Herman Wijffels: stem niet op de coalitie

Herman Wijffels raadt aan om vanwege het ontbreken van een duurzaamheidsagenda bij de coalitie op de ‘groen-rechtse’ kandidaat Ruud Koornstra te stemmen. Hoezeer ik welke oproep dan ook om niet op de coalitie te stemmen ook toejuich, kun je je afvragen hoe democratisch het is dat er ineens een Eerste Kamerkandidaat uit het niets opduikt waar de kiezer helemaal niets mee te maken heeft gehad.

5 gedachten over “Herman Wijffels: stem niet op de coalitie”

 1. Als zodanig is Ruud Koornstra net zo democratisch opgedoken als de andere kandidaten. Partijen die een democratisch systeem hebben om kandidaten aan te wijzen, doen dat intern democratisch. Of wat minder democratisch, het is maar hoe de zeden en gewoonten zijn.
  Bij andere ”politieke groeperingen” wordt dit klusje uitbesteed aan de grote Geert.
  Tot zover niks bijzonders, want dat geldt ook voor de kieslijst voor de Tweede Kamer en alle andere verkiezingen. En Ruud Koornstra is net zoals de andere kandidaten aangewezen, alleen niet door zijn partij of door zijn hoogstpersoonlijke Geert, maar door zichzelf. Volgens de kieswet mag dat.

  En nu wordt er aanstaande maandag gestemd. Niet door ons, de gewone kiezer, maar door onze kiesmannen en vrouwen in de provincies. Complete waanzin natuurlijk, maar zo zit het in elkaar, en die mannen en vrouwen mogen ook op Ruud Koornstra stemmen. Wij hebben daar niks over te zeggen, kunnen Ruud Koornstra ook niet beoordelen, maar wij – de gewone kiezer – hebben in het proces sowieso niets te zeggen. Of degenen die wij in de Provinciale staten hebben gekozen nu op het Flying Spaghetti Monster, het Cookie Monster of Ruud Koornstra stemmen, dat mogen ze helemaal zelf weten.
  Daar hoeven ze ons ook geen tekst en uitleg over te geven.
  Heel frustrerend allemaal, maar gelukkig is er steeds meer discussie om dit malle gedoe af te schaffen.

 2. > maar gelukkig is er steeds meer discussie om dit malle gedoe af te schaffen.< Het is maar wat je wil horen in een discussie! Juist dit malle gedoe met al de haken en ogen kan voor tegengewicht dragen wanneer de politici in de Tweede Kamer zich laten leiden door de waan van de dag. Het huidige gedooglijk is ook geen afspiegeling van wat "de kiezers" wilde maar een product van achterbaks achterkamertjes overleg om maar over rechts een kamermeerderheid te krijgen.

 3. Boze heks Schreef:

  Als zodanig is Ruud Koornstra net zo democratisch opgedoken als de andere kandidaten. Partijen die een democratisch systeem hebben om kandidaten aan te wijzen, doen dat intern democratisch. Of wat minder democratisch, het is maar hoe de zeden en gewoonten zijn.
  Bij andere ”politieke groeperingen” wordt dit klusje uitbesteed aan de grote Geert.
  (…)

  Ja, maar dat maakt toch wel verschil, als die andere kandidaten voortkomen uit partijen die via de Provinciale Staten gekozen zijn.

 4. @Laurent: Tuurlijk maakt het verschil, maar officieel mag het. Hij is zijn eigen eenmanspartijbeweging. Zolang de andere partijen het maar goed vinden dat je in de provincie op de lijst komt, dat is het enige criterium.
  De kans dat het wat wordt is natuurlijk nihil, maar ja, stranger things have happened.

Reacties zijn gesloten.