Schijntolerantie wordt aan de kaak gesteld in de SlutWalk op 4 juni in Amsterdam

Wie is er trots op een slet te zijn? Voor diegenen die zich aangesproken voelen: Amsterdam organiseert zaterdag 4 juni een SlutWalk. Vrouwen én mannen mogen in hun meest sletterige outfit meelopen in een tocht door de binnenstad.

Dit is een dom begin van het stuk. Het gaat er niet om dat het een demonstratie is voor mensen die zich graag als slet kleden! Het is een protest tegen de burgerlijkheid en intolerantie in het ‘oh zo tolerante’ Nederland (en diezelfde waandenkbeelden over hoe vooral een vrouw zich moet gedragen en kleden, ook in de rest van de wereld). Als je je maar netjes aanpast en een grijze muis bent en je helemaal conform ‘de groep’ kleedt en gedraagt, dan heb je geen last.

Niemand moet last hebben van anderen! Iedereen moet vrij gelaten worden in hoe hij/zij zich kleedt en gedraagt zolang ze er anderen geen kwaad mee doen. Maar ja andersdenkend en anderskledend wordt nog steeds als ernstig bedreigend gezien, dus wordt aangepakt. Leer eens naar de binnenkant te kijken mensen en niet alleen naar de buitenkant. Geeft veel verrijking moet ik zeggen.

Aanleiding voor de manifestatie is een uitspraak van een politieagent in Toronto die Canadese studentes aanraadde zich niet als sletten te kleden om aanranding en verkrachting te voorkomen. De uitspraak lokte discussie uit en mondde vorige maand uit in een groot protest in Toronto, SlutWalk genaamd, waaraan duizenden mensen deelnamen. Andere grote steden, zoals New York en Chicago, volgden met een eigen slettentocht. Mirjam van Heugten, mede-organisator van de SlutWalk Amsterdam, heeft inmiddels al bijna zeshonderd aanmeldingen binnen.

Ruim twintig jaar geleden hadden we dezelfde discussie toen Jodie Foster in de film ‘The Accused’ een uitdagende vrouw in een kort rokje speelde die in een groezelige bar werd verkracht. Doen we die discussie nu nog eens over?

“De discussie is veel breder. Het gaat er niet alleen om dat vrouwen een kort rokje aan moeten kunnen, maar ook dat mensen zich in hun uiterlijk en gedrag niet laten beperken door de seksuele moraal. Dat geldt voor iedereen: hetero’s, homo’s, travestieten. Als vrouw mag je je vrouwelijkheid volgens de regels niet te ver doorvoeren, want dan ben je een slet. Maar als je geen vrouwelijkheid uitdraagt en je haar te kort knipt, ben je een pot. Mannen moeten juist hun mannelijkheid krachtig bewijzen, anders worden ze mietje genoemd. Met de SlutWalk willen we tegenwicht bieden aan de toenemende druk om ‘normaal’ te zijn.”

2 gedachten over “Schijntolerantie wordt aan de kaak gesteld in de SlutWalk op 4 juni in Amsterdam”

  1. Prima, Keira! Er zijn “slutwalks” bijna overal: Londen, New York, Berlijn, Glasgow… En dus nu ook in Amsterdam.
    Ik stel voor, om binnen de slutwalk, ook een headscarve-walk te houden.
    Hoofddoek-draagsters “lokken het immers ook zelf uit”?

  2. @1
    Huib, je hebt nog gelijk ook – de zin is waarschijnlijk moedwillig meerzinnig….

Reacties zijn gesloten.