Halbe Zijlstra, de kunststalin

Mooi stuk van Peter-Jan Wagemans in de Volkskrant over de oorlog van rechts tegen kunst en cultuur.

Wie nu nog gelooft in een redelijke overheid, gelooft ook nog in de Kerstman. De regering voert een oorlog tegen de kunsten.
Zoals als eerder opgemerkt: deze regering heeft de kunstensector de oorlog verklaard, en daarmee is ook het absurde van deze situatie vastgelegd. Een regering, die een hele groep van haar onderdanen de oorlog verklaart en gebruik maakt van haar macht om onherstelbare schade in aan te richten.

Laten we de geschiedenis van deze ongelijke strijd in kaart brengen.

Deze actie, die tot nu toe met militaire precisie wordt uitgevoerd is geboren in het hart van de rechtervleugel van de VVD en CDA. Lang hadden de podiumkunsten kritisch kunnen berichten over de burgerlijke regentenmentaliteit van het CDA, en over de Volkspartij voor Vrijheid en Demagogie. Maar de wrevel hierover groeide ter rechterzijde. Waarom moesten kunstenaars worden gesubsidieerd, die zo duidelijk niet rechts was, ja zelf anti-rechts. vroeg men zich af.

4 gedachten over “Halbe Zijlstra, de kunststalin”

 1. Rechts Nederland wil zaken als het gelijkheidsideaal en de verheffing van het volk met wortel en tak uitwieden. De klassenstrijd is al sinds halverwege de jaren ’90 steeds harder geworden, maar de laatste paar jaar is het echt in een stroomversnelling gekomen

 2. Ook de strijd van regerend Rechts Den Haag (in innige samenwerking met het dagblad De Telegraaf) tegen de publieke omroepen is in feite een strijd tegen instanties/omroepen opgericht door burgers die verder wens(t)en te kijken dan het domme consumentisme van de commerciële omroepen.

  Het liefst ziet de huidig regerende rechtse kliek het volk ongeïnformeerd (of gemanipuleerd) en blind gehoorzamend achter haar leider(s) aanlopen zonder vragen te stellen. Zelfs wanneer Beatrix een onschuldige opmerking maakt over vrede wordt ze tegenwoordig aangevallen door rechts die vind dat ook zij horig dient te zijn aan haar leider…

 3. Henk Middelzee Schreef:

  Ook de strijd van regerend Rechts Den Haag (in innige samenwerking met het dagblad De Telegraaf) tegen de publieke omroepen is in feite een strijd tegen instanties/omroepen opgericht door burgers die verder wens(t)en te kijken dan het domme consumentisme van de commerciële omroepen.

  Het is een internationale strijd , in de USA proberen de republikeinen het beetje kritische publieke bestel wat er nog is ook al de nek om te draaien ….

 4. helaas jongens… wat mij betreft moet er zoiets zijn als de vrijheid om zelf een culturele smaak te ontwikkelen en zelf te bepalen hoe je je vrije tijd invult. ik prefereer computergames en wielrennen boven live-muziek en museumbezoek. ik vind eigenlijk dat de overheid zich daar niet mee mag bemoeien door een subsidie op live-entertainment en een hoge btw op computergames en fietsonderdelen te heffen. Het is toch iets van persoonlijke vrijheid waar ik zo in geraakt wordt. dus omwille van deze persoonlijke vrijheid vind ik het een goed idee om alle subsidies en alle verschillen in btw op alle entertainment inclusief alle kunstvormen geleidelijk aan af te bouwen.
  de publieke omroep dat weet ik nog net zo niet. aan de ene kant ben ik dus principieel tegen, aan de andere kant is zo’n media-dictatuur als in Berlusconi-Italië geen prettig vooruitzicht.

Reacties zijn gesloten.