Waarom gas als we de zon hebben

In de Tubantia staat een artikel waarin te lezen valt dat we via de zon onze huishoudens volledig van warmte en energie kunnen voorzien. Een uitvinding van twee broers uit Lichtenvoorde maakt dat mogelijk. Fracking, afhankelijk zijn van Poetin, verdere ontginning van de velden in Groningen, boren in de Waddenzee. We kunnen er acuut mee stoppen.

De Solar Freezer bestaat uit een gecombineerd systeem van zonnecollectoren, een warmtepomp en een flexibele rubberen ‘bufferzak’. De zak, die past in de kruipruimte van elk huis, wordt gevuld met tapwater dat wordt verwarmd door de zonnecollectoren. De warmtepomp is gekoppeld aan de bufferzak en onttrekt de warmte aan het water dat afkoelt tot min 1 graad en hierdoor in schaafijs wordt omgezet.

Bij dit proces komt zeer veel energie vrij, die wordt gebruikt voor de centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Restwarmte wordt opgeslagen in een boiler, voor gebruik op een later tijdstip. Het ijs in de waterbuffer wordt telkens opnieuw ontdooid met behulp van de energie uit de zonnecollectoren, waardoor het procedé zich kan blijven herhalen.

Ik vind dit geweldig nieuws.

3 gedachten over “Waarom gas als we de zon hebben”

  1. Ik ga pas klappen als ik het zie. De theorie klopt wel, maar in de praktijk is het heel moeilijk om een warmtepomp te maken die een redelijk rendement heeft en lang meegaat. Dat is zo’n beetje de heilige graal van de alternatieve energie. Daarom slaan alle bestaande systemen juist direct de zonnewarmte op, om die later te gebruiken.

  2. Het mooie van water is natuurlijk wel dat het een enorme opslagcapaciteit voor warmte heeft.

  3. Het zou moei zijn. Maar afwachten wanneer de warmtepomp technologie verder komt. Wel een vraagje aan de uitvinders: ‘volledig van warmte en energie kunnen voorzie’. Lijkt mij alleen warmte, maar ik heb er geen verstand van.

Reacties zijn gesloten.