Diep nadenken of “minder, minder, minder!” oproepen tot haat is

Diepe gedachten koestert men bij het Openbaar Ministerie. Duizenden aangiften kunnen niet verhullen dat men echt niet weet of het oproepen tot “minder, minder, minder!” van een bepaald “soort” mensen iets met discriminatie en haat te maken heeft.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt vandaag dat het nog niet duidelijk is wanneer het een vervolgingsbeslissing neemt over PVV-leider Geert Wilders.

Tenslotte zou dit betekenen dat het Ministerie van Veligheid en Justitie afstand neemt van de geachte afgevaardigde Wilders. Dat hoeft ment toch eigenlijk niet te verwachten.

14 gedachten over “Diep nadenken of “minder, minder, minder!” oproepen tot haat is”

 1. Dit bericht is zeer verontrustend vanwege de mogelijke interpretatie dat de etnische achtergrond van het persoon tegen wie de klachten ingediend zijn, bepalend is voor het “uitstel”.

  Tot nu toe was de OM vaak bezig met het argument over de zwaarwegende maatschappelijke inslag dat dergelijke gebeurtenissen veroorzaken. Daarom snel actie.
  Ineens is dit argument verdwenen…in de doofpot?

 2. Na diep, zeer diep nagedacht te hebben kun je tot het inzicht komen dat niet de kwantiteit maar de kwaliteit van de aangiftes in relatie tot de vervolgbaarheid bepalend dient te zijn. Dat het laten bepalen van de kwantiteit meer naar een volksgericht neigt a.h.w. met in dit geval ook nog verhoogde kwantiteit t.g.v. een georganiseerd, politiek aangifte doen met geprepareerde aangifteformulieren bovendien.

 3. @Ginger Ted: En na een half jaar diep nadenken zijn ze dus nog steeds niet tot enig inzicht gekomen. Als ze zouden laten weten dat de feiten volgens hun niet strafbaar zijn (zoals vorige keer in eerste instantie ook gebeurde) dan kun je daar wat mee, maar nu gebeurt er helemaal niets met die aanklachten.

 4. @Joke Daarin heb je gelijk. Ik vind de lange bedenktijd dan ook onbegrijpelijk daar het m.i. minder complex is dan het lijkt. Als Wilders’ “minder, minder” niet kan dan kunnen de Koran en de Bijbel en vele uitgesproken en geschreven religieuze overtuigingen op vele punten ook niet. Pas als je oproept tot geweld of smaad pleegt ben je strafbaar. Vraag blijft (of eigenlijk niet) of genoemde religies dat eigenlijk niet aL doen. Want als ongeleid projectiel Wilders het over Marokkanen heeft dan natuurlijk gaat het behalve over cultuur dan ook voornamelijk over de Islam. Bij streng gereformeerden hadden progressieven en liberalen daar nooit echt problemen mee. Probleem is dat in geval van de Islam dezen daar te stil over waren en daarom een idioot als Wilders wind in de zeilen gaven.

 5. Nee, het gaat dit keer niet over de islam, maar over moslims (als generieke term voor niet-westerlingen). Wilders heeft eerder gezegd dat hij de grenzen wil sluiten voor iedereen die uit een moslimland komt. En laat het deze keer in godsnaam niet over religie gaan – toen in België de anti-immigratie politicus Féret werd veroordeeld, is religie daarbij niet aan de orde gekomen, en juist dat maakt het minder complex. En laat het aub ook niet over groepsbelediging gaan, maar over haatzaaien (dus de vraag of door die habit van Wilders c.s. niet-moslims vijandiger zijn gaan staan tegenover moslims).

 6. Uw overheid heeft in naam des Konings besloten dat het oproepen tot ‘minder, minder, minder’ in relatie tot een specifieke bevolkingsgroep evenals in relatie tot een specifieke bevolkingsgroep van het doen van oproepen tot ‘het nemen van afstand’ een heel normaal standpunt is van een hele normale politieke partij waar het heel prettig mee samen te werken is.

 7. @ginger “Pas als je oproept tot geweld of smaad pleegt, ben je strafbaar.”

  Inderdaad het openbare oproep tot “minder,minder, minder” ten opzichte van buitenlanders, allochtonen die anders vanuit eigen beweging onze land NIMMER en NOOIT zullen verlaten impliceert het oproep tot geweld of gewelddadige, geforceerde verwijdering van door PVV/Wilders geselecteerde groepen.

  Dit is dus strafbaar.

  Bijkomstigheid in dezen is dat men uit kennis van de West-Europese cultuur en geschiedenis zeer goed bekend is met de implicatie van dergelijke oproepen die reeds lang voor Wilders door anderen in de jaren 30-40 van vorige eeuw gedaan zijn, waar iedereen is verplicht te weten wat op den duur het effect is geweest.

  Het is in wezen strafbaar naar eigen Nederlandse wetten.

 8. Misschien is het een idee dat OM en Justitie de Nederlandse rechter Orie van de Internationale Tribunaal voor paar lezingen voor eigen personeel gaan oproepen omdat die man doet precies deze soort zaken berechten.

  Het zou direct bewijs voor politieke autisme zijn indien men binnen OM en Justitie andere maatstaven erop nahoudt.
  Uiteindelijk zijn er ook de rest van de landen met ontwikkelde Rechtstaat die Nederland met betrekking tot Wilders/PVV en diens oproeiende uitspraken tot orde kunnen roepen.

 9. “Als Wilders’ “minder, minder” niet kan dan kunnen de Koran en de Bijbel en vele uitgesproken en geschreven religieuze overtuigingen op vele punten ook niet.”
  De vergelijking gaat mank.
  De schrijvers van religieuze geschriften zijn meestal allang dood, die kun je niet meer vervolgen, wel nog levende mensen die aankondigen bepaalde onfrisse geschriften in praktijk te willen brengen. Ook bij Wilders’ “Dat gaan we regelen” na “minder, minder, minder (Marokkanen)” kan je argumenteren dat het aanzetten tot haat betreft.

 10. Ach. Weet u nog, die oude liberalen ?

  Minder Overheid.

  Ach, weet u nog ? Die oude Linkse rakkers ?

  Minder Overheid, minder Politie, minder repressie.

  Ach, weet u nog ? Het bureau voor voeding ?

  Minder vet.

  Zo zeikt iedereen weleens of bepaalde zaken wat minder kunnen.

  Daar kan niemand iets aan doen, ook de rechter niet.

 11. missschien bedoelde wilders wel: meer taallessen, samen werken met oog voor de verschillende culturen?
  zodat ie de voormalige marrokanen hartelijk welkom wil heten als nieuwe nederlanders.
  zou het niet?

 12. Echter is de kop nauwkeuriger: “Minder Marokkanen in Nederland zou altijd gewelddadiger verlopen”

Reacties zijn gesloten.