Burgeroorlog in Nederland

Een zwartgallig stuk van Ian Buruma in de off-line NRC;

Eén gevolg van de spanningen die het wereldbeeld van Wilders nu al heeft opgeroepen, is dat veel hoogopgeleide immigranten zich niet meer welkom voelen in Nederland. Sommigen zoeken hun geluk in Turkije. Dit zal de aanhangers van Wilders worst wezen. Maar er is een groter risico aan de Kulturkampf verbonden. Als mensen zich verstoten voelen, dan is een vijandige houding niet verwonderlijk. Naarmate die vijandigheid sterker wordt, krijgen we precies waar veel mensen bang voor zijn. Het onderscheid tussen gelovigen en ideologen wordt vager. Sympathie slaat om in actie. De maatschappij wordt verdeeld in kampen, moslims tegenover niet-moslims. En dan begint het bloed pas goed te vloeien. (meer)

Je moet natuurlijk wel bereid zijn om je te laten verdelen.

18 gedachten over “Burgeroorlog in Nederland”

 1. ik kan niet wachten op een burger oorlog weg met al die uitvreters incl de linkse politiek nederland weer voor de nederlanders en de gene die hier wel mag blijven aanpassen nederlands spreken en de hollandse cultuur boven de cultuur van land van herkomst
  geen hele wijken vol met allochtonen . nederlanders terug de steden in zoals het was in de jaren 60 en 70
  genoeg is genoeg.

 2. johan v Schreef:

  ik kan niet wachten op een burger oorlog weg met al die uitvreters incl de linkse politiek nederland weer voor de nederlanders en de gene die hier wel mag blijven aanpassen nederlands spreken en de hollandse cultuur boven de cultuur van land van herkomst
  geen hele wijken vol met allochtonen . nederlanders terug de steden in zoals het was in de jaren 60 en 70
  genoeg is genoeg.

  O kijk , de eerste kampbeul voor Wilders meld zich al aan , Nederland voor de Nederlanders , Oetlul , Echte Nederlanders bestaan helemaal niet , met uitzondering van mischien de aan zijn rolstoel gekluisterde Marcel , product van 25 generaties Volendamse Neef-Nicht huwelijken … er ging een gerucht over een familie in Friesland , Maar hun overgrootmoeder bleek het bloed besmet te hebben met een Duitse soldaat omdat haar echtgenoot/neef/oom door inteelt een te kleine speelworm had …

 3. Johan, vertel me eens, wat versta jij onder Hollandse cultuur? Mag het trouwens ook Nederlandse cultuur zijn, we wonen tenslotte in Nederland. Ik heb in ieder geval de Nederlandse nationaliteit, jij ook?
  Toen ik 30 jaar geleden in Nederland kwam , ben ik naar school gegaan en heb daar bij de lessen Nederlands, het gebruik van leestekens en hoofdletters geleerd. Misschien was jij die dag ziek?
  Ik ben in ieder geval benieuwd naar je antwoord.
  Trouwens, wat is een echte Nederlander? Tot hoever moeten we teruggaan om dat vast te kunnen stellen?

 4. + e

  Ging ff over mijn nek.

  Ik als “echte” Nederlandse, krijg steeds meer de behoefte mij van deze beschamende nationaliteit te ontdoen. Weet alleen nog niet wat de gevolgen zijn. Ik zeg nu meestal: Ik woon hier, ik blijf hier, want ik walg van de racisten en van het “klimaat” in Nederland. Ik voel mij er NIET meer thuis. Was er het laatst in 2008 en had er NIETS te zoeken. Boring en “LEEG”. Geen “leven” daar in dat “regeltjes” land.

 5. Vreselijk o/t en nog meer ad hominen, maar eh – info, zeker gelet op wat je net schrijft: waar rijden die trams op je avatar? Lissabon is het niet, denk ik – hoewel, het fotootje is zo klein dat het eignelijk niet uit te maken is.

 6. @1 johan v,

  Waarom de aanval dan niet op Wilders ingezet?
  Wilders is immers een geblondeerde nep-Nederlander die Indonesische roots heeft en zich door Joodse extremisten laat betalen om in jouw Nederland chaos te zaaien.

  Ik schat in dat we in januari 2011 weer naar de stembus moeten omdat Verhagen en Wilders er in de komende maanden een zooitje van gaan maken.

  Laat ik dan de hoop uitspreken dat de PvdA, D66, de SP en verder de gehele ‘linkse kerk’ in hun verkiezingsprogramma gaan opnemen dat het 1., voor Nederlandse politici verboden gaat worden om gelden van extremistische Joden aan te nemen en B., dat Wilders zijn snater moet houden op straffe van het verliezen van zijn bewaking.

  We zijn in dit land knettergek dat we een smeerlap als Wilders staatsbescherming geven!

 7. En dan begint het bloed pas goed te vloeien

  Zo dan, de hoeveelheid paniekzaaiers en (christelijke) oorlogshitsers mag de laatste paar dagen wel uitzonderlijk genoemd worden. Lachwekkend als het niet zo triest zou zijn.

 8. #6.

  Mensen tegen elkaar opzetten? ja, hier wonen 18 miljoen mensen in de “stad”.

  Bezig met leven en overleven. Vriendelijk en belangstellend naar anderen, dat ook nog.

  Ik ben met dank aan Wilders in TR. Istanbul gaan kijken. 2007. Ik was daar nooit geweest, in Tr. ( verder een hekel aan Nederlanders,hun beschrijvingen over goedkope vakanties en all in hotels, vandaar).

  Maar Istanbul is anders :-). Nu heb ik het niet over het “toeristen gebied”, hoewel dat ook zeer de moeite is.

  ik bedoel het “leven” hier.

  Avatar = Trammetjes bij Taksim, Istanbul.

  ehm gebleven en niet van plan ooit terug te gaan. (alleen onder dwang :-).

 9. Ik schat in dat we in januari 2011 weer naar de stembus moeten omdat Verhagen en Wilders er in de komende maanden een zooitje van gaan maken.

  Wat ik nou niet begrijp is waarom je nou niet aangeeft bij dit verhelderend inzicht dat het ‘zooitje’ de schuld is van extremistische Joden.

 10. #7.ProfessorWeisstein

  een keuring?

  door een psycholoog? of meer. ik heb dat vaker mee gemaakt met werk. dat hoorde bij de sollicitatie.

  mag “GEK” gewoon de politiek in?

 11. AHa, İstanbul… Ook een dierbare stad.
  Al is Lissabon mij dierbaarder.

  En ik zie dat mijn nieuwe avatar vanzelf werkt.
  Eigen foto van vogel boven zee.
  Natuurromantiek en -lyriek laat ik mij niet ontstelen door klamme bruine vingertjes.

Reacties zijn gesloten.