Houdt Grondwet in ere, heren politici

Er wordt ten onrechte veel kritiek uitgestort over het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens kan weinig goeds meer doen in Nederland. Eerst neemt minister Rosenthal een opvallende passage op in de nieuwe Mensenrechtenstrategie dat dit Hof maar eens moet leren dat de lidstaten meer beleidsvrijheid nodig hebben, en nu lezen we in de Opinie&Debat (7 april) dat de VVD-Kamerleden Stef Blok en Klaas Dijkhoff menen dat ook het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) gewijzigd moet worden. Immers, zo stellen de auteurs, wat het Hof doet druist in tegen de scheiding der machten in onze democratie. Want, zo stellen zij, het is de wetgever (de democatisch gekozen meerderheid dus) die algemene regels maakt  en die ruimte wordt te veel beperkt als zo’n Hof daar paal en perk aan stelt.

Ik gruw van wat deze heren schrijven en vinden. Ik ben het helemaal eens met wat hieronder staat.

Het getuigt wel van een heel gevaarlijke opvatting van democratie.

Daarom zijn mensenrechten en democratie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie aan het ene tornt, vernietigt ook het andere en dat is hier het geval.

Houdt Grondwet in ere, heren politici – de Volkskrant – Opinie

6 gedachten over “Houdt Grondwet in ere, heren politici”

 1. “Immers, zo stellen de auteurs, wat het Hof doet druist in tegen de scheiding der machten in onze democratie. Want, zo stellen zij, het is de wetgever (de democatisch gekozen meerderheid dus) die algemene regels maakt en die ruimte wordt te veel beperkt als zo’n Hof daar paal en perk aan stelt. ”

  Maar dit is precies waartoe deze Hof opgericht is – om heren als deze van de VVD, die de sluwe manier van regeren hebben ontdekt, alles steeds naar hun hand draaien met afspraken in achterkammertjes, terug te fluiten.

  Deze Hof is Supranationaal, om de reden dat haar principes Supranationaal zijn.
  In het tegen geval zouden zich de heren VVD-ers boven het verdrag voor Mensen Rechten( die deze Hof a la lettre moet gaan respecteren en implementeren als hoogste goed in Europa) willen plaatsen, oftewel deze Hof en verdrag onder hun voeten willen vertrappen.

  Kort samengevat betekent dit een rechtse coup tegen de Europese Hof en de Verdrag voor Mensen rechten. Rechtse coup tegen de kern van onze beschaving.

 2. Tornen is een gewoon werkwoord…. “hier valt niet aan te tornen”.

  ik torn
  hij/zij/het tornt
  laten wij doortornen

  en

  verkoopt u ook tornmesjes? (om verkeerd gestikte naden makkelijker los te krijgen)

 3. En dan heb je ook nog Kees Torn, momenteel staat Kees in de theaters met zijn voorstelling ‘Loze Kreten’. 😆

 4. Als het verdrag inderdaad uit 1954 stamt lijkt het wel eens tijd voor een EHRM 2.0.

Reacties zijn gesloten.