Wollt ihr den totalen Krieg? vraagt GroenLinks

IJzervreetster Mariko Peters van GroenLinks weer bezig hoor:

DEN HAAG – GroenLinks zou steun geven aan een missie met grondtroepen in Libië als de Libische leider Muammar Kaddafi niet uit zichzelf weggaat. Dat zei Tweede Kamerlid Mariko Peters van deze partij donderdag op BNR-radio. Ze acht het denkbaar dat het uiteindelijk zover komt om grondeenheden in te zetten. (Telegraaf)

Stoer hoor. Normaal denk ik in dit soort gevallen “wanneer vertrek je dan naar het front?”

Maar in dit geval vraag ik me af; de politiemannen zitten al in Afghanistan. Welke grondtroepen ga je nu weer sturen? Stadswachten?

15 gedachten over “Wollt ihr den totalen Krieg? vraagt GroenLinks”

 1. Een langslepende guerrilla-oorlog tegen Gaddhafi’s milities. Ik zeg: doen.

  Wat ’n dom wicht zeg.

 2. Misschien kan nog wat weg te bezuinigen defensiepersoneel als afscheidspresentje worden ingezet? Staan de helicopters nog in het vet, of zijn ze al verkocht?

 3. Nu alleen nog voor kolencentrales stemmen en groen-whatever heeft onder het bewind van Halsema en Sap AL haar vroegere idealen verraden ….

 4. Al Bakrastani Schreef:

  Nu alleen nog voor kolencentrales stemmen en groen-whatever heeft onder het bewind van Halsema en Sap AL haar vroegere idealen verraden ….

  Dan wordt Groen Links (vul een kleur in)-(vul een politieke richting in), maar dat bekt wat moeilijk.

 5. Laurent Schreef:

  Dan wordt Groen Links (vul een kleur in)-(vul een politieke richting in), maar dat bekt wat moeilijk.

  Pluche-Geil is ook twee woorden en bekt makkelijk :twisted::twisted::twisted:

 6. Niet alleen stadswachten, ook parkeerwachters en vuilnismannen worden uitgezonden in het groene leger van Sap.

 7. Nee, laten we vooral toekijken hoe Gadaffi zijn bevolking uitmoordt. Hoe eerder Gadaffi weg is, hoe beter.

 8. @8

  “Hoe eerder Gadaffi weg is, hoe beter.”

  Inderdaad. En daarom moeten er geen grondtroepen ingezet worden. Gaddhafi heeft een aanzienlijke minderheid van de Libiërs achter zich die nu steeds meer gedemoraliseerd raakt. Verder buitenlands ingrijpen en “boots on the ground” zal deze milities alleen maar sterker maken omdat de Libiërs bezettingstroepen nog meer haten dan Gaddhafi. Verdiep je in Libië’s geschiedenis: ze hebben een enorm complex overgehouden aan de Italiaanse kolonisatie.

 9. Ik ben het er helemaal mee eens. Het lijkt me het beste dat het regime van binnen valt doordat de mensen om hem heen beseffen dat dit een verloren strijd is.

  Maar als deze oorlogssituatie zo maandelang voort blijft duren wordt militair ingrijpen met grondtroepen de minst slechte optie. Wat raad jij aan te doen mocht er niks veranderen de komende maanden?

 10. @ Atsushi:

  Vroeg of laat valt het regime. Wacht het af. Heel jammer voor de slachtoffers die in de tussentijd vallen maar er zullen er veel meer vallen als wel ingegrepen wordt.

  Vraag jij je nooit af waarom men alleen Libië zo graag wil aanpakken ? Ik ken tientallen regimes die nog repressiever zijn.

 11. @ Jacqueline:

  Gaddhafi wordt veel en veel beter beveiligd en beschermd dan Osama. De operatie tegen Osama heeft een neergehaalde heli gekost, tegen de Libische leider zouden de SEALs afgeslacht worden.

 12. John Schreef:

  @ Atsushi:
  Vroeg of laat valt het regime. Wacht het af. Heel jammer voor de slachtoffers die in de tussentijd vallen maar er zullen er veel meer vallen als wel ingegrepen wordt.
  Vraag jij je nooit af waarom men alleen Libië zo graag wil aanpakken ? Ik ken tientallen regimes die nog repressiever zijn.

  In Libië zijn de burgers zelf begonnen met een burgeroorlor, en ook om hulp gevraagd. In de andere autoritaire regimes niet (trouwens, repressiever dan Libië zijn er geloof ik enkelen, niet tientallen). Dat is de reden dat men heeft ingegrepen daar.

  Het westen had net zo goed niks kunnen doen en wachten totdat de opstand zou worden neergeslagen. Gadaffi was de laatste jaren heel braaf, zie Sarkozy en Tony Blair.

 13. @14

  “In Libië zijn de burgers zelf begonnen met een burgeroorlog. In de andere autoritaire regimes niet.”

  Tjongejonge, na een paar maanden al geschiedvervalsing ? Nee, het was een ongewapende volksopstand waar Gaddhafi vanaf dag één met keihard militair geweld tegenin gegaan is. Zo is het een burgeroorlog geworden.

  “trouwens, repressiever dan Libië zijn er geloof ik enkelen, niet tientallen …”

  Doet niks af aan mijn argument waarom alleen Libië. “Enkelen” vind ik héél discutabel …

  “Dat is de reden dat men heeft ingegrepen daar.”

  Ik snap je niet. Omdat vlgs. jou burgers zelf de wapens opgepakt hebben is er ingegrepen ?

  “Het westen had net zo goed niks kunnen doen en wachten totdat de opstand zou worden neergeslagen.”

  Ja, zoals ze in Irak in 1991 hebben gedaan en nu in Syrië en Bahrein. Reken maar dat Ben Ali en Moebarak nog steeds dikke vrienden zouden zijn van Europa en de VS als hun militairen wel hun bevelen hadden opgevolgd en iedereen van de straten hadden verjaagd.

 14. Een beetje kort door de bocht hierboven met “zo is het een burgeroorlog geworden”. Dat het in Libië een burgeroorlog is geworden heeft te maken met hoe de Libische samenleving specifiek in elkaar steekt (tot een halve eeuw geleden nooit een historische eenheid geweest).

Reacties zijn gesloten.