffers.”‘

  Voorzover de cijfers van LN kloppen vind ik dit een 134 voudige antiterreur wanhoopsdaad. En om eerlijk te zijn. In die situatie zou ik enkelvoudig hetzelfde doen. Als ik ook zo werd geconfronteerd met de ellende van mijn kinderen en kleinkinderen en de absolute afwezigheid van een toekomst voor hen. In de totale machteloosheid om op een andere manier, hun onverdiende lot te verbeteren, me te verzetten. In feite zegt LN dat de nazi’s in Nederland tussen 1940 en 45 nog mogelijkheden tot verzet op de genoemde manier overliet en dat daarvan in de door de neonazionisten bezette gebieden geen sprake [meer*] is.

  Meer* is een eufemisme in dit verband.

Reacties zijn gesloten.