We zijn een naar land aan het worden

Een land met angst en leedvermaak als overheersende emoties

In Nijmegen heeft een thuisloze vrouw in de vroege ochtend een bushokje kort en klein geslagen om zo in de cel te komen. Alles beter dan op straat blijven zwerven.

De Telegraaf was er als de kippen bij om dit bericht van het Nijmeegse dagblad de Gelderlander over te nemen. Beide bladen melden met een zeker genoegen dat de vrouw haar plan zag mislukken. Zij werd na verhoor niet ingesloten, maar weer op straat gezet. Haar zaak is in handen van het openbaar ministerie gesteld. Die zal de straf bepalen, zo schrijft de Gelderlander.

De daad van deze dakloze vrouw én de manier waarop erover bericht wordt, zeggen veel over onze samenleving. We zijn een naar land aan het worden met angst en leedvermaak als overheersende emoties.

Han van der Horst heeft helemaal gelijk. We zijn een naar land aan het worden. Maar wat wil je als politiek Den Haag het voorbeeld geeft met asociaal gedrag? Iedereen moet het maar zelf uitzoeken, eigen verantwoordelijkheid! Zelf je broek op houden! Daarbij hebben we tegenwoordig politici die er niet voor terugschrikken geen enkele kennis van zaken te hebben en denigrerend over stemmers van andere partijen te spreken als ‘stemvee’. Het is maar dat u doorheeft hoe er over u gesproken wordt.
Compassie, zorgen voor een ander? Welnee, ikke eerst, en daarna ikke ook nog!

13 gedachten over “We zijn een naar land aan het worden”

 1. Terwijl als er nu één fractie in de Kamer bestaat uit stemvee dat voor de rest helemaal niets in te brengen heeft…

 2. “De daad van deze dakloze vrouw én de manier waarop erover bericht wordt, zeggen veel over onze samenleving. We zijn een naar land aan het worden met angst en leedvermaak als overheersende emoties.”

  De daad van deze vrouw zegt iets over haar wanhoop, maar ik lees nergens over hoe ze zover is gekomen. Is ze gescheiden of ontslagen? Heeft ze zelf haar leven vergooid met drugs? Heeft ze geestelijke problemen? Dat hoor ik graag eerst voordat je “de maatschappij” en “het kabinet” de schuld geeft.

 3. Op een dag ga ik naar de HiFizaak in mijn buurt, berucht heroïnedistrict. Een gat in het raam, gestut door planken.
  “Hoe krijgen ze het kapot? Poging tot inbraak?”
  “Nee,” zegt de winkelier. “Een junk die opgenomen wil worden en als enige middel om dat te bereiken iets strafbaars kon doen. Wij zijn er klaar mee.”

  Is echt al meer dan twintig jaar geleden inmiddels.
  Nederland is een naar land, maar dat was het al.

 4. Tsja, dan had ze maar een waxinelichthouder naar iemand (bij voorkeur een burgemeester of zo) moeten gooien. Dan had ze volgend jaar nog vast gezeten.
  En dat Nederland een naar land aan het worden is, volgens mij is dat al jaren aan de gang. Tolerantie en saamhorigheid zijn al jaren verdwenen uit onze samenleving, ik noem het steeds kleiner aantal vrijwilligers als voorbeeld. Egoisme en zelfverrijking vieren hoogtij. Wellicht wordt het weer eens tijd voor een ‘frohliche, frischer Krieg’ zoals ik een WO2 veteraan eens hoorde zeggen. Niks is zo goed om de prioriteiten van het leven op een rijtje te krijgen.

 5. Kan best zijn dat Nederland een naar land is, maar dan is het nog steeds wel een van de minst nare landen:

  “Hoewel Nederland de naam heeft een tolerant land te zijn ten aanzien van drugs, is het drugsprobleem minder groot dan in andere landen. Nederland telt in 2002 ongeveer 2,5 verslaafden (drugs, alcohol, medicatie, gokken) per 1000 inwoners. België telt 3 verslaafden per 1000 inwoners, Frankrijk 3,9; Spanje 4,9; Italië 6,4 en Luxemburg telt 7,2 verslaafden per 1000 inwoners (cijfers 2002; Trimbos Instituut).”

