Kabinet stimuleert de oppotmanie van zorgverzekeraars

Tijdens Prinsjesdag liet het kabinet ons weten dat we ons moesten voorbereiden op opnieuw een premieverhoging van de zorg verzekering. Waarom werd niet geheel duidelijk. Vandaag werd bekend dat een verhoging helemaal niet nodig is. In tegendeel, de premie zou lager kunnen.

Volgens de Consumentenbond kan de zorgpremie een stuk lager. Uit jaarlijks onderzoek van de bond blijkt dat zorgverzekeraars veel meer geld in huis hebben dan nodig is.
De vier grote zorgverzekeraars, Achmea, CZ, Menzis en VGZ, hebben vorig jaar samen 1,4 miljard euro winst gemaakt. Dat is ruim 16 procent meer dan in 2012.
Gezamenlijk hebben ze 5,8 miljard euro meer aan reserves dan ze verplicht zijn. Wettelijk moeten de verzekeraars 3,9 miljard euro in kas hebben.

Het ongebreideld winst maken over de ruggen van verplicht verzekerden is in mijn ogen misdadig. Steeds meer mensen zijn niet in staat om hun premie te betalen. Een kabinet zou beleid moeten voeren dat er op gericht is de premie met name voor de laagstbetaalden in onze samenleving zo laag mogelijk te houden. Het zou de verzekeringsmaatschappijen op de vingers moeten tikken als zij meer dan noodzakelijk geld oppotten en hen niet bij voorbaat een vrijbrief te geven om nog meer geld uit de zakken van de burgers te kloppen.

10 gedachten over “Kabinet stimuleert de oppotmanie van zorgverzekeraars”

 1. Het kan beter:
  http://de.wikipedia.org/wiki/Gesetzliche_Krankenversicherung
  In een notendop: de Krankenkassen zijn een mix van bedrijfsleven en overheid. Winst maken mag beperkt en alleen om de reserves te waarborgen (zo heb ik laatst €160 teruggekregen). De verplichte vergoedingen voor welke medische handelingen (vele Krankenkassen bieden ook vergoeding van alternatieve geneeswijzen aan), thuiszorg en verpleging worden door de overheid per wetgeving vastgelegd.
  Verzekeringsbijdragen zijn een vast percentage (actueel 15,5%, deels voor werknemer, deels voor werkgever) van het inkomen en worden door de werkgever/uitkerende instantie direct aan de Krankenkasse overgemaakt. De overheid geeft jaarlijks ook een bijdrage (ruim 10 miljard in 2013).

 2. Zou je als verzekeraars capo di tutti capi lekker slapen ? Genieten ze van het feit dat Oma in haar pis ligt ?

 3. Hier is de grote Leugen over de “alsmaar stijgende zorgkosten” die in 2030 – 2070 (met grote tamboer door VVD gepresenteerde negatieve vooruitzichten) zouden helemaal uit de pan rijzen. Neoliberale (VVD) mantra werd eindeloos herhaald totdat de beoogde Thatcheriaanse Reforme van de Gezondheidszorg een feit werd – de Nederlandse Zorg werd gauw geprivatiseerd en eigendom van aantal verzekeraars gemaakt die vette winsten erop tegenwoordig kunnen maken en alle regels voor de toekomst bepalen zodat de winstgevendheid van de zorg nooit en nimmer zou gaan afnemen.

  De verzekeraars hebben 1,4 mlrd winst in 2014 gemaakt ( op de rug van de zieke Nederlanders) + 800 mln uit beleggingen (vorig jaar, dit jaar zouden dit veel meer – boven het 1 miljard moeten zijn) wat een waanzinnige winst is afgewogen tegen alle praatjes en de mantra dat de “kosten zo hoog zijn dat er verzekeraars zij die het amper overleven”. Allemaal de gebruikelijke onzin. De hulpverleners werden door deze systeem als Zwarte Pieten afgebeeld.

  Nu zijn de monstrueuze leugens uiteindelijk zichtbaar gemaakt. De zorgkosten werden door de betrokken oprichters van de VVD ponzi-scheme van de Nieuwe Zorg OPZETTELIJK te HOOG ingeschat om de muppets van de Tweede Kamer die nooit veel kaas van hebben gegeten zover te krijgen dat ze overal JA voor zeggen.

