Ik ben het spoor bijster!

Gastbijdrage van Rob Barlage:

Hoi,

Onderstaand stukje aangeboden aan de Telegraaf en nog enkele andere site’s.
Ik denk niet dat de Telegraaf het zal plaatsen maar vond het wel zo netjes om jullie zelf even te informeren.
Mochten jullie het willen plaatsen dan heb ik daar uiteraard geen bezwaar tegen.

“Ik ben het spoor bijster !

Net zo als ik elke morgen doe, lees ik een aantal kranten via het internet, niks bijzonders gewoon een aantal landelijke dagbladen.

De wat rechtsere, de midden moot, en de wat linksere kranten. Het is altijd een feest om te zien hoeveel kanten er aan een verhaal zitten en hoeveel kanten er beschreven worden als je een andere bril gebruikt. Wat de een vrijheid van meningsuiting noemt, noemt de ander al snel preken voor eigen parochie. Wat de een verwerpelijk noemt, krijgt al snel van de ander het etiket opgeplakt als zijnde DE oplossing voor alle problemen.

De volgende stap is dan het nalopen van de verschillende reacties van lezers. Wat dan opvalt is dat de ene krant redelijk tolerant is in wat gepubliceerd mag worden (zelfs als het niet strookt met de eigen politieke voorkeur) en dat de andere krant erg streng in de leer is en er kennelijk voor zijn reflectanten andere normen op na houdt dan voor zijn eigen journalisten.

De meeste kranten hebben tegenwoordig de mogelijkheid om lezers zelf aan het woord te laten. Dus niet als reactie op een artikel, nee gewoon als of het volwassen journalisten betreft, mogen lezers hun eigen artikelen indienen.
Daar worden dan wel voorwaarden aan gesteld. Deze voorwaarden zijn dan meestal afhankelijk van de signatuur van de krant. Linkse kranten weren, over het algemeen, wat meer de rechts getinte artikelen en de rechter kranten weren de wat meer links getinte artikelen. Doorsnee genomen wordt er redelijk kritisch gemodereerd op onwelvoeglijk taal gebruik en aanvallen op individuen. Al hoewel ook hier weer sommige kanten meer accepteren van de linkse reacties dan van de reacties die van de rechterzijde komen.

De websites waar in de schaduw van de grote landelijke dagbladen geopereerd wordt zijn deze grenzen wat onduidelijker. Hier wordt net iets meer ruimte geboden voor een, soms, wat ongenuanceerde uiting en is er iets meer ruimte voor discussie van de mensen die reageren onderling. Hetgeen duidelijk bijdraagt aan de discussie en op de beeld en meningsvorming van de mensen.

Tot zover niets nieuws onder de zon zult u zeggen. Nee eigenlijk niet.
Maar waarom dan dit stukje, wel ik ben het spoor bijster, zoals ik al in de aanhef mededeelde.
Wat is nu het geval.

In de Internet uitgave van de Telegraaf verschijnt een artikel onder de kop :
“Hennis (VVD) soms allergisch voor uitlatingen PVV”
Mijn eerste reactie was, wat vervelend voor die mevrouw. Immers een medisch probleem is altijd te betreuren. Ik was verbaasd van het aantal reacties dat waren er op dat moment ruim 850. Toen viel mijn oog op een verwijzing in de Telegraaf naar blog’s die betrekking hadden op dit artikel. Nieuwsgierig als ik nu eenmaal ben ben ik eens even gaan klikken op die links. De eerste link bracht mij bij : “Karpuul.nl” het was mijn eerste confrontatie met site van extreme linkse signatuur. Waarbij het taalgebruik me tegen de borst stuitte. Dan maar eens even naar de andere link kijken: komwebcamchatten.blogspot.com van een, indien mogelijk, nog linksere signatuur en een nog grover taalgebruik dan de eerste.
Kijk vandaar dus dat ik het spoor volkomen bijster was. De Telegraaf, met de rubriek W.U.Z. die geen enkel rechts getint verhaal of reactie meer accepteert, verwijst doodleuk naar twee nog linksere websites als het gaat om het ter discussie stellen van een VVD er. Een krant die zelf zegt rechts van het midden te opereren en daar prat opgaat verwijst naar ultra links om het artikel kracht bij te zetten. Ik ben het spoor bijster !!!
Vroeger was het allemaal zo simpel, links was links en rechts was rechts, waar is die goeie ouwe tijd gebleven !!!
Maar ook dit stukje zal de toets der linkse activisten bij de Telegraaf wel weer niet halen, een geluk dat er nog ander zijds zijn die het wel aan durven om naar kritiek te luisteren!!”

tot zover het stukje, fijn weekend !

9 gedachten over “Ik ben het spoor bijster!”

 1. Het artikel van Amal is bij de Volkskrant geplaatst. Wat zegt dat over Krapuul? Niets eigenlijk.

 2. Beste Rob, ik heb mede gereageerd, ik heb de reacties op dat topic nog eens nagelezen, wat was er nou zo stuitend en extreem links? Ik geloof dat er ergens een keertje “dom wijf ” nou nou, poe poe.

  Ik ben bezorgd en verbaasd over alle gebeurtenissen in Den Haag maakt me dat extreem links?

  Trouwens laatste keer dat ik bij WUZ heb gekeken was het toch 1 grote propaganda machine voor Geert, maar ’t is alweer een tijd geleden dus het kan veranderd zijn.

 3. De eerste link bracht mij bij : “Karpuul.nl” het was mijn eerste confrontatie met site van extreme linkse signatuur.

  Was dat de definitie “Extreemlinks zou de maatschappelijke orde willen omverwerpen, desnoods door middel van gebruik van geweld” (Wiki) of “Alles linkser dan de VVD is extreemlinks”? (PVV-aanhang).

  Zelf ben ik “linkszwevend”… tegen de tijd dat er verkiezingen aankomen kies ik een linkse vrouw uit die dingen zegt die mij aanspreken (van welke partij ze is doet er voor mij niet echt veel toe), maar ik heb nog nooit opgeroepen tot geweld, deelgenomen aan geweld (behalve als ontvangende kant door extreemrechts), of iedere vorm van autoriteit afgezworen. Evenmin heb ik Mao- of Pol Pot-posters boven mijn bed hangen (rechts hangt Depeche Mode, ertegenover de Enterprise-D ) en alleen poes Poes helpt mij wel eens met een luidkeels “Mao! Mao!” herinneren dat het tijd wordt voor haar dagelijkse onsje runderhart.

  Gevalletje “Guilty by association in the eye of the beholder” wellicht? 😐

 4. De eerste link bracht mij bij : “Karpuul.nl” het was mijn eerste confrontatie met site van extreme linkse signatuur. Waarbij het taalgebruik me tegen de borst stuitte.
  Tja, schokkend nietwaar om te lezen dat men geen `sitting duck’ wenst te zijn als rechtse elementen oproepen tot deportatie, deshumanisering & maatschappelijke uitsluiting. Wie zich daartegen verzet is dus extreem links nietwaar? Ha! Heb het al eerder gezegd, een kapitale vergissing!!

 5. ” “Karpuul.nl” het was mijn eerste confrontatie met site van extreme linkse signatuur.’

  Over medische syndromen gesproken gaat hier blijkbaar over een persoon die de beruchte schoenedoos syndroom overduidelijk vertoont, want te lang in zulk een gewoond. Sommige noemen het met een ordinaire woord – bekrompenheid grenzend aan achterlijkheid. Oftewel soms hetzelfde.

  Het schijnt dat we minimaal over 1,5 mln mensen met dit syndroom in Nederland hebben.

  Leuk dat Krapuul.nl dit laat publiceren, kunnen we een heleboel van leren over de uitzichtloosheid van mensen die geen werk hebben en daarom hoeven ’s ochtends niet naar het werk te haasten, maar zitten urenlang lekker lui in hun stoel internet door te bladderen.

 6. Volgen mij gaat het om je eigen spoor , dat kan al bijster genoeg zijn.
  Ik heb er geen probleem mee om mijn sporen zonder grof taal gebruik of insinuaties op krapuul na te laten.
  Of ze ook van betekenis zijn in de zin dat ze ergens toe dienen is een andere vraag.

Reacties zijn gesloten.