Snapt Geert Wilders eigenlijk wel iets van het probleem met Griekenland?

Als de Grieken de drachme weer invoeren, zal de waarde van die munt uiterst zwak worden. Met de goedkope drachme zal Griekenland zijn lonen en prijzen enorm zien dalen, de economie zal er ongekend krimpen. Dat is triest voor de toch al zwaar getroffen Griekse burgers, maar heeft als voordeel dat ze dan weer kunnen concurreren met de rest van de wereld. Het betekent echter ook dat de Griekse schulden, die in euro’s staan genoteerd, onmogelijk ooit nog kunnen worden terugbetaald. Invoering van de drachme betekent onherroepelijk kwijtschelding van schulden. Het plan van Wilders is dan ook het grootst denkbare geschenk aan de Grieken; ze zouden verlost worden van hun schulden. De rekening zou worden betaald door pensioenfondsen, banken, overheden en andere crediteuren in landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dat Wilders dit serieus voorstelt, betekent ofwel dat hij zelf er niets van begrijpt, ofwel dat hij denkt dat ‘Henk en Ingrid’ er niets van begrijpen.

Volgens mij gaat dit ver boven Geerts HAVO-pet. Hoewel, ben zelf ook HAVO-klant en snap het wel degelijk. Kwestie van GBV (Gezond Boeren Verstand). Maar ja ik hoef geen achterban te mobiliseren met populistische, nationalistische prietpraat. 😥

25 gedachten over “Snapt Geert Wilders eigenlijk wel iets van het probleem met Griekenland?”

 1. Na Gríekenland is het waarschijnlijk ook weer Ierland of Portugal dat aanvullend geld nodig heeft. En laten we wel wezen, zonder afstempelen van de Griekse schuld is er geen uitzicht op een oplossing. Behalve een, en dat is dat de EU staten de GEHELE Griekse schuld overnemen. Geen enkele idioot wil Griekenland nog geld lenen. Behalve de EU die de euro en de positie van europese banken en instellingen in gevaar ziet komen. Alleen de EU verstrekt nieuwe leningen en de rest van de wereld lacht ons uit. Een mooie erfenis van socialistische mooipraters en luchtkasteelbouwers. Zie de PVDA nog roepen voor de verkiezingen na het afwijzen van het Nederlandse volk van de Europese grondwet, komt een nieuw referendum bij een nieuw verdrag. Na de verkiezingen is dit niet meer nodig, want het heet eenvoudig geen grondwet meer. Bah ! Goed dat Wilders eindelijk eens de wil van de meerderheid van het Nederlandse volk uit. Laat de Deutsche Bank aub zo snel mogelijk een alternatief plan uitwerken om de euro te vervangen door de Mark, in een Noordelijke Bond. (niet verder zuidelijk dan Oostenrijk). Overigens zat de gulden ook al vast aan de mark, ik voeg het er maar zekerheidshalve aan toe.

 2. De rekening zou worden betaald door pensioenfondsen, banken, overheden en andere crediteuren in landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland.

  Waarmee gezegd is dat het miljardenuitdelen naar deze instellingen gaat en niet naar de luie corrupte Grieken.
  Maar dat de banken zoepsidieslurpers zijn mogen Henk en Ingrid niet weten.

 3. Ja natuurlijk, …..de EU, de Euro, de crisis ook al weer de schuld van de PVDA, stom dat ik daar zelf niet opgekomen ben. Cohen heeft het erg druk gehad de afgelopen jaren met al die snode plannen.

 4. Ja, hehe, voorbeeld om te laten zien hoe partijen politiek leiderschap tonen door de wil van de kiezer of meerderheid te negeren. Citaat Rutte zelf. Beetje happerige reaktie.

 5. Fred Schreef:

  Goed dat Wilders eindelijk eens de wil van de meerderheid van het Nederlandse volk uit.

  Ik heb een groot EU Europa met gedwongen euro nooit gewild, ja, zelfs bestreden, maar ik gun zo’n snode mislukte goeroe als Wilders niet dat hij daar nu de onderbuik van Nederland mee gaat mobiliseren met zijn populistische puspraat.
  Ik snap dan ook niet dat de SP zich hun anti EU kroonjuweel laat afpakken door deze misselijke etterbak.
  Het wordt tijd dat verenigd links zich klaarmaakt voor soldidariteit met het Griekse volk dat netzogoed wordt gepakt en belazerd door rechtse grootgraaiers als de Nederlandse belastingbetaler.
  En laat dat shitfiguur uit Venlo voortaan even zelf zijn eigen lijfwacht betalen.

