Trek de broekriem maar aan, tekort kabinet al opgelopen tot 2,3 miljard euro

Woensdag zaten de fractievoorzitters voor het eerst bij minister Jan Kees de Jager van Financiën om te praten over het wegwerken van de tegenvallers.

Zorgpakket

Mogelijkheden daarvoor zijn het verder verkleinen van het zorgpakket of het verhogen van het eigen risico of de premies.

In de onderhandelingen met de fractievoorzitters liggen nu alle mogelijke opties om de gaten te dichten op tafel, ook die voor sommige van de drie partijen VVD, CDA en PVV onaanvaardbaar zijn.

Nou zo te zien zal de hypotheeksubsidie wel met rust gelaten worden en zal er nog meer voor de zorg betaald moeten worden. Ga alvast maar sparen. Waarvan, vraagt u? Inderdaad, dat weet ik ook niet.

11 gedachten over “Trek de broekriem maar aan, tekort kabinet al opgelopen tot 2,3 miljard euro”

 1. “Mogelijkheden daarvoor zijn het verder verkleinen van het zorgpakket of het verhogen van het eigen risico of de premies.”

  Zucht…….het is ook zo origineel en van zo’n onverwachte invalshoek, daar betalen we nu de politici een burgermansfortuin voor, nee die economie heeft echt een stukje VVD nodig.

  Daar hebben ze lang over na moeten denken die ambtenaren bij VWS, moesten ze briefjes in de ideeënbus stoppen en wat kwam eruit? premies omhoog en pakket verkleinen! in 1 woord briljant jongens.

 2. @ redactie – Ik kan zomaar in de praktijk een bezuiniging van € 778,– per verpleegkundige / per jaar realiseren met een hele simpele methode, als de minister dit leest en meer wilt weten mag je haar zo mijn gegevens doorgeven. Geen centje pijn voor de verpleegkundige en ik noem maar wat stel je hebt 10.000 verpleegkundigen een bezuiniging van 7,8 miljoen op het zorgbudget.

 3. http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/04_april/28/binnenland/helft-meer-huishoudens-in-schulden.xml
  Ondertussen groeit de schuldhulpverlening aan huishoudens van werkend modaal hypotheekpech.

  Het zit er dik in dat die onkosten straks op draconische wijze worden verhaald op huurders, werklozen, alleenstaanden en aow-trekkers. Al was het alleen al bij wijze van rechts gebaar naar de geplukte Henken & Ingrids om hen de genoegdoening te verschaffen dat ook de minima zullen moeten interen en lijden. Zodat ze naar boven kunnen likken, en naar onderen trappen

 4. En dat allemaal omdat VVD en CDA niet willen dat de hypotheekrente wordt beperkt tot een bepaald maximum bedrag. En omdat ze de bovenste twee schijven niet met 1-2% willen verhogen.

  Nee, stel je voor dat de rijkste onder ons eens inkomensderving zouden ervaren.

  Een rijk iemand lijdt daar natuurlijk veel dieper onder dan een bijstandsmoeder… oh wacht.

 5. Inkomensafhankelijke ziektekostenpremie. Waarom moet een miljonair hetzelfde te betalen als een bijstandmoeder?
  Inkomensafhankelijke kinderbijslag.

  En zo weet ik er nog wel een paar. Inkomensafhankelijke krentenbollen.

 6. #6 Inderdaad. Een Miljoniair is niet de helft van diens inkomen aan woonkosten kwijt en als dat wel zo is dan is dat een keuze waar voldoende alternatieven voor zijn. Een bijstandsmoeder is doorgaans 95% of meer van haar inkomen kwijt aan eerste levensbehoeften. Mensen aan de onderkant kunnen niet meer besparen dan ze nu al doen.

  Dus ook als de bovenlaag wat meer premie betaald zijn zij in verhouding nog altijd veel minder kwijt aan eerste levensbehoeften dan beneden modaal.

 7. Ik wacht nog altijd op een antwoord van Edith Schippers hoeveel besparing die extra doden gaan opleveren als de helft van de spoedeisende hulp wordt wegbezuinigd. Ook wil ik nog altijd weten hoeveel extra doden dit gaan zijn.

 8. Er is geen gat in de begroting. Volgens het CPB zal het begrotingstekort in 2011 zijn teruggelopen tot 2,2% t.ov. het BBP. Wat betekend dat er nog maar zo’n 9 miljard begrotingstekort is. + die 2,3 miljard tegenvaller = 11 miljard. Oke, het CPB zit er vaak naast. Maar het begrotingstekort zal veel minder zijn dan aan het begin van dit kabinet. Zonder dat ingrepen van het kabinet daarvoor hebben gezorgd!

  Dit kabinet bezuinigd niet om te bezuinigen. Ze doet het om de verzorgingsstaat af te breken.

Reacties zijn gesloten.