Knecht, roe en zwart – niet meer van deze tijd

De Sinterklaasliedjes zijn “niet meer van deze tijd” – vroeger kon dat nog, nietwaar “ook al ben ik zwart als roet, ‘k meen het toch goed.”

Dit gaat meer straatgehuil geven dan de nieuwe bijbelvertaling die meer taal- en cultuurgoed overboordgooit dan het herschrijven van Sinterklaasliedjes maar wie zit daar mee:

Het doet misschien au. Maar het kan niet anders. Volgens de 51-jarige tekstschrijver Paul Passchier moeten die diepgekoesterde Sinterklaasliedjes -ook door het Pietendebat- al dit jaar op de schop. Hij lanceert een nieuw standaardwerk voor alle leerlingen op de basisschool.

Treffend: niemand weet meer wat kaatseballen zijn, laat staan dat ze in een netje bezorgd worden, maar je moet ze wel anders spellen volgens die fantastische Aadnuisspelling die ons ook jaren na de opheffing van het land nog even Tsjecho-Slowakije schonk.

Want ieder woelt hier om verandering.

22 gedachten over “Knecht, roe en zwart – niet meer van deze tijd”

 1. “niet meer van deze tijd” – vroeger kon dat nog, nietwaar “ook al ben ik zwart als roet, ‘k meen het toch goed.”
  Het is altijd oppassen geblazen met lieden die het non-argument gebruiken ‘niet meer van deze tijd’ of ‘vroeger kon dat nog’….
  Het is nu fout, het was vroeger fout en het was ten alle tijde moreel volstrekt verwerpelijk. En wie niet onderkent dat het van meet af aan fout zit, is gewoon een racist. Zo’n soort huichelaar als die Ewout Klei die geloof ik wel eens voor der Muilkorver schrijft…

 2. Achterlijke/ achterhaalde/ inmiddels commercieel uitgebuite tradities (zoals sinterklaas) sowieso z.s.m. afschaffen.

  Iemand een rondje klompendansen?

 3. Zwarte Piet, wiedewiedewiet, ik hoor je wel maar ik zie je niet…..

  Overduidelijk dat wij hier met een slechtgetrainde Ninja uit Japan te maken hebben.

  Het zijn overigens niet alleen de Zwarte Piet/Sinterklaas liederen uit onze geschiedenis die een racistische ondertoon hebben. Zo was er ook Moriaaantje, zwarte zwanen witte zwanen,maar, en dat moet gezegd worden, ook de Sint moest het ontgelden want hij werd kapoentje genoemd, wat gecastreerde haan betekent.

  Nederlanders zijn een raar volkje als je het mij vraagt.

 4. @JJB, daarom moeten we os op de positieve zaken concentreren en van de slechte oude zaken af komen.

 5. Ik ben in mijn jeugd in opgegroeid in een wijk met weinig kleur (lees: blank). De enige gekleurde medemensen kwam ik op zaterdag tegen als ik met mijn vader naar de markt mocht, en op 5 december. Dan kwam er altijd een vriendelijke zwarte meneer met een zak vol cadeaus en pepernoten. Wat keek ik uit naar de komst van die man, elk jaar weer. Het was mijn held!

  Tegenwoordig mag dit niet meer. Tegenwoordig moeten wij in Zwarte Piet van allerlei dingen zien die ik er nooit in heb gezien, of heb leren zien. En als ik daarom zeg dat ik Zwarte Piet een mooie traditie vind, ben ik opeens een racist.

 6. Jan uit Helmond…

  “En als ik daarom zeg dat ik Zwarte Piet een mooie traditie vind, ben ik opeens een racist.”

  Dat is toch echt iets wat jij er zelf van maakt/ wil maken. Het gaat in deze om het aanpassen van de racistische karikatuur van Zwarte Piet.

  Daarbij zijn over de jaren heen meerdere aanpassingen geweest. Zakje zout/ in de zak mee naar Spanje, zijn maar twee simpele voorbeelden in deze.

  Ook jij hebt je laten opnaaien, door de -nota bene opgedrongen- persoonlijke link te leggen dat jij (en anderen) racistisch zouden zijn omdat je het sinterklaasfeest leuk vindt.

  Even leentjebuur spelen: “Zwarte Piet is racisme”…maar dat maakt jou persoonlijk nog geen racist.

  Het is werkelijk stuitend, hoe sommigen allerlei kunstgrepen (blijven) uithalen om maar te ontkennen dat er bepaalde aspecten van Zwarte Piet niet racistisch zouden zijn. Terwijl de feiten gewoon op tafel liggen. Zichtbaar voor iedereen, met minstens twee functionerende hersencellen.

  “Cognitieve dissonantie is een psychologische term voor de onaangename spanning die ontstaat bij het kennisnemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening, of bij gedrag dat strijdig is met de eigen overtuiging, waarden en normen.”

  Dus, kap met dat zwakzinnig gebazel dat jij een racist zou zijn. Of, liever nog, kijk eens in die overdrachtelijke spiegel om er eindelijk eens achter te komen waar dat vandaan komt.

 7. Ik ben dat gebazel werkelijk schijtziek, Jan. Het getuigt van een niveau lik-me-vestje. En dan geef ik ook nog volmondig en graag toe dat ‘mijn niveau’ zéker niet hoog ligt!

  Maar had je verder nog iets inhoudelijks op mijn reactie? Of blijf je nog even wentelen in je zelfopgelegde slachtofferrol?

  Waarom denk jij dat je voor racist wordt uitgemaakt? Laat die vraag eerst even bezinken.

