10 gedachten over “Infographic: cultuurbezuinigingen t.o.v. rijksbegroting”

 1. De vraag stellen is haar beantwoorden.
  En het zal ook wel geen toeval zijn dat op het kaartje van Nederland de kunstbegroting ter hoogte van Venlo is geprikt….

 2. Allemaal dingen die veel belangrijker zijn dan kunst, ik zie het probleem niet.
  De grootste kunstenaar van Nederland hebben ook nooit subsidie gekregen.
  Goede kunst hoeft niet ondersteund te worden.

 3. Japie Schreef:

  De grootste kunstenaar van Nederland hebben ook nooit subsidie gekregen.

  Leer eerst eens spellen boertje. Tollens heeft met `Wien Neêrlands bloed in d’aadren vloeit, van vreemde smetten vrij’ inderdaad geen subsidie gekregen. Het werd zelfs volkslied tot 1930.

 4. Bedankt Abdul,
  ik zie dat ik de s mis, maar gelukkig zijn er altijd intellectuelen zoals jij om dat andere mensen even lekker in te wrijven.
  Maar nogmaals bedankt dat je mij steunt in mijn nederige mening.

 5. Ik mis de zorg als afzonderlijk item in de infographic (was ik toch bijna in het filter gestonken), maar goed ik ben dan ook bevooroordeeld..
  ;).

 6. En – ter verduidelijking – de zorg wordt altijd neergezet als extreme kostenpost. Dus dient het ook zo behandeld te worden door mensen die appels met peren vergelijken…
  :mrgreen:

 7. De crux van het verhaal is dat bezuinigingen op kunst weinig opleveren, maar wel grote schade aanrichten. Niet voor de Andre Rieu-meedeiners of anderen die hun plezier vinden bij marginale entertainers die al plee-bekkend en met groot vertoon hun verveelde, voorspelbare melodietjes, voorafgegaan door de vraag: ‘waar zijn die handjes’ (doet me ergens aan denken…laat maar) ten gehore brengen op marktpleinen. Als je zoals dhr. Japie het probleem niet ziet heb je nergens last van, da’s zeker waar. Simpelen van geest hebben het ook vaak makkelijker.

  Maar kom, Joey is de slechtste niet.
  Om het volk te verheffen heb ik hier een fraai werkje van Hans Abbing over kunst, de kunstenaar en geld. Verplichte kost Japie, om de volgende keer met een wat meer genuanceerde mening te komen – ik hoop hoogstaand – dan je dooddoenende flutopmerking als bij #4 gepoept.

  PDF: http://goo.gl/h7huX

 8. # 7 JoeyRamone.
  Inderdaad.
  Als je zoals ene Japie zwelgt bij de Endemol musicalcultuur, (straks ook nog musical over André Hazes?
  Of Pim?) en `s avonds naar zijn tokkiebakkie piratenzendertje luistert met hollandstallige huiliehuilie ketelmuziek, om daarna nog even door te zappen naar SBS met vals zingende mokkels in G-string en Ingridkapsel, is een populistische knuist gauw gevuld met potsierlijk amusement dat nog goed is voor bier- en chipsreclames ook.
  Toch ben ik niet bang dat ongesubsidieerde échte kunst verloren gaat.
  Dat gaat groeien tegen de stroom in. Dat zie je altijd als platvloers gratis kermisentertainment oprukt.
  Krijg je natuurlijkwel dat pévévé en esgépé zedenmeesters dat willen verbieden 😆

 9. Kunst overwint altijd, Abdul. Maar het is nu eenmaal slecht verdeeld (hier liggen de verhoudingen duidelijk anders): verdieping is niet voor iedereen weggelegd, laat staan het talent om geraakt te kunnen worden door iets meer dan een keurige Helmut Lotti die de juiste noten, in de juiste volgorde, namelijk zoals ze op papier staan, kan zingen.
  Plat amusement is trouwens hilarisch, zelf de vakman Rieu met z’n 1-2-3 muziekjes icm grappen en grollen. Maar na 2 minuten weet je dat en hoef je dat nooit meer te zien. Dan zou je denken: nu es wat anders, maar nee: nog een zak chips open en een fles bier en dan maar wezenloos blijven zitten kijken naar veel van hetzelfde, tot het klokje van gehoorzaamheid en de hardwerkende NL’ers, die al die kunstsubsidies immers moeten verdienen – het zweet op de rug, de hele dag door, en maar werken, werken, werken; vreselijk, wat een leven en dat allemaal voor de kunst en de alogtonen, ‘we houen zo niks over’ – naar mand of nest vertrekken.

 10. Joop Endemol vindt trouwens dat kunst iets heel moois is, echt waar. Hij heeft namelijk zelf heel veel mooie kunst. Hele dure mooie kunst. Van allemaal zwaar gesusidieerde kunstenaars. En John Endemol ook! Ook van verschrikkelijk gesubsidieerde kunstenaars uit de etalages van de Spiegelstraat. Daar gaat wat in om hoor in mooie kunst. Dat kost wat. Het is gewoon rekenen: we geven een kunstenaar een aalmoesje subsidie. Dan gaat ie een jaar aan de slag (hopen dat ie het red met de huur, verf, wat eten een borrel en een pluk sjek). We kopen z’n werk voor een leuk prijsje en gaan er dan mee de markt op.

Reacties zijn gesloten.