Oorlogsmisdaden verjaren niet

Het nieuwe project van @geertrustigers

Het is opmerkelijk hoe veel moeite wij Nederlanders hebben om de gitzwarte bladzijden uit onze eigen geschiedenis onder ogen te zien.
We doen er goed aan tijdens de twee minuten stilte ook de 431 ongewapende burgers van Rawagede te herdenken die op 9 december 1947 door Nederlandse militairen werden vermoord. Een van vele kille massa-executies waar nooit iemand voor is veroordeeld.

Oorlogsmisdaden verjaren niet

8 gedachten over “Oorlogsmisdaden verjaren niet”

 1. Nederland zou minimaal in de schoolboeken moeten toegeven dat er tijdens de Politionele acties structureel oorlogsmisdrijven zijn gepleegd.

  Mijn vader heeft tijdens zijn dienstplicht nog onderofficieren horen opscheppen over het martelen van gepakte illegale strijders. Mijn vader noemde de misdrijven tegen burgers en maar ook tegen gevangen strijders “Nazi praktijken”. Dat is een van de weinige keren dat ik hem die term heb horen gebruiken.

 2. Uiteraard moeten de nabestaanden een schadevergoeding krijgen naast officiële excuses.

  Het steekt mij nog altijd dat mijn familie geen officiële excuses en schadevergoeding heeft ontvangen van de Japanse overheid. Dat de Japanse jeugd nog altijd niet eerlijk wordt onderwezen over de omvang van de Japanse oorlogsmisdaden in Korea, China en andere bezette gebieden steekt mij echter het meest.

  Nederland moet gewoon eerlijk zijn over het verleden en voor zover het kan proberen aangedaan leed nog enigszins te verzachten.

 3. Die Nederlandse kruideniersmentaliteit om vanwege eventele schadeclaims maar absoluut niets te willen toegeven over die politionele acties is tenenkrommend en een groot schandaal.
  Het is toch ook weer tekenend dat die wet over die oorlogsmisdaden dan weer net niet sloeg op de politionele acties.

 4. Sofia van der Linde Schreef:

  Nederland zou minimaal in de schoolboeken moeten toegeven dat er tijdens de Politionele acties structureel oorlogsmisdrijven zijn gepleegd.

  Dit kan in bepaalde zin een belangrijk principieel politiek punt worden.
  Het is gewoon niet serieus dat de Internationaal Tribunaal in ons land gehuisvest is en dat we tevens over onze geschiedenis doen alsof ons neus goed bloedt.
  Eventuele schadevergoeding mag pas in tweede instantie aangemerkt worden.

 5. Links Schreef:

  De komende missie in Kunduz, is dat ook een politionele actie?

  Die wordt politioneler dan de politionele acties in Ned–Indië.

 6. Ach in Indië was men tenminste eerlijk over wiens gezag er hersteld ging worden. Bovendien heeft Nederland daar gewonnen. Zonder druk van buitenaf van de VS had Nederland diens kolonie er nog een tijdje onder gehouden.

Reacties zijn gesloten.