9 gedachten over “Noord-Holland wijst Thomas von der Dunk bang de deur”

 1. Ziehier nog wat achtergrond informatie.
  Bron: Joop.nl

  Omstreden CDA’er achter weren Von der Dunk
  Vergelijkingen met Tweede Wereldoorlog taboe bij lezing ter ere van verzetsheld
  Het besluit om de lezing van Thomas von der Dunk te verbieden wegens kritiek op de PVV is genomen door de enige CDA’er die deze week het hoofddoekverbod steunde. Von der Dunk zou praten over het actuele taboe op het vergelijken van de opkomst van de PVV met die van de NSB en nazi’s.

  Het omstreden besluit de lezing op het provinciehuis van Noord-Holland af te gelasten is op eigen houtje genomen door vertegenwoordigers van CDA en VVD. Zij stuurden zonder medeweten van de andere organisatoren (PvdA, GroenLinks en SP) een brief aan alle genodigden. Daarin presenteerden ze de afgelasting als een unaniem besluit.

  “We hadden gisteravond vergadering, ik zag die brief liggen en dacht dat het om een concept-versie ging. Dat was niet zo, de brief bleek een paar uur eerder aan alle ruim 160 gasten verstuurd,” verklaart Klaas Breunissen, oud-statenlid voor GroenLinks en lid van het organiserend comité desgevraagd tegenover Joop. Breunissen is verbijsterd door de handelwijze.

  Zoals gebruikelijk stuurde de cultuurhistoricus Von der Dunk de tekst van zijn lezing vooraf toe om de organisatie in de gelegenheid te stellen de aansluitende discussie met de zaal voor te bereiden. Een samenvatting was in februari nog goedgekeurd.

  De voor de afzegging verantwoordelijke CDA’er Meino Schraal baarde eerder deze week opzien door als enige het omstreden hoofddoekverbod van de PVV te steunen. Tegenover Joop verklaart Schraal het onwenselijk dat in de lezing harde kritiek werd geuit op de PVV. “Deze bijeenkomst is bedoeld voor leden van alle partijen die zitting in de Staten hebben. Het belachelijk maken van ouderenpartijen zou ik ook niet geduld hebben.” De vergelijkingen die Von der Dunk wilde maken met de Tweede Wereldoorlog zijn volgens Schraal helemaal uit den boze. De lezing van Von der Dunk ging juist over het taboe dat sinds enige jaren op die vergelijking rust. Volgens GroenLinkser Breunissen werd in de tekst geen partijpolitiek bedreven.

  Schraal wil geen precieze voorbeelden geven van ‘partijpolitiek’. Hij geeft nog een andere reden voor de afgelasting. “De andere drie leden van de werkgroep zijn inmiddels geen statenlid meer. Dus alleen mijn VVD-collega en ik zouden de te verwachten rel over ons heen krijgen. Daar hadden wij geen trek in.”

  Lokaal PVV-leider Hero Brinkman twitterde na bekend worden van het besluit:

  Willem Arondeuslezing gaat niet door. Van der Dunk wilde, in strijd met afspraken ouderwets PVV bashen. Hulde bestuur. Afgang Van der Dunk!

  Sinds zes jaar organiseren de Noord-Hollandse Provinciale Staten jaarlijks de Willem Arondéuslezing, vernoemd naar de homoseksuele verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij nam onder meer deel aan de historische aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Arondéus werd op 1 juli 1943 door de Duitse bezetter gefusilleerd. Voordat de kogel hem trof schreeuwde hij ‘laat het bekend worden dat homoseksuelen geen lafaards zijn!’

  Eerdere sprekers op de lezing waren onder anderen mr Gerard Spong, filosoof Ad Verbrugge en Rudi van Dantzig. Het is onduidelijk of de lezing volgend jaar nog gehouden wordt. De PVV zal volgens de regels dan deel uit kunnen maken van de werkgroep die de lezing organiseert.
  .

 2. @Links: aub geen teksten kopiëren en plakken in de reacties, anders worden die compleet onleesbaar, en we willen liever jouw éigen reactie lezen.

 3. Beste mensen mag ik even erop wijzen dat Meino Schraal juist degene is die partijpolitiek pleegt.

  De Staten Noord-Holland doen gewoon aan Zelfcenzuur. Verschijnsel bekend van totalitaire regimes.

 4. Laurent:

  Mijn mening over de PVV heb al een aantal malen hier weergegeven. Ik dacht nu even een beetje achtergrond te geven en te kijken wat anderen hiervan vinden. Nogmaals, ik vind de PVV een onverholen nazi beweging. Waarom ben ik eigenlijk niet verbaasd dat het CDA en de VVD in hoge mate meeheulen?Ik schrijf het nog maar eens, ik vind dat linkse mensen zich veel harder op moeten stellen tegen dit soort uitwassen van extreem-rechts geteisem!! Uit welingelichte bron heb ik vernomen dat de schoenijzertjesfabriek en de laarzenfabriek overuren draait om aan de vraag van rechts Nederland te voldoen! Eigenlijk had ik van fatsoenlijk rechts Nederland ook afkeurende reactie’s verwacht maar ik begin mij in gemoede af te vragen of fatsoenlijk rechts nog wel bestaat!

 5. @Links: als je het met een link doet is het geen enkel probleem om achtergrondinformatie mee te geven. En bedankt voor je reactie 😉

Reacties zijn gesloten.