Reformatorischen zien het paapse licht over de kruistochten

Als de SGP niet al een collectief collaborerende partij was geweest zou je kunnen zeggen dat de bruinheid nu in die kringen toeslaat, nu de Zeitgeist er rijp voor lijkt. In feite mogen ze nu weer heel wat zeggen wat ze denken, vinden ze (pas op over joden).
Zekere Rodney Stark, bestrijder van de evolutieleer, weet ook alles over de kruistochten en de hooggeleerde B.A. Zuiddam volgt hem in de rehabilitatie van de rovers en vrouwenschenners die christenen, joden en moslims in Jeruzalem zonder aanzien des persoons hebben afgeslacht – men waadde in het bloed, maar achteraf was het een heilzame strijd van de superieure joods-christelijke beschaving.

Dat de kruistochten begonnen met een pogrom in Worms waarbij alle joden werden opgehangen zal ook niet vermeld worden door de heren. Zij hebben Israel danig lief, dat moet voldoende zijn.
En weten niet dat Saladin geen Arabier was, maar een Koerd. Etcetera.
Moet ik als nooitgevraagd middenoostendeskundige hier nu echt diep op ingaan?
Als u vragen heeft over het gelinkte stuk kots horen we het wel

11 gedachten over “Reformatorischen zien het paapse licht over de kruistochten”

 1. mijn advies aan Bertus Hendriks is om hem snel uit te nodigen voor de eetclub

  beetje hoogstaand keuvelen onder het genoegen van een hapje en een drankje

  een daarmee voorkomen dat meneer Stark (verdorie waar zit toch die sigrune op mijn toetsenbord, dat was vroeger ook zo’n onschuldig symbool en het lijkt op de S van Stark) als getuige wordt opgeroepen door Brammetje

 2. De kruisvaarders waren gewoon een stelletje rovers en barbaren die sporen van grote vernieling door de toenmalige Oost Europa hebben nagelaten. Toen ze door d ze vaarden werd het wat rustiger.

  Dit stuk hier is gewoon een staaltje middeleeuws donker revisionisme met sausje christendom erop. Het komt overeen met de bewering van sommige dat de Duitsers eigenlijk tijdens de WOII beschaving in de geoccupeerde landen wouden brengen.

 3. @2
  Ja – of zoals Nederland iets groots verrichtte met slachtingen op Lombok en Nieuw-Guinea, in Atjeh en op Banda…

 4. De Kruistochten moet je net als de Islamitische veroveringen nuchter bekijken. De kruistochten zijn een tijd lang vanuit post-Koloniaal schuldgevoel te negatief omschreven en de Arabisch Islamitische veroveringen en daarop volgende culturen te positief om dezelfde redenen.

  Ik heb niet zoveel problemen met dit artikel. Er staan geen heel erge fouten in.

  Ik vind het hypocriet dat Arabisch, Turks en vaak ook Mongools imperialisme een tijd lang werd goedgepraat of zelfs opgehemeld terwijl hetzelfde gedrag van Europese volkeren scherp werd veroordeeld. Ik heb een afkeer van een dergelijke meervoudige moraal.

 5. Andreas Schreef:

  Deus lo volt; God wil het!’ – Kruisvaarders ontpopten zich in Jeruzalem tot wrede moordenaars http://horl.yolasite.com/kruisvaarders.php

  Als een stad zich niet over gaf dan werd die vrijwel standaard geplunderd. Dat kwam dikwijls neer op vrijwel of geheel uitmoorden. Dat gebeurde in Europa ook. Rome is door huurlingen geplunderd die waren ingehuurd door Karel V. Weerloze burgers zijn toen niet alleen gedood maar ook voor de lol gemarteld en verkracht op de meest zieke manieren.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Plundering_van_Rome

  Als je op die toer gaat dan kan je ook alle extreem grove plunder-, verkrachtings-, martel- en moordpartijen van de Islamitische veroveraars en overheersers in India er bij gaan halen. Om van de onderdrukking en plundering van grote delen van Afrika nog maar te zwijgen.

  Ik heb zowel een afkeer van antimoslimpropaganda als van antichristenpropaganda. Dat is namelijk hetzelfde hypocriete gezeik.

 6. Natuurlijk zal men het bij het RD opnemen voor christelijke strijders, maar ik sluit me volledig aan bij het commentaar van Sofia.

 7. Sofia van der Linde Schreef:

  Sofia van der Linde

  Hier maken we geen vergelijking tussen dit en dat. Dat is wat jij nu aanhaalt. Heb geen probleem maar ik vergelijk niets. Ik noem de beest gewoon met de naam.

  Mijn reactie is zuiver op het artikel toegespitst die een een nauw onderwerp kent. Kan ik je alvast vertellen dat elke poging tot vergelijking zal mislopen op onvolledigheid van de informatie of vooringenomenheid van de stellingen van de onderzoeker.

  Het ergste feit dat de RD/Zuidam niet aan de orde brengt is dat die vernielings/roverstochten waren op christenbroedres gericht met een enkel doel – verrijking. Vertel me nu waar staat dit in de Bijbel.

  Daarom zeg ik vaak omtrent de oorlog tegen Joegoslavië: de geschiedenis herhaalt zich en revisionisten als Zuidam proberen christelijke misdaden goed te praten. Overigens om in de sijl van Zuidam/Stark te blijven, nu hadden de kruisvaarders op een pakt met de moslims gegooid.

  Tja, waar zijn de christenen hier gebleven?(Zuidam?)

 8. In het christelijke europa van de middeleeuwen ging het primair op twee dingen: macht en geld! Dit was uitsluitend voorbehouden aan een elite van edelen en geestelijken. Het was een tijd waarin zelfs families en broers elkaar bevochten om land en rijkdom.

  De kruistochten waren een mogelijkheid voor de elite die een Europa geen kansen hadden om zich in Palestina te verrijken. Dat voor de leeftocht onderweg ook in christelijke landen werd geplunderd en gemoord vind ik helaas niet terug in het gristelijke stukje geschiedsvervalsing in het RD.

 9. Jan uit Helmond Schreef:

  Dat voor de leeftocht onderweg ook in christelijke landen werd geplunderd en gemoord vind ik helaas niet terug in het gristelijke stukje geschiedsvervalsing in het RD.

  Daar heb je precies de vinger op de zere plekje!

Reacties zijn gesloten.