(In)tolerant Nederland

Nederland is niet tolerant meer. We verloederen, verhufteren en zijn zelfs niet meer in staat relativerend te denken en laten ons angst aanjagen voor een uitheemse godsdienst.

Vroeger was alles beter. Vraag het een oudere en ze zullen het beamen; vroeger hadden de mensen nog tijd voor een praatje, werden stoepjes aangeveegd, zat men niet avond aan avond voor de televisie en was er nog respect voor leraren en het blauw op straat. Wat nog mooier was, vroeger was Nederland een tolerant land. Vroeger vond de rest van de wereld ons land extreem tolerant. Hier kon en mocht immers alles. Zoveel, dat wij Nederlanders ons er eigenlijk voor moesten schamen, maar eigenzinnig en vrijgevochten als we zijn waren we eerder trots op die titel dan dat er schaamte was.

Ik wil niet beweren dat álles vroeger beter was. Er zijn dingen die ik niet meer terug wil. Wat ik wel terug wil is minder geschreeuw en een beetje meer respect voor elkaar, overal.
Betutteling was er vroeger ook, denk maar aan de dwang van ‘wat zullen de buren er wel niet van zeggen’. Daar zijn we gelukkig van af. Maar daarvoor in de plaats is gekomen ‘schíjt aan de buren!’ en aangezien we toch met zijn allen zullen moeten leven, blijf ik aardig en beleefd en vraag ik nog steeds of ik iemand kan helpen als ik zie dat dat nodig zou kunnen zijn. Daar word ik wel eens vreemd voor aangekeken, maar bijna altijd wint het vertrouwen het en soms zie ik iets van: ,, O ja, zo kan het ook.” (wat dan mijn hart weer doet bloeden over hoe diep we al zijn gezonken met zijn allen).
Maar ik blijf op mijn manier strijden voor een betere samenleving en misschien inspireer ik andere mensen om hetzelfde te doen. Ik geef niet op!

7 gedachten over “(In)tolerant Nederland”

 1. `Wat nog mooier was, vroeger was Nederland een tolerant land. Vroeger vond de rest van de wereld ons land extreem tolerant. Hier kon en mocht immers alles’.
  Nou, `k Dacht van niet.
  Ben zelf van `52. Oud genoeg om te weten dat voor `68 tolerantie nog minder dan nu bestond jegens z.g.
  vrijdenkers die `links’ zouden zijn dus communistisch. Daar werd je voor aangegeven door gristelijke dorpsgenoten die meenden te mogen handelen in naam van God, op last van Romme, allsmede premier De Quay, n.b. een ex-landverrader(!) meermaals hoog onderscheiden, van mei `59 tot `63 premier!! Een onsmakelijk stukje landshistorie.

 2. Mijn moeder zegt altijd; “In mijn jeugd gebeurde dat niet!.” Haar jeugd was omstreeks 1940-45.
  (Hoe vaak we thuis deze discussie al niet hebben gehad!)

 3. Ik ken persoonlijk veel tolerante, prachtige mensen.
  Het schijnt dat het maatschappelijke glazuur nu verdwenen is en de boventoon wordt door de meest horkerige, arrogante, gewetenloze medelanders nu gevoerd.

  Uiteindelijk het principe ” ikke,ikke,ikke” is volledig in de Nederlandse politiek doorgedrongen.

  En kijk – er zijn mensen die daartegen protesteren. Roemer is de laatste keer tijdens de speech van Wilders demonstratief weggelopen.
  Jammer dat PvDA op dit moment naar hun ballen aan het zoeken waren en hadden de tijd niet om hem gelijk te volgen. Dan mak je een duidelijke statement naar de bruinen.

 4. ehh, gewauwel?
  Als je normaal Nederlands schrijft hoef ik het niet drie keer te lezen voor ik het begrijp (als ik het al begrijp).

Reacties zijn gesloten.