  Hoe erg het persoonlijk leed ook is van de heroïnejunk of de vrouw die de abri sloopte, het is overdreven dit te extrapoleren naar het hele land. Bovendien staat het land vol met opvangcentra, verslavingsklinieken en geestelijke begeleiders. Ik heb wat moeite te geloven dat er niet een lange geschiedenis aan zulke incidenten is voorafgegaan. Dat lezen we er natuurlijk niet bij en dan is het gemakkelijk om te veronderstellen dat het altijd en overal wel zo zal gaan.

 6. Samenvatting van een rapport over het Nederlandse Drugsbeleid:

  http://www.wodc.nl/onderzoeksdatabase/evaluatie-drugsbeleid.aspx?cp=44&cs=6796

  Citaatjes:

  “Voor alle drugs, met uitzondering van ecstasy, ligt de prevalentie van het gebruik in de algemene bevolking in Nederland onder het Europese gemiddelde, en lager dan de prevalenties in de Verenigde Staten. Onder scholieren van het voortgezet onderwijs is sinds 1996 een licht dalende trend waarneembaar in drugsgebruik. Desondanks behoort het cannabisgebruik onder scholieren van 15 en 16 jaar internationaal gezien tot de hoge regionen. Dit geldt zowel voor het percentage actuele gebruikers als de meer frequente gebruikers van cannabis.

  Nederland lijkt tot de (middel)lage regionen te behoren wat betreft het aantal probleemgebruikers van harddrugs (opiaten en vaak ook crack), al laten verschillen in definities en methoden precieze vergelijkingen niet toe. De aanwas van nieuwe opiaatverslaafden is gering en de gemiddelde leeftijd stijgt. Of de groep primaire crackgebruikers die geen opiaten gebruiken groeit, is niet bekend. Dit geldt ook voor de vraag of crackgebruik in dezelfde mate tot chronische problemen leidt als opiaatgebruik.”

  “Er kan worden geconcludeerd dat Nederland op de indicatoren van het EMCDDA vergeleken met andere landen ‘gemiddeld tot gunstig’ presteert. Wat betreft het gebruik van ecstasy in het algemeen en het cannabisgebruik onder jongeren behoort Nederland tot de hogere regionen.”

  Zo beter?

 7. #8 Syllinder. `Zo beter?’
  Nee!!
  Lees even regel B: B – Teksten elders knippen en hier plakken zonder zelf na te denken.
  Dit is internet dus het is prima als je wel eens een tekstje elders kopieert en dan hier plakt. Echter als blijkt dat dat jouw kernactiviteit is dan ben je hier niet welkom. Hier is het de bedoeling dat je zelf in eigen woorden en on topic reageert. Ben je daar niet toe in staat dan ben je niet geschikt voor deze site. Het zelfde geldt overigens voor “hit & run” link dumpjes.

 8. @#6 en @#10:

  Je vraagt waar ik mijn cijfers vandaan heb, waarmee je naar mijn idee impliceert dat ze niet kloppen. Dus doe ik even wat huiswerk. Vervolgens vind ik een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat Nederland het helemaal niet zo slecht doet aangaande drugs en verslavingen. En daar verwijs ik naar en ik haal er een paar quotes uit.

 9. #5 en #6: voordat jullie elkaar in de figuurlijke haren vliegen, waar staat in het artikel dat het hier een verslaafde geldt? Er wordt alleen gesproken over ‘dakloos’ en niet iedere dakloze is een verslaafde. Nou is de kans wel groot, maar aangezien het hier nergens staat, vind ik dat je niet zomaar die conclusie mag trekken. Feiten, mannen, feiten….

 10. #6 Jeroen ?? Zoals je kunt nalezen heb ik met geen woord gerept over verslaafden.

Reacties zijn gesloten.