Burgers betalen rekening energiegebruik extreme grootverbruikers

Altijd al geweten natuurlijk maar het is leuk dat het ook een keertje wordt opgeschreven. Overigens is het lood om oud ijzer want als de industