Tot zover de peilingen

Hier moet iets niet kloppen; als je de peilingen van de Politieke Barometer (d.d. 1 juni) en Maurice de Hond (d.d. 6 juni) (klik op actueel) vergelijkt loopt het met name bij de grotere partijen (inclusief het CDA :grin:) wel erg ver uiteen:

PB          MdH

VVD       35           32
PVV       23           27
CDA      17           14
PvdA     27           21
SP        16            21

Vooral SP als PVV vallen bij Maurice de Hond aanzienlijk hoger uit, en met name het verschil in gepeilde zetels voor de PvdA is bizar groot, misschien komt dat grotendeels op het conto van het bijna even grote verschil in gepeilde zetels voor de SP.
Volgens PB zou de gedoogcoalitie precies op 75 uitkomen, volgens MdH slechts op 73, dus in elk geval geen meerderheid 👿

Maar ja, slechts peilingen dus…

9 gedachten over “Tot zover de peilingen”

 1. Maurice de Hond is de onbetrouwbaarste peiler allertijden. Zijn gegevens slaan gewoon nergens op en ik snap niet dat hij niet met de grond gelijk gemaakt wordt. Blijkt maar weer eens hoe de oude media hem als propaganda wapen inzet tegen ons schaapjes die nog steeds massaal de oude media als zoete koek voor waarheid slikken.

 2. Maurice de Hond is toch ook die onderzoeker die “onderzoek” heeft gedaan naar de prijs van de Nederlandse energie maatschappij? En dat was helemaal geen onderzoek, alleen reclame. Nou mag een leugentje om bestwil natuurlijk in de reclame, maar een bekende onderzoeker die onzin verkoopt over zijn eigen vak is een leugenaar.

  En aangezien Maurice de Hond een leugenaar is neem ik de resultaten van zijn bedrijfje ook maar met een korreltje zout.

 3. Een stukje NRC-archief over de methode van Dr. Hond-hond, dokter-dokter-hond-hond-hond:

  De kern van het probleem zit in de selectie van de deelnemers in het panel van De Hond. Het betreft een probleem dat inherent is aan peilingen die gebaseerd zijn op zelfselectie van deelnemers. En zo goed als onoplosbaar. Het feit dat De Hond, zoals veel anderen, gebruikmaakt van internet om zijn vragen voor te leggen en antwoorden te vergaren, is als zodanig niet relevant. Waar het eerst en vooral misgaat met Peil.nl, en in beginsel met alle peilers die op deze wijze hun respondenten verzamelen, is dat de groep deelnemers aan de peiling niet het resultaat is van een willekeurige (aselecte) selectie van Nederlandse kiesgerechtigden.

  http://goo.gl/UrZcd

 4. Joey heeft net eeb peilinkje gedaan en dat ziet er heel anders uit:

  PB

  VVD 35 32
  PVV 23 27
  CDA 17 14
  PvdA 27 21
  SP 16 21

 5. de methode De Hond heeft een inherent probleem met de representativiteit

  wat dat betreft verdient hij nog niet eens de kwalificatie “klusjesman”, hij is gewoon een prutser 🙂

 6. dat ging helemaal mis! waar is mn gum?

  PB Woef JR

  VVD 35 32 0
  PVV 23 27 0
  CDA 17 14 0

 7. Als je het kopje ‘Controverses’ leest op http://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_de_hond weet je genoeg van de getalgoochelkunsten van Dokter Hond.

  “Quote publiceerde in 2000 een profiel van De Hond. Onder de kop “Nieuwe economie, oude streken”, schilderde het blad De Hond af als een machtswellusteling, een sukkel en boekhoudkundig kunstenaar.”

Reacties zijn gesloten.