Het Kronstadtmoment van een zogenaamde Jonge Socialist

Kronstadt, waar de matrozen en burgers in 1921 meenden dat “sowjetmacht” ook echt sowjetmacht zou moeten zijn – dus de macht aan de raden waarin mensen met herroepbaar mandaat – in plaats van de dictatuur van partijbonzen.
Kronstadt werd weggeschoten door het Rode Leger onder Trotsky, het leger waarin zij zelf de voorhoederol hadden gespeeld bij de Russische Revolutie van 1917.
Sindsdien hadden communisten bij wie de schellen van de ogen vielen hun zogeheten Kronstadtmoment. Dat was voor ieder anders, voor velen beslist niet al in 1921.

De voorzitter van de Jonge Socialisten schrijft vandaag dat hij “zich schaamt dat hij van de PvdA is”.
Vanwege de dwangarbeid? Vanwege de verhoging van ziektekostenpremies en eigen risico? Vanwege het knabbelen aan het minimum? Vanwege het afbreken van de geestelijke gezondheidszorg? Noem maar op…

Ik schaam mij vandaag diep dat ik van de PvdA ben. Omdat medemenselijkheid bij ons hoog in het vaandel staat. Omdat we niet wegkijken als regeltjes en ambtelijke procedures een menselijke oplossing in de weg staan. En omdat dat nu allemaal overboord gekieperd wordt uit politieke overwegingen. Bah.

Nee, het gaat over de met het Nederlandse leger collaborerende Afghaanse tolk die netjes wordt teruggestuurd door de staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie, omdat de man zich niet aan de asielregeltjes heeft gehouden.

Tja, het is ook een reden.

De petitie voor deze tolk trekt niet echt veel handtekeningen, want hee, dit is PVV-land, nietwaar, en o ja, PvdA-land.

3 gedachten over “Het Kronstadtmoment van een zogenaamde Jonge Socialist”

  1. Arnold, verwijt je nu iemand dat hij teleurgesteld is in de PvdA, omdat de reden je niet bevalt? Iemand moet om een andere reden teleurgesteld zijn dan vanwege de tolk? De teruggestuurde Afghaanse tolk is geen legitieme reden? Volgens mij bedoel je iets anders, maar staat het er ongelukkig.

  2. Nou, ik vind dat deze zogeheten Jonge Socialist wel eerder kanttekeningen had kunnen hebben bij de “medemenselijkheid” van zijn clubje ja. Maar ieder heeft zo zijn moment, dat is ook duidelijk.

  3. Ik begrijp die jonge socialist wel, Arnold. Immers, ikzelf heb ook pas de laatste jaren ontdekt hoe verschrikkelijk de pvda is, terwijl dat al veel langer zo was. Ik heb zelfs nog een keer op Samsom gestemd om Rutte uit het torentje te houden 🙁

Reacties zijn gesloten.