Hoe ver gaat de Nederlandse overheid met haar repressie?

5 Mei-lezing: Bevrijding, Oorlog en Vrijheid

Overigens, voor wie gold die bevrijding op 5 mei 1945?

Ongetwijfeld niet voor hen, die, voor zover niet de Hongerwinter doorgemaakt, nog in de oorlog op vakantie gingen in Duitsland of in Nederland op het perron wachtend op de trein naar het strand met emmertje en schepje in de hand, toekeken hoe op het tegenoverliggende perron een trein werd ingeladen met een minder zonnige definitieve eindbestemming.

De inflatie van de onschuldpresumptie, van de individuele vrijheid, van de mens, van het kind, van de eenling. Is de een zijn vrijheid de ander zijn gevangenschap? Is vrijheid de ander kunnen uitschelden. “zo dat heb ik toch maar weer mooi gezegd”, ”en nou jij weer”. Is dat het dan?
Vrijheid als basaal eendimensionaal primair gegeven. Als ieder voor zich en niemand voor ons allen.

De staat doet ons nu gelukkig weer langzaam beseffen hoe verderfelijk kunst zeker in combinatie met dit stukje Amsterdamse grachtengordel wel niet is. Er zijn nog overigens vele landen waar men bij het opzetten van het verkeerde CD’tje een inval van de langspatrouillerende politie riskeert. Op naar het verdwijnpunt van de derde dimensie.

Een terugweg hier in Nederland met een overheid, die alles doet om zijn ingezetenen als geheel als verdachte te behandelen binnen een steeds strakker aangetrokken dwangbuis. Dan creëer je een volk van onzekeren, van wezens zonder eigenwaarde, van lege hulzen.
Er worden nu dus zelfs zulke drempels door de regering voorbereid, dat het onbetaalbaar en soms onmogelijk wordt om de rechter überhaupt te bereiken en maatregelen bedacht om dat lastige Europese Hof met die onzinnige grondrechten buitenspel te zetten. Dus wee degene, die een beslissing van de staat wenst aan te vechten. Je wordt dan gewoon als schorriemorrie van de stoep van de rechtbank weg geknuppeld. Een soort gelegitimeerde staatseigenrichting.

Een heel mooi, indringend stuk van Inez Weski, advocaat op Joop.nl over vrijheid en de huidige voortgaande repressie van de Nederlandse overheid. Die hard bezig is om ons rechtenloos te maken. Straks ook statenloos?

5 gedachten over “Hoe ver gaat de Nederlandse overheid met haar repressie?”

 1. Nou, de eerste geciteerde alinea is al onzin omdat er sinds Dolle Dinsdag in het geheel geen openbaar vervoer meer reed. Moet ik dan echt verder lezen?

 2. @2
  Nou, gelukkig heb ik doorgebeten en ik houd die eerste alinea op een ongelukkige formulering – alsof er positief verband is tussen hongerwinter en treinreizen.

  Kijk, dit moeten we horen op 4 of 5 mei. In de traditie van J’Accuse, waar je na 20.02 direct achter de Dam naartoeging in andere tijden.
  Aanbevolen dus.
  En gedenk Erwin Lensink!

 3. Inez Weski doet het hoop leven dat niet iedereen tegenwoordig voor rechts buigt.
  Er zijn nog steeds trotse mensen met eigen mening.

 4. Overigens verwijst ze naar de uitspraak van Procureur-Generaal Brouwer dat Ministers van Justitie heel erg graag willen strafzaken, juridische procedures beïnvloeden en naar hun eigen mening wenden.

Reacties zijn gesloten.