Wel wapens, geen internetfilters

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) verzoekt ict-bedrijven geen internetfilters meer te leveren aan aan landen die de filters gebruiken voor verkeerde doeleinden, zoals repressie. ‘Bedrijven hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om er zelf voor te zorgen dat hun technologie niet in verkeerde handen valt’, aldus Verhagen.

Gaat Verhagen nu ineens braafste jongetje van de klas spelen? Nederland is een van de grootste wapenexporteurs ter wereld. Daar wordt niets over gezegd, dus onderdrukking met wapens mag wel.

Ook heeft Verhagen cq het kabinet een lekkere berg boter op het hoofd, want de repressie in alle mogelijk vormen (ook voor internet) vindt in Nederland ook al ingang. Er wordt steeds meer gedaan om een gewone burger als verdachte te behandelen. Zonder enige grond.

9 gedachten over “Wel wapens, geen internetfilters”

 1. Te kort door de bocht dit.

  Is het een slecht idee om illegaal downloaden strafbaar te maken en de nogal hypocriete belasting op lege cd’s op te heffen?

  Is preventief fouilleren een inbreuk op je privacy? Of vergroot het juist de veiligheid?

  Heb je gelezen waardoor wij “een van de grootste wapenproducenten” ter wereld zijn? In de context van je stukje komt het haast over alsof wij een nieuwe versie van de AK47 gratis weggeven in sudan. (overdrijven is een kunst..)

 2. Ja, dat zijn allemaal slechte ideeën.

  Wat mij betreft geen internet filters in het algemeen en geen wapens leveren aan verkeerde regimes.

 3. Wat betreft filters ben je het dus eens met Verhagen. scheelt weer.

  Hegemonie platenmaatschappijen buiten beschouwing latend, illegaal downloaden is illegaal, en dus strafbaar. Overigens komt dit voorstel van Teeven. CD heffing is ronduit dom en kun je een politieke pleister noemen.

  Wat betreft het fouilleren; Wat is angst hier? Angst om af te drijven richting een politiestaat? Is angst hier fouilleren toestaan omwille het voorkomen van serieuze misdaden? Is allebei wel iets voor te zeggen, om het af te doen als repressie en verdachtmaking van de burger vind ik overdreven. Ik neig zelf naar het positieve beeld hiervan. Ik denk niet dat agenten een onschuldig ogend iemand zullen gaan fouilleren zonder enige vorm van aanleiding. Preventief fouilleren zou ik niets op tegen hebben.

  Verkoop van Marine schepen (kleinere, snellere, c.q. anti-piraterij) is wat mij betreft geen probleem. Ik vind het niet reeel als je een casus wat een uiterlijk negatief probleem heeft maar meteen wilt “afschaffen” zonder daar op een specifiek niveau heen te kijken. Nogmaals, ik ben het ook lang niet met alle leveranties eens, maar om nu te zeggen; “Dan maar helemaal niets” is voor mij toch echt te kort door de bocht.

 4. Michel Jansen Schreef:

  illegaal downloaden is illegaal,

  Behalve als het niet illegaal is. 😛 (Zoals nog steeds in Nederland voor muziek en films geldt.)

 5. Het is overigens wel grappig om te zinspelen op “illegaal downloaden”. Niet helemaal volgens de ratio maar je zou het huidige systeem bijna als een sterkste-schouders-zwaarste-lasten kunnen zien. Eigenlijk alleen mensen met teveel geld kopen tegenwoordig nog legaal media, misschien als je iets echt waardeert als minder koopkrachtige koop je het ook nog wel uit sympathie met de maker. Maar zelfs dit laatste doet lang niet iedereen en altijd.

  Vraag jezelf eens af als je dit systeem doortrekt waar burgers zelf bepalen wanneer, hoeveel en of ze überhaupt belasting doen betalen. Het werkt niet. Regels zijn er niet voor niets. Muziekprijzen zullen dalen als niemand meer illegaal download. Ik denk dat marktwerking hier wel voor zal zorgen.

 6. DarkSkywise Schreef:

  Michel Jansen Schreef:
  illegaal downloaden is illegaal,
  Behalve als het niet illegaal is. (Zoals nog steeds in Nederland voor muziek en films geldt.)

  Inderdaad, t.b.v. het origineel wat je dan thuis hebt liggen natuurlijk. 😀

 7. Michel Jansen Schreef:

  Inderdaad, t.b.v. het origineel wat je dan thuis hebt liggen natuurlijk.

  Nee, je hoeft geen origineel thuis te hebben (al zou de term “thuiskopie” dat wel doen vermoeden):

  In Nederland geldt dat downloaden legaal is als het gaat om een thuiskopie. Zo is het altijd toegestaan om muziek en films te downloaden, ook als de bron onrechtmatig is. Voor software geldt dit niet. Wie een programma gekocht heeft, mag er een reservekopie van maken, maar software downloaden is echt wat anders dan een reservekopie maken.

  meer: http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/thuiskopie/
  en: http://www.iusmentis.com/auteursrecht/downloaden/

 8. Het natuurlijk ook leuk dat de politie weer lekker mensen van achter het bureau kan volgen. Het merendeel van de downloaders zijn voor de rest nette burgers dus die zijn makkelijk te intimideren.

  Voor het vangen van inbrekers, overvallers en verkrachters moet je de straat op. Voor preventief patrouilleren door buurten moet je ook moeite doen.

 9. ad 7: “Thuiskopie” is dus “een kopie die uitlsuitend voor eigen gebruik is” en niet “een kopie van iets dat je thuis hebt” (even voor alle volledigheid) 😉

Reacties zijn gesloten.