Om vijf voor twaalf moet je ál je feiten kennen

Anders maak je waar wat je het meeste vreest: een overwinning van het fundamentalisme in het Midden-Oosten

Zaterdag waarschuwde de prominente VVD-er Hans van Baalen na terugkeer uit Caïro tegen een verkiezingsoverwinning van de Moslim Broederschap. Als dat gebeurde, dan zou Europa aan zijn zuidoostelijke flank Egyptische duisternis krijgen met sharia, onderdrukking en vijandschap ten opzichte van het westen. Die avond leken de gebeurtenissen hem gelijk te geven. De websites van de grote dagbladen – Volkskrant, Telegraaf, Trouw – meldden dat in de nacht van zaterdag op zondag hevige botsingen plaats vonden tussen moslims en koptische christenen. De moslims probeerden een vrouw te pakken te krijgen die – meenden zij – in een kerk opgesloten zat omdat zij zich tot de islam bekeerd had. Er vielen acht doden en meer dan honderd gewonden. Daarmee was – althans rond tien voor tien zondagochtend – de berichtgeving volledig.

Echt waar?

Han van der Horst legt even uit wat Hans van Baalen 😥 en de hem blind volgende Nederlandse pers vergeten, het verhaal is veel genuanceerder, zoals altijd.

4 gedachten over “Om vijf voor twaalf moet je ál je feiten kennen”

  1. Han van der Horst leest niet alleen De Telegraaf, maar ook diverse Arabische bronnen, en concludeert dat het gaat om een Broodje Aap, bedoeld om de verdeeldheid in Egypte aan te wakkeren: “Wij lezen bovendien hoe de groot mufti Al Gomaa christenen en moslims heeft opgeroepen om schouder aan schouder te staan. De minister president is geschokt en heeft een spoedzitting van het kabinet bijeengeroepen. En de Moslim Broeders? Die hebben het geweld scherp veroordeeld.

  2. Andreas Schreef:

    Han van der Horst leest niet alleen De Telegraaf, maar ook diverse Arabische bronnen, en concludeert dat het gaat om een Broodje Aap, bedoeld om de verdeeldheid in Egypte aan te wakkeren: “Wij lezen bovendien hoe de groot mufti Al Gomaa christenen en moslims heeft opgeroepen om schouder aan schouder te staan. De minister president is geschokt en heeft een spoedzitting van het kabinet bijeengeroepen. En de Moslim Broeders? Die hebben het geweld scherp veroordeeld.

    Feiten meneer, daar doen PVVD’rs als van Baalen al jáááren niet an , daar krijg je het gepeupel niet mee aan jou kant ….

  3. De VVD wordt steeds bruiner . . . ach ja waar je mee omgaat wordt je besmet! Jammer dat de VVD zich ook steeds meer toelegd op factfree politics.

  4. Volgens mij wordt de doodstraf voor afvalligen in de ogen van veel Egyptenaren niet als fundamentalistisch gezien. Zegt deze alinea dan nog wel wat of alleen de 62%?

    “Daaruit bleek dat 62% van de respondenten een samenleving wensten, gebaseerd op de Koran. Vers twee is natuurlijk wat dit betekent. 31% gaf blijk van fundamentalistische inzichten en 30% sprak zich nadrukkelijk tegen het fundamentalisme uit. De overigen wisten het nog niet precies. Daarnaast genieten religieus geïnspireerde politici veel vertrouwen. “

Reacties zijn gesloten.