The Bible/Quran made me do it

Mooi stuk van Michael Blok op Joop.nl.

De invloed van ‘heilige teksten’ op individueel gedrag

In de rechtszaak tegen Geert Wilders zal de verdediging binnenkort getuigen oproepen die Koranteksten oplepelen en interpreteren. De gedachte daarbij is dat de Koran het heilige boek is voor alle moslims, dat ze gehoorzaam zijn aan wat daar in staat, en dat ze dus eigenlijk het Westen willen veroveren. Een tactiek die Wilders ook in zijn filmische carrière gebruikt. Maar ook in heel andere politieke stromingen gebruikt men soms de Koran om aan te tonen dat moslims ouderwets zijn en slecht voor vrouwen. Dat doet geen recht aan de complexe relatie tussen oude teksten en modern gedrag, en zet moslims vaak ten onrechte in de beklaagdenbank.

3 gedachten over “The Bible/Quran made me do it”

  1. Inderdaad, juist de moderne moslim heeft op dit moment het meest te vrezen van de orthodoxering van de islamitische denkwijze. Niet Henk en Ingrid. De laatste heeft alleen indirect last van deze orthodoxering.

    Bijvoorbeeld dat 20 jaar geleden vrijwel geen moslim vond dat hypotheekrente onder het riba (woeker)-verbod viel (2 partijen worden daar beter van en geen misbruik van armoede) en anno nu voor veel moslims wel. Niet te ontkennen valt dat dit invloed heeft op de woningmarkt.

Reacties zijn gesloten.