Jacques Rozendaal (SGP) ziet nut en noodzaak niet in van Hitler-vergelijkingen

Die Jacques! Weet Jacques wat er met de oprichter van de SGP is gebeurd?

SGP-oprichter: God strafte Joden met Tweede Wereldoorlog

SGP-leider en dominee Gerrit Hendrik Kersten (1882-1948) sprak en handelde antisemitisch, aldus de orthodox-christelijke godsdienstleraar Herman van Beek. Kersten zag het Hitler-regime als een instrument van God tegen communisme, rooms-katholicisme en andere “zondigheid”. Toch lijkt zijn gezag binnen de SGP (1) nog steeds onaantastbaar.

Tekenend voor Kerstens houding was de affaire rond de scholiere Mirjam de Groot. In 1941 eiste de Duitse bezetter dat opgave gedaan werd van het aantal Joodse kinderen op scholen. De nazi’s wilden hen uitsluiten van onderwijs. Daarop adviseerden de meeste christelijke scholenbonden hun schoolbesturen om die antisemitische maatregel te boycotten. Maar de gereformeerde scholenbond dacht daar anders over. Als voorzitter van die bond verlangde Kersten van zijn scholen dat ze de Duitsers zouden gehoorzamen. Zulke scholen waren volgens het illegale blad Trouw “als was in de handen van de bezettende macht”. Met zijn beleid kwam Kersten in conflict met voorzitter Kok van het bestuur van een van de weinige gereformeerde scholen die wel wilden protesteren tegen de uitsluiting. Kok wilde de Joodse leerlinge De Groot gewoon toelaten op zijn school, en daarop zette Kersten Koks school uit zijn scholenbond. Kersten vond dat Kok het meisje niet mocht beschermen, omdat de Joden Jezus hadden verworpen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Kersten “gezuiverd”. Hij mocht niet meer terugkeren in de Tweede Kamer, omdat hij “tekort was geschoten in een juiste houding tegenover de Duitse bezetting”. Men beschouwde hem als een collaborateur. Ook kreeg hij een schrijfverbod van 10 jaar opgelegd vanwege pro-Duitse artikelen in De Banier. Drukkerij De Banier had zelfs nazistische boeken gedrukt. SGP-leden met kritiek op Kersten kregen binnen de partij echter geen schijn van kans. Ze werden geroyeerd of kregen te maken met kerkelijke censuur. De autoritaire Kersten betitelde hen als oproepkraaiers die de kop moest worden ingeslagen.

Moet ik meer zeggen over de mannenbroeders van de SGP? Nee hè?

6 gedachten over “Jacques Rozendaal (SGP) ziet nut en noodzaak niet in van Hitler-vergelijkingen”

 1. Enige voorzichtigheid met de verhalen van de Fabel van de Illegaal alias Doorbraak is wel geboden.
  Kersten ging niet over de gereformeerde scholen maar over de Scholen met den Bijbel. Dat waren er aanzienlijk minder (het schandaal wordt er natuurlijk niet minder om). De “echte” gereformeerden, die vertegenwoordigd werden in de ARP in ’40-’45 (waarvan de huidige ChristenUnie waarschijnlijk de authentiekste voortzetting is) waren in het algemeen juist “goed”.

  De SGP is naast de NSB de enige partij geweest die uitgesloten werd van de voorlopige Tweede Kamer in ’45, dankzij hun opmerkelijke interpretatie van Rom. 13:4 (de overheid draagt het zwaard niet vergeefs, en de overheid was de Duitse bezetter, vonden zij).

 2. En het CDA zich maar inspannen om te zorgen dat deze partij subsidie blijft krijgen.

  Het blijft een historische fout dat de SGP en de Telegraaf niet na de oorlog blijvend zijn ontbonden.

 3. Sofia van der Linde Schreef:

  Het blijft een historische fout dat de SGP en de Telegraaf niet na de oorlog blijvend zijn ontbonden.

  Net paar dagen vrij genomen en nu moet ik meteen weer van de SGP gaan kotsen. 😡

Reacties zijn gesloten.