Boeren schuldig aan moord op 100000 ganzen

De komende vijf jaar moeten er 100.000 ganzen worden doodgeschoten. (Volkskrant 7 mei 2011). De vogels vreten het gras op, en de boeren vinden dat ze daardoor schade lijden. Het gras is immers voor de koeien, niet voor de ganzen. De boeren worden al financieel gecompenseerd voor die schade, 17 miljoen euro per jaar (Evaluatie opvangbeleid 2005-2008 overwinterende ganzen en smienten, LEI Faunafonds, 2009) maar ze vinden dat niet genoeg.

Nou en hoe komt dat dan dat al die ganzen al dat gras opeten en dat er zoveel zijn en dat ze zo hard groeien? Door de boeren in Nederland natuurlijk.

11 gedachten over “Boeren schuldig aan moord op 100000 ganzen”

 1. Yep, door de boeren en door het uitmoorden vd natuurlijke vijand vd gans -> de vos.

 2. Vreemd eigenlijk dat maar weinigen zich ‘druk maken’ over het uitmoorden van 100.000 (!) ganzen… Als het om duizend zeehonden had gegaan, was het hek vd dam geweest… maar ja, die zien er dan ook zo lief uit en hebben Leny als beschermvrouwe 😉

 3. @2: er zijn juist veel te veel vossen. Daarom broeden meeuwen niet meer in de duinen maar in de stad.

  In ieder geval: wilde (niet et oude) gans is buitengewoon lekker, dus als er dan toch te veel zijn kunnen we ze ook maar beter opeten.

 4. Mijn boer las bovenstaand stuk net over mijn schouder mee en barstte in lachen uit “Jemig! alweer eentje? het lijkt wel mode om op zo’n manier over boeren te schrijven. Die schrijver heeft echt niet door dat boeren maar een paar! euro per hectare vergoed krijgen, daar kan je niet eens hooi voor kopen!”.

  Tja… Ganzen zijn geen muggen. Komt de schrijver ook voor de muggen op, of voor de kakkerlakken? Dat zijn toch ook dieren? Wat zeg je, boer? Ah, te dicht in de buurt van de schrijver. Mag geen appels met peren vergelijken? Ik mag dus niet schrijven dat de schrijver van bovenstaand stuk muggen vermoord omdat hij niet gebeten wil worden?

  Tja. Met een groeiende bevolking op naar de 10 miljard en dan nog de hand die je voedt bijten… Daar komen we over een jaartje of 10, 20 wel op terug, als ook hier in het westen voedseltekort is ontstaan. Mensen zullen dan hoofdschuddend stukjes als bovenstaand lezen. En wensen dat al die boeren die door o.a. het regeltjesgetreiter van de overheid opgehouden zijn te bestaan. Hun kinderen willen geen boer worden want wees nu eerlijk, wie wil er net op of onder het bestaansminimum leven? Boer zijn is een roeping, je word er niet rijk van. En wie over grote trekkers of auto’s begint, daar word mee gewerkt. Vervoersbedrijven kunnen zonder vrachtwagens ook niet bestaan. Daar hoor je ook niemand over klagen. Zolang Nederland dwingt de boeren te groeien of te stoppen… Nee, Kleine familiebedrijfjes overleven niet meer. Vorige week nog een boerin die schreef dat in haar straat dit afgelopen halfjaar drie van de vijf boeren zijn opgehouden. Ze hielden het hoofd niet meer boven water.

  Met vriendelijke groet, een boerin die gelukkig geëmigreerd is naar een land waar de handen die voeden (nog) niet gebeten worden. En waar een boer nog word gewaardeerd

  P.s. onder Reageer staat dat je niet mag discrimineren of kwetsen. Waarom heb ik als boerin op dit moment deze gevoelens dan wel? Word mijn reactie nu gewist?

 5. @6
  Anders dan emigreren zou het misschien eens van belang zijn zich af te wenden van politici en (stands-)organisaties die voorwenden uw belangen te behartigen maar die dit allesbehalve doen.

  Het zittende regime maalt niet om het kleine boerendom, u zegt het zelf al. Als die dwang van hogerhand tot grootschaligheid beëindigd en gekeerd wordt, dan kunnen gans en boer waarschijnlijk zonder veel problemen naast elkaar leven.

 6. sowieso bijt ik niet in de hand die mij voedt; als het aan de boeren in NL ligt kan ik komende 5 jaar zoveel gans eten als dat ik wil. Dankzij hun gras! 😈

 7. @jvdheuvel: Zo is het. Vooral niet verder denken dan de vijf vette jaren. Gewoon kop in het zand, ehh raaigras steken, en daarna uitkijken dat je die niet boven het maaiveld uitsteekt!

  Alhoewel… Soylent Green is misschien beter te accepteren door veel dieren vrienden dan je onGans eten 😉

 8. Pingback: Vogelbescherming misleidt publiek | Krapuul

Reacties zijn gesloten.