De keerzijde van de ‘harde aanpak’

Geen week gaat voorbij of de minister van Veiligheid en Justitie pakt de criminaliteit keihard aan. „Minister Opstelten wil dat alle 89 criminele jeugdgroepen in Nederland binnen twee jaar keihard zijn aangepakt.” (18 mei) „Voetbalhooligans worden de komende jaren hard aangepakt om te voorkomen dat zij rondom voetbalwedstrijden de orde verstoren.” (23 mei) „Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven willen de voorlopige hechtenis verruimen, samen met een uitbreiding van het snelrecht.” (20 mei) En dat was alleen de oogst persberichten van de laatste twee weken.

Dit is al een tijdje aan de gang – ook onder het vorige kabinet. Scherper, harder, hoger, strenger – het strafrecht mag het opknappen. De onzekere burger krijgt zo waar hij voor heeft gestemd: repressie. Het gedoogakkoord met de PVV schrijft de VVD bewindslieden voor hoe het moet. Een „zichtbaar, gezaghebbend en doortastend optreden van politie en justitie”.

Ik heb dit met grote ogen zitten lezen en met verdriet in mijn hart. Ik wist al dat de zwakkeren in de samenleving de dupe waren van dit kabinet, maar dat het zo hard en zo erg was? Dit kabinet leeft in een ivoren toren en laat zich opjutten door een gek met wat aanhangers die ook nog in de Tweede Kamer mogen zitten. Repressie, repressie, repressie en zelf mogen ze alles, zeker die Ene mag ALLES! Maar ja dat hoort bij een aankomend dictator.

5 gedachten over “De keerzijde van de ‘harde aanpak’”

 1. Helaas kennen wij geen grijs tinten. Maar ik moet wel stellen dat ik geen medelijden heb met Hooligans die uit baldadigheid een trein verbouwen. Zelf heb ik een paar jaar geleden met een f-sider in een coupè die gesnoven en gezopen had. Die terroriseerde de hele coupè. De conducteur kon hem alleen maar een boete wegens zwartrijden geven en hem in Haarlem uit de trein zetten. Daar zette hij nog even de pas er in toen onze trein opreed om een man nog even via het coupèraampje een dreun te willen geven omdat die een onschuldig grapje had gemaakt. Gevolg, de trein moest stil, drie man moest de f-sider van het raampje afkrijgen. En hij kon gewoon de volgende keer zijn gang weer gaan, want ze kenden hem.

 2. Voetbalhooligans worden gebruikt om maatregelen te rechtvaardigen tegen mensen die spandoeken met zich meedragen die tegen de leider zijn gericht.

  Hooligans kunnen in Nederland al 40 jaar hun gang gaan en dat zal de komende 40 jaar hetzelfde blijven.
  Dan kan je wel streng in de camera kijken en indruk maken op een paar Televaaglezers, maar op doorgesnoven idioten in een trein maak je daar echt geen indruk mee.

 3. Meharis, heb je het hele stuk gelezen? Mij gaat het hierom:

  “Dat is echter nog niets vergeleken bij het doolhof dat een Rotterdamse jeugdofficier in Proces van april beschrijft. Hij signaleert het bestaan van zó veel wetten en regels dat „zo ongeveer alles is verboden wat je als jongere maar kunt bedenken”. Vooral de regels over verkeer en gedrag op straat vormen „een schier onuitputtelijke bron van bekeuringen”. Op het parket wordt dat ‘hangjeugden’ genoemd: ergens zijn of iets doen wat niet mag. ”

  en

  “Deze officier greep in toen hij via de reclassering ontdekte dat straffen van 200 euro bij kinderen makkelijk oplopen tot 900 euro of meer. Dat leidt tot executieverkopingen van de inventaris van meestal sociaal zwakke gezinnen. De verwerking van al die bekeuringen is bij Justitie zo georganiseerd dat niemand overzicht heeft. Laat staan dat iemand controle uitoefent.”

 4. Ivo Opstelten, het prototype van Bromsnor, maar dan met iets achter in z’n strot. Als ik dat bekakte hoofd met dat bekakte stemgeluid zie en hoor besef ik dat dit karikatuur van het gezag niet in een spotprent weer te geven is. Hij moet ook met Zwiebertje en Bromsnor opgegroeid zijn. Maar heeft er heel anders naar gekeken dan ik: http://www.youtube.com/watch?v=99SzD4We7ZQ&feature=related Nee hè wordt hier onze Zwiebert definitief de nek omgedraaid?: http://www.telegraaf.nl/binnenland/9899124/__Daar_komt_Swiebertje….__.html?sn=binnenland,buitenland

 5. Sjuul van Dissel Schreef:

  Hij moet ook met Zwiebertje en Bromsnor opgegroeid zijn.

  Hij wordt niet voor niks wel vergeleken met dat nijlpaard Dickerdack uit Bommelstrips die voor burgemeester speelt.

Reacties zijn gesloten.