 6. Nee natuurlijk snapt Wilders er niks van. De Grote Blonde Lijder denkt dat zijn partij 12 keer zo groot is dan D66, terwijl dat in het meest gunstige geval 2,5 keer zou moeten zijn. De man kan niet eens delen laat staan dat ie de elementaire werking van de wereld economie begrijpt.

 7. Zozo, weer een beste berg ad hominems aan het adres van Wilders :P.

  Nu even inhoudelijk:

  “Het betekent echter ook dat de Griekse schulden, die in euro’s staan genoteerd, onmogelijk ooit nog kunnen worden terugbetaald. Invoering van de drachme betekent onherroepelijk kwijtschelding van schulden. Het plan van Wilders is dan ook het grootst denkbare geschenk aan de Grieken; ze zouden verlost worden van hun schulden.”

  Hier gaat het dus helemaal fout. Het een volgt niet uit het ander. Daar bestaat vast een mooie latijnse term voor, maar die ben ik even kwijt.

  Griekenland heeft een aanzienlijke hoeveelheid aan onroerend goed en bedrijvigheid. Die kunnen prima als onderpand dienen voor de afbetaling. En er zijn nog wel andere mogelijkheden ook.

  Momenteel is het zo dat de zwakste lidstaat de waarde van de Euro en het vertrouwen in de EU ondermijnt. Kwestie van de zwakste schakel die het vroeg of laat gaat begeven, zo simpel is het. Doormodderen zonder de daadwerkelijke problemen aan te pakken is zinloos. Een gevolg daarvan KAN zijn dat de Grieken zelf er voor kiezen om uit de EU te stappen en de Drachme weer in te voeren. Dat zal flink geld kosten, maar ik zie hier geen rapport of onderbouwing van de kosten van het door blijven gaan met leningen verstrekken.

  Zonder die financiële onderbouwing is er geen oordeel mogelijk.

 8. @Abdul Alhazred:

  “… zo’n snode mislukte goeroe … zijn populistische puspraat … deze misselijke etterbak … dat shitfiguur uit Venlo …”

  Is dit je onderbuik die spreekt? Fijn zelf comments plaatsen waar de walging en haat vanaf druipt. Iets met twee maten.

 9. Sillynder Schreef:

  Momenteel is het zo dat de zwakste lidstaat de waarde van de Euro en het vertrouwen in de EU ondermijnt

  zuiver gebaseerd op de overweldigende debiliteit van degene die vanwege een paar kleine staten in de EU al gaan huiveren en weeklagen , In de USA zijn complete staten zo goed als falliet , North Dakota is al echt falliet gegaan , maar toch heeft dat geen weerslag op de Dollar , en dat terwijl een van die staten Californië is met een economie zo groot als Frankrijk . Maar zolang een Amerikaans bepaald wat de internationale rentetarieven zijn krijgt het bijna falliete Californië goedkopere leningen dan Spanje , Portugal of Zwitserland .. DAT is het echte probleem op het moment !!!

 10. Nog niet lang genoeg wakker , Griekenland dus en niet Zwitserland 😳

 11. Sillynder Schreef:

  @Abdul Alhazred:
  “… zo’n snode mislukte goeroe … zijn populistische puspraat … deze misselijke etterbak … dat shitfiguur uit Venlo …” Is dit je onderbuik die spreekt? Fijn zelf comments plaatsen waar de walging en haat vanaf druipt. Iets met twee maten.

  # 9 Syllinder Aalvorens je correctiejuf wenst te spelen hier, 🙄 het is wèl vrijheid van meningsuiting! Moeite mee soms? Ben je een gecamoufleerde trol?
  Datgene wat Wilders doorgaans uitkraamt over mohamedaanse bevolkingsgroepen en andersdenkenden, zoals Cohen, en de onmenselijke manier waarop hij ze wegzet, is vele malen stuitender dan die paar woorden die ik hier uitte. Als ik me politiek een keer niet te correct heb uitgedrukt, en men heeft daar last van, hoor ik dat gaarne van mensen die hier langer regaren dan jij.

  En, bekende trollentruc: kritiek op iemand aan duiden als `haat’. Daar trapt niemand in hier!
  En ja, ik heb het recht om te vinden dat Wilders een snode mislukte goeroe is. 😆
  Wen er maar aan.

