CU: na ‘Rooie Rouvoet’ een ruk naar rechts

Een tijdlang stond de ChristenUnie bij vriend en vijand bekend als tamelijk links. Waar haar voorgangers het Gereformeerd Politiek Verbond en de Reformatorische Politieke Federatie door de buitenwacht ‘klein rechts’ werden genoemd, was de ChristenUnie dit niet zonder meer. Natuurlijk, de partij was net als de SGP tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. De ChristenUnie besefte echter dat deze seculiere wetten niet konden worden ingetrokken en profileerde zich vooral op het sociale vlak, en zette zich in voor de zwakken in de samenleving. Het onder Jan Peter Balkenende steeds rechtser wordende CDA vond dit zo vervelend, dat Maxime Verhagen tijdens een verkiezingscampagne sprak over ‘Rooie Rouvoet’. Is met het vertrek van André Rouvoet uit de politiek een einde gekomen aan deze koers en kiest de ChristenUnie net als de SGP weer voor een onversneden rechts geluid? Of blijft de partij onder leiding van Arie Slob een zogenoemde ‘christelijk-sociale’ koers varen?

Na afgelopen zaterdag en de aangenomen motie dat D66 erger is dan de PVV, weten we weer wat we aan de CU hebben. Niets! Ze zakken terug in de SGP denkbeelden, bang voor alles, eigen christenen eerst (katholieken zijn geen christenen) en terug naar 1950.
Ik zal Rouvoet nog missen! Was het niet altijd met hem eens, maar was wel een van de weinige échte en integere mensen in Den Haag.

2 gedachten over “CU: na ‘Rooie Rouvoet’ een ruk naar rechts”

  1. Hun stemvee zal ze er wel voor straffen, daar zitten veel gematigde Christennen en Noordelijke Christenen (meer Luthers dan Calvijn) tussen. Die vinden het CDA sowieso niet leuk, maar die gaan eerder naar het CDA terug dan dat ze zich voor een SGP achtige partij laten strikken.

  2. @#1
    Lutheranen zijn niet noodzakelijkerwijs progressiever dan Calvinisten. In tegendeel. Traditioneel zijn Lutheranen veel meer op de hand van machthebbers. Luther steunde op de adel en moedigde het bloedig neerslaan van boeren opstanden aan.

    Linkse personen met een Christelijke achtergrond zijn vaker Calvinist dan Luthers in mijn ervaring.

Reacties zijn gesloten.