  Nu kunnen de verzekeraars en tevens aantal rijke investeerders in de zorg tevreden met een sigaartje achterover leunen en de kassa’s goed laten rinkelen omdat het geldstroom vloeit gewoon onophoudelijk binnen. Terwijl “Oma in de pis ligt”.

  Het is tijd voor een staande ovatie aan de VVD en consorten.

 4. @Cornelis, bedankt voor het mooie voorbeeld dat in beschaafde landen, waar de neoliberalen het zeker niet voor het zeggen hebben, kan ook de zorg op een beschaafde manier geregeld worden.

  Misschien kunnen de muppets hiervan iets van leren.

 5. Dit gaat zich uiteindelijk wreken. Die 1000 Euro mensen die de VVD groot hebben gemaakt 2 maal toe die nu hun huis, baan en relatie kwijt raken dankzij de leugens. Die mensen hebben toch ook kinderen, ziekten en tal van gewone mensen zaken ? Of gaan ze de VVD weer heel groot maken ?

 6. Nexus, ik zou niet willen beweren dat het neo-liberakisme geen vat op Duitsland heeft. Wel is mogelijk, dat de scherpe kantjes ervan wat beter afgevijld worden.

 7. @Cornelis 24 sep. 11:31,

  Dank voor deze Duitse vergelijking. Zo kan het dus ook. De ziektekostenverzekering loopt via de belasting. Dat is een stuk rechtvaardiger dan voor iedereen een gelijk bedrag in rekening brengen. Compensatie voor dat gelijke bedrag bestaat dan eventueel weer door een toeslag, maar het blijft behelpen.

  Dit alles wegens het dwaze idee dat op deze manier concurrentie tussen zorgverzekeraars wordt gestimuleerd en dat daarmee de zorg goedkoper uit is. Dit terwijl we uit de praktijk in de VS weten dat commercialisering van de zorg tot hogere zorgkosten leidt.

 8. @Cornelis,,dit bedoel ik ook.

  @Sjaak, het is geen dwaze idee, eerder is het de gebruikelijke misleiding dat deze oplichters gebruiken om de mensen sluw te misleiden en manipuleren. In een Kartel/maffia heb je nooit concurrentie – eerder bepaalde rangorde en zeer grote kassa’s in dit geval.

  Daarom noem ik terecht de Nieuwe neoliberale Zorg – VVD Ponzi-schema.
  Het is enkel bedoeld om de kassa’s van verzekeraars op neoliberale manier steeds onder smoesjes vol te spekken.

 9. Had ik even de tijd nog niet om op te schrijven dat de Duitse Minister van justitie Maas heeft aangekondigd dat hij bezig is een wet die zal de banken verplichten tot transparantie van hun reserves en buffers. Hij wil dat alle banken hun rekening-buffer met de juiste cijfers op internet gaan publiceren. Volgens hem is het abnormaal en het remt de economie dat de banken veel hogere dan gepostuleerd buffers hebben aangelegd waarbij ze ook hoge rente aan de klanten berekenen terwijl ze haast gratis geld uit de centrale bank binnen krijgen.

  Verder wil hij dat de banken gaan bekijken hoeveel klanten hebben ze op rood staan en dat ze gaan met deze klanten onderhandelen voor de laagste mogelijke rente zodat deze burgers een kans maken uit de put te komen.

  Overigens willen de Duitsers het huidige neoliberale aanval op hun gezondheidszorg (waar wij in Nederland door de maffiotische neoliberalen ondergelopen zijn) tegen houden en niets aan veranderen. “Waarom zou je een van de beste Zorgsystemen in de wereld gaan veranderen. Enkel om de winst te optimaliseren? Nein!”

  Is het dan niet een idee dat onze volksvertegenwoordigers Het Kartel Verzekeraars tot transparantie van hun buffers gaan dwingen zodat iedereen zou kunnen checken hoe hoog eigenlijk horen de premies te zijn?

 10. Pingback: Geld in overvloed | Krapuul

Reacties zijn gesloten.