 12. Ik denk dat de persoon die denkt dat hij goed zit wel degelijk verkeert zit en dat Wilders wel degelijk een goed punt heeft lees het volgende artikel:

  http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=623

  Het pappen en nathouden zorgt eigenlijk voor een Bankcrisis 2.0 de bel zal groter zwellen alsde Grieken er niet uitgaan en als ie spat zijn we met heel Europa failliet, de Groeken er nu uitzetten zal ons pijn gaan doen maar we gaan niet onderuit maar de Grieken erbij houden is de bom onder Europa op scherp zetten.. Dus ik denk dat die Havo klant bovenaan er helemaal geen snars van begrijpt.

 13. Toen de euro werd ingevoerd in Griekenland had dat land een rechtse regering. Ik meen dat de premier toen Karamanlis was. Ook in Griekenland, net als in Nederland, heeft een rechtse elite gesteund door corrupte politici, en criminele banken zich schaamteloos verrijkt. De gewone burger mag ook nu weer de rekening betalen. Denk bijvoorbeeld aan de bouwfraude. De witte boordencriminelen komen er gewoon mee weg. Wie komen we tegen op belangrijke posten in de zakenwereld? Nijpels? Wie was betrokken bij het Filadelphia debacle? Wie was CDA lijsttrekker bij de afgelopen statenverkiezingen? De grote fuhrer Wilders met zijn nazi-beweging weet dit ook. Henk en Ingrid weten het niet, die komen er vanzelf achter Abdul Alhazred heeft volkomen gelijk. Wilders is niet alleen een snode mislukte goeroe! Hij heeft een eigen verborgen agenda en middels zijn nazi-doctrine en Goebelsespreektrant brengt hij 1,5 miljoen hersenloze Henk en Ingrids in orgasmische extase!

 14. @#13 en Geert beschuldigt het kabinet van bangmakerij om noodhulp te rechtvaardigen?

 15. Links Schreef:

  Hij heeft een eigen verborgen agenda en middels zijn nazi-doctrine en Goebelsespreektrant brengt hij 1,5 miljoen hersenloze Henk en Ingrids in orgasmische extase!

  @ Links14. Leuk uitgedrukt!
  Ik zie ze, lovecraftiaans, al gesticulerend, dansen, traag op een spasmodisch ritme, extatische kreten uitend van zinnelijk genot, in een miasma van anorganische onwelriekendheid: `Rlye! Yogh sothoth! Crtulhu!!’

 16. @#10 Al Bakrastani:

  “In de USA zijn complete staten zo goed als falliet , North Dakota is al echt falliet gegaan , maar toch heeft dat geen weerslag op de Dollar , en dat terwijl een van die staten Californië is met een economie zo groot als Frankrijk . Maar zolang een Amerikaans bepaald wat de internationale rentetarieven zijn krijgt het bijna falliete Californië goedkopere leningen dan Spanje , Portugal of Zwitserland .. DAT is het echte probleem op het moment !!!”

  Het is dat olie in dollars wordt afgerekend, anders zou wc-papier duurder zijn dan de dollar. Daarnaast is de USA centraal geleid, hoewel lokale regelgeving sterk verschilt. De verschillen tussen Amerikaanse staten onderling zijn veel kleiner dan de verschillen tussen Europese lidstaten. Zonder nog meer centraal gezag en sturing binnen de EU leidt het handhaving van één munt tot ellende. En dat zien we nu. Californië leent inderdaad veel te goedkoop, maar het is toch echt Californië zelf wat haar uitgavenpatroon niet op orde heeft en daarom forse bedragen heeft geleend.

  @#13 Jan Flipsen:

  “Het pappen en nathouden zorgt eigenlijk voor een Bankcrisis 2.0 de bel zal groter zwellen alsde Grieken er niet uitgaan en als ie spat zijn we met heel Europa failliet, de Groeken er nu uitzetten zal ons pijn gaan doen maar we gaan niet onderuit maar de Grieken erbij houden is de bom onder Europa op scherp zetten.”

  Helemaal juist. Ik vertrouw eerder op economen en financieel analysten dan op de propagandamachine van de EU. De financiële markten hebben al een afboeking van 30-50% ingecalculeerd. Dat gebeurt niet voor niets.

  @#14 Links:

  “Toen de euro werd ingevoerd in Griekenland had dat land een rechtse regering. Ik meen dat de premier toen Karamanlis was. Ook in Griekenland, net als in Nederland, heeft een rechtse elite gesteund door corrupte politici, en criminele banken zich schaamteloos verrijkt. De gewone burger mag ook nu weer de rekening betalen.”