 8. Die nieuw vertaalde liedjes zijn veel leuker echt.
  Lees het zojuist in de krant met tekst erbij en is echt veel leuker,moderner en passend bij onze maatschapij.

  Leuk heel leuk,nu de gekleurde pieten al dan niet met roetvegen dan is het toch heel netjes en leuk voor IEDER kind feest!

  Niet meer ONS feest of ONZE cultuur..door een harde kern gerept.
  Nee zo kan sinterklaas vieren voor iedereen heel leuk en gezellig zijn!

  Daarom voor de tekstschrijvers een pluim.

 9. Perfect verwoord Jan uit Helmond! Zo denken het gros van de weldenkende mensen er ook over in Nederland behalve een handjevol beroeps demonstranten met een misplaatste schuldgevoel of allochtonen met een minderwaardigheidscomplex.

  @Marc, iedereen die hier anders denkt dan de Krapulers wordt steevast neergezet als bruinhemden, fascisten of nazis dus doe ajb niet zo onnozel van “racist is iets wat je er zelf van maakt !!

 10. Van Geffen, waarom denk jij dat je voor enig van die terminologie zoal wordt uitgemaakt?

  Vaak/ soms is het simpelweg een (retorisch) gevalletje: ‘wie de schoen past…’

  Ook jou heb ik namelijk niet voor X uitgemaakt. Welk maatje?

  Oh, en waarom identificeer jij je persoonlijk, los van Jan, met: “de weldenkende mensen er ook over in Nederland”

  Weldenkend (lees: “goeddenkend”/ sociaal/ humanistisch) ben je zeker niet, als ik enkel af zou moeten gaan op je reactie(s). Je laat nota bene ten eerste al een ander, in dit geval Jan, het woord voor je voeren. Perfect, volgens jou. Om dan je pijlen te verschieten op een, en ik citeer: “handjevol beroeps demonstranten met een misplaatste schuldgevoel of allochtonen met een minderwaardigheidscomplex.”

  Op welke planeet leef jij eigenlijk? Niburu?

 11. Je bent lekker op dreef Marc. Niet echt sympathiek te noemen je schrijfsels hierboven.

  Anyway, ik stel voor Sinterklaas ook zwart te maken, of iedereen gewoon wit.

  Of nee, nog beter. Sint en zijn pieten dienen vanaf morgen GRIJS te zijn.

 12. Inderdaad, de armzalige pogingen die gedaan worden om de racistische nationale karikatuur van ZP goed te praten, hebben erg veel weg van “zwakzinnig gebabbel”. Neem gewoon de spiegel mee en oefen ervoor.

 13. Nieuwe liedteksten zijn politiek correcte waanzin.

  Misschien moet de tekst van de koran ook een beetje aangepast worden in Nederland. En die van de bijbel. Want wat in die boeken staat gaat wel een beetje verder dan geknecht en geroe. En als we dan toch bezig zijn kunnen we knippen in nogal wat films, boeken, liedjes, … , misschien moeten we blanke wc potten ook maar verbieden en ze een neutrale kleur geven. Ik voel me beledigd telkens iemands stront tegen het blanke email spletterd. Vanaf nu spreek ik elke zwarte in Nederland aan met zwarte piet. Zo heten ze daar toch allemaal blijkbaar.
  Bron: http://forum.politics.be/showpost.php?p=7323374&postcount=10

 14. Op Ameland is er nog Sunderklaosfeest oude styl daar komen geen zwarte pieten aan te pas.

  Het tekent ons Staatsshoofd om in een koets te ryden die het slavernyverleden verheerlykt.
  Verder in die tyd waren veel arbeiders er niet beter aan toe dan de gekleurde slaven.
  Door de voortschrydende technologie waren de risicoos voor de slavenhouders te groot.
  Nederland liep by de emancipatie NIET voorop.
  Wel is die drankzuchtige KERSTman (uitgetekend in opdracht van COcaCola) nog veel enger.

 15. Onbegrijpelijk dat er nog steeds door een zooitje koppige tokkies dat zwarte pietgedoe verdedigd wordt.
  Dat die paupers nou niet inzien dat het NIET leuk is voor donkere mensen,en dat men donkere mensen niet zo moet afbeelden…is er nou geen greintje normbesef bij deze lieden?

  Ze willen het zich beter voelen dan zwarten zoals zij donkere mensen benoemen,niet afleren.

 16. @Marc, lekker inhoudelijk gereageerd!

  Die vraag op welke planeet ik leef kun je beter aan Nexus vragen met zijn..niet meer ons feest of onze cultuur..door een harde kern gerept.
  Misschien dat je hem kan vertellen eens de normale Nederlandse dagbladen te lezen ipv van die linkse schreeuwblogs want dan zou die weten dat 92% pct van de Nederlanders die nieuwe Sinterklaasliedjes totale onzin vinden en nogmaals die overige 8% pct zijn de beroeps demonstranten met misplaatste schuldgevoelen en allochtonen met een minderwaardigheidscomplex wat onze roze rode rechterlijke macht slikt als zoete koek.

  In Belgie hebben ze teminste ballen!!

  Maar wat gaan we nu verbieden, onze mooie Nederlandse volkslied

  Ben ik van Duitsen ( lees: Dietsen ) bloed, den Vaderland getrouw..wiens Neerlands bloed door de aderen stroomt

  Is ook tamelijk racistisch toch??

 17. Dag sinterklaasje dag dag dag ZWARTE piet!!!

  Sinterklaasje kom maar binnen met je piet..:-)
  Zo hoort het!

Reacties zijn gesloten.