Inside Job – De grootste bankroof uit de wereldgeschiedenis

Het wereldwijde financiële systeem is een imaginaire bubbel, gecreëerd door karakteristieke ontevreden machtswellustelingen. Daar is na de crisis, die in 2008 als een bom insloeg, geen verandering in gekomen. Volgens documentairemaker Charles Ferguson was de crisis een ‘Inside Job’; een bankoverval die van binnenuit werd gepleegd. In zijn tweede documentaire ontleedt hij met gemak het criminele financiële systeem. Geldstromen analyseren is geen raketwetenschap en daarom is het des te merkwaardiger dat financiële kopstukken hun eigen regels konden maken, hun eigen zakken vulden en miljoenen mensen bedrogen achterlieten.

En zoals de documentairemaker laat zien, er is niet van geleerd. Er worden nog steeds overal absurde bonussen en torenhoge salarissen gegeven, en niemand wordt ergens op afgerekend. Als er iets fout gaat, wordt men afgekocht met een gigantische oprotpremie en kan men het ergens anders gewoon nog een keer proberen.

3 gedachten over “Inside Job – De grootste bankroof uit de wereldgeschiedenis”

 1. Het is de zoveelste keer.

  Zalm heeft willens en wetens spaargelden en lijfrentes ontwaard door de gulden opzettelijk te laag in te schalen in de Euro. Ik hoor niemand over deze legale roof zelfs de SP niet.

  Rechts is vandaag de dag even erg als verstokte Soviet-stijl Communisten. Ongebreideld Kapitalisme werkt niet behalve voor de heersende elite. Het leidt tot crisissen, massale armoede, hoge misdaadcijfers, een slecht opgeleide beroepsbevolking en een zwaar vervuild milieu. Dit zijn inherente kenmerken van Ongebreideld Kapitalisme. Als je dat niet wilt, dan moet je grote bedrijven niet alles laten doen wat ze willen. De geschiedenis laat dat gewoon zien. Toch blijven Neo-liberalen en Neo-Conservatieven maar roepen dat het dit keer anders gaat zijn. Ja, inderdaad; nog desastreuzer.

  Bovendien roept Laissez-Faire Kapitalisme vroeger of later een reactie van de verarmde meerderheid op. Het is alleen de handhaven met onderdrukking en geweld. Laissez-Faire Kapitalisme werkt onmiddellijk weg gestemd toen er algemeen kiesrecht kwam in Europese landen. Helaas zal de huidige bevolking nog behoorlijk was Verelendung moeten ervaren voor ze eindelijke wakker worden, vrees ik.

 2. Sofia van der Linde Schreef:

  Rechts is vandaag de dag even erg als verstokte Soviet-stijl Communisten

  De “Vrije Markt” fundamentalisten wijken op geen enkel punt van de verstokte Communisten. Ze zijn ook niet voor rede vatbaar. Totalitairen van de “Vrije Markt”.

  Deze bijdrage van jou zou op een sticker voor iedereen beschikbaar moeten zijn.
  Ik vind dat je hier heel mooi tevens compact onze eventuele toekomst onder de bruine kabinet doet samenvatten.

  Moet je niet een eigen blog met al die bijdragen starten?

Reacties zijn gesloten.