  Met de laatste zin ben ik het eens. Vertel eens: hoeveel landen hebben hun burgers de gelegenheid gegeven hun stem uit te spreken over het al dan niet introduceren van de euro? Juist. Dat heeft dus niets met links of rechts te maken. Je suggereert dat graaien/zelfverrijking een exclusief rechtse aangelegenheid is. Handelen uit zelfbelang is een menselijke eigenschap (waarmee dat natuurlijk nog steeds niet goed te praten is). De linkse politicus en de rechtse politicus houden er alleen maar een ander verhaaltje bij. En de meesten trappen er gewoon in.

 17. Sillynder, je vraagt erom!

  Inderdaad, graaien-zelfverrijking-criminele bestuurders in nog criminelere clubjes- de bouwfraudefanclub-etc.etc. inderdaad rechtse tot extreem-rechtse lieden! VVD bestuurders als bekeerlingen tot de SGP-doctrine, CDA bestuurders behorend tot het kleermakersgilde van de binnenzakverruimers- PVV-gedogersbende met een IQ welke dat van de gemiddelde amoebe niet overtreft. Allemaal lid van het zelfde angst en haatzaaigilde! Rechts Nederland dus! Deze individuen hebben zelfs een clubblad! De Televaag! De hoofdredacteur van dit schotsschrift kreeg afgelopen week bij die andere apostelen van het rechtse geloof alle mogelijkheden om zijn stuitende onkunde te etaleren! Is dat nationale knuffelsymbool van de grenzeloze stompzinnigheid nog het grote idool van Henk en Ingrid ook!! Dit land is diep gezonken!!

 18. Dit land is inderdaad diep gezonken, maar dat neemt niet weg dat graaien OVERAL voorkomt. Herinner je je Wouter Bos (KPMG), Paul Rosenmöller en Eveline Herfkens nog? Ik kan er een hele lange lijst van maken, maar ik denk dat je m’n punt wel snapt.

  Het enige wat je kunt vaststellen is dat de rechtse graaicultuur haar legitimatie vind in liberalisme en kapitalisme, terwijl de linkse graaicultuur belijdt dat het eerlijker en socialer moet en daar tegen beter weten in niet naar handelt. Niets is mensen vreemd. Daar hebben ze helemaal geen links/rechts etiketje voor nodig.

  Overigens was de discussie op gang gekomen door je opmerking over de invoering van de euro. Het is te kort door de bocht om dat bij liberalen/rechts op het bordje te schuiven. Kom ik terug bij mijn eerdere opmerking: had ieder Europees land ten tijde van de introductie van de Euro een rechtse of zelfs extreem-rechtse regering?

 19. http://weblogs.nrc.nl/heijne/2011/05/21/failliet/
  zaterdag 21 mei 2011 door Bas Heijne —-Failliet—-
  “‘‘Onverantwoordelijk” noemde premier Rutte de opstelling van gedoogpartner Wilders inzake steun aan Griekenland donderdag nog maar een keer. Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD, had het woord tijdens het debat in de Kamer al ettelijke malen in mond genomen. Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, meende vuur met vuur te moeten bestrijden en sprak van „een financiële tsunami” wanneer die „valse profeet” Wilders zijn zin zou krijgen en er geen cent meer naar Griekenland ging. Wellink: „Als dat gebeurt, zult u eeuwig spijt hebben. Het is gevaarlijk. U kunt uw spaarcenten alleen behouden als wij Griekenland helpen eruit te komen.”

  Zwaar geschut over Griekenland dient om verteerbaar te maken wat onverteerbaar is.

  Wilders, die een flink deel van zijn electoraat de afgelopen maanden naar de VVD zag overlopen en met zijn aftandse moslimcabaret de handen nauwelijks meer op elkaar krijgt, grijpt zijn kans: hoe kan je de Nederlandse samenleving opdragen radicaal te bezuinigen, terwijl je een land dat zich aantoonbaar onverantwoordelijk heeft gedragen miljarden toestopt?

  Het enige tegenargument luidt: „om erger te voorkomen”.”‘

  Mijns inziens kan het ergste alleen voorkomen worden door het initiatief weer naar ons land zelf, en in het verlengde naar de EU, toe te trekken. Laat de Grieken maar uit de EU stappen en een goedkoop vakantieland worden. Ons land kan beter investeren in onze eigen pensioenen door de eventuele verliezen ervan te dekken. Dat is niet alleen veel goedkoper maar geeft ook de zekerheid dat dit weer goed wordt besteed als het later aan de gepensioneerden wordt uitgekeerd. Bijvoorbeeld door ermee te reizen aan een HSL naar Griekenland om daar klimaatvriendelijk van een welverdiende overwinteringsvakantie te genieten. Kunnen die Grieken nog eens wat terug doen en eraan verdienen om hun schuld af te betalen waarna zij weer kunnen toetreden tot de EU. Wellicht komt die HSL nog van pas na hem doorgetrokken te hebben naar Turkije. Nog zo’n mooi en goedkoop vakantieland dat graag wil toetreden. Dus investeer in HSL infrastruktuur en eigen pensioenfondsen en zo meer dan weet je wat je hebt in plaats van in de Griekse failliete boedel. 😎

 20. Sillynder Schreef:

  De verschillen tussen Amerikaanse staten onderling zijn veel kleiner dan de verschillen tussen Europese lidstaten.

  Je weet echt geen moer van de situatie daar , Er is een centraal gezag , maar dat heeft , met uitzondering van militair ,haast nog minder te vertellen dan de Europeese Commissie , de staten hebben hun eigen rechtspraak , eigen budget én in tegenstelling tot Europa is een diploma dat in staat A. gehaald is niet eens geldig in staat B tenzij er een verdrag tussen de staten is , zo moest mijn ex , haar leraren-diploma uit Texas eerst wisselen voor een uit Massatuchest vóór ze het na daar een jaar te hebben lesgegeven kon wisselen voor een in New York wat geen verdrag met Texas had …

 21. Tuurlijk ziijn de VS eigenlijk failliet. Zowel vanwege de financiele positie van de afzonderllijke staten, de eigen staatsschuld en, waarschijnlijk nog erger, er zijn NUL voorzieningen getroffen voor toekomstige uitgaven. Social security en pensioenen voor tientallen miljoenen babyboomers die nu met pensioen gaan, waar de staat verantwoordelijk voor is. Feitelijk is op een handvol landen na, de hele westerse wereld failliet. Dit komt door ons monopolygeld, ongedekt fiatgeld. Het is niet de vraag of de dollar valt, maar wanneer. Tuurlijk kan de val van Griekenland de financiele wereld te gronde richten, maar als het enige middel is ze te redden met onze belastingcenten, door nagenoeg de hele schuld over te nemen, kunnen we beter snel een ander alternatief zoeken. Kan ons tevens voorbereiden op de val van de dollar. Een sterke Noord-Europese munt is een alternatief. Tuurlijk hebben de Grieken bezittingen die ze kunnen verkopen, druppel op een gloeiende plaat. Probleem is dat de economie klein is, er nauwelijks belastingen afgedragen worden en er veel te veel ambtenaren zijn. +/- 25 % van de beroepsbevolking. Moedig van Wilders, al ben ik het vaak niet met hem eens, dat hij het werkelijke probleem doorziet. Als we weer steun toekennen gaat dit proces tot in het oneindige door en kost ons onnoemelijk meer geld. Eerst Griekenland, dan Ierland, dan Portugal en dan Spanje, Italie en de Oost-Europese staten. Na toetreding van Turkije waarschijnlijk die ook nog. Het behouden/beschermen van ons spaargeld volgens Wellink is een leuk argument. 20.000 euro op de bank, tankje benzine kost ondertussen 500 euries. Wilders heeft gelijk, NIET MEER STEUN.

 22. Interessante discussie met veel voors en tegens. Een kant en klare oplossing is er m.i. niet. Ik denk dat zulk discussie ook in de VS is gevoerd ten tijde van het Marshall plan. Wie er gelijk heeft zal de toekomst moeten uitwijzen, laten we hopen dat de verstandigste/eerlijkste weg gekozen wordt en als de hemel naar beneden valt hebben we allemaal een blauwe pet.

  Om bij het topic te blijven, wel steun / geen steun er zijn verschillende valide argumenten maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Wilders zijn standpunt misbruikt om zijn eigen blazoen weer een beetje op te poetsen nu zijn strijd tegen de islam een beetje sleets aan ’t raken is. Of hij nu echt inhoudelijk zo’n geniaal econoom is dat hij de huidige stand van zaken met 3 zinnen op kan lossen betwijfel ik.

 23. Fred Schreef:

  Moedig van Wilders, al ben ik het vaak niet met hem eens, dat hij het werkelijke probleem doorziet.

  Mocht pv-veee willen. DaCHT VAN NIETn. Het was moedig van Marijnissen en z’n SP die al sinds `96 tegen de EU waren omdat ze dit aan zagen komen. Smerig van volksmenner Wilders om de SP dit kroonjuweel op onsmakelijke wijze af te pakken en bezoedeld in de klauwen van Henk & Ingrid te werpen die nooit te beroerd waren om zich op vakantie klem te vreten & te zuiopen op Mykonos met last minute reizen als het toevallig regende in in de bouwvak. 😥

Reacties zijn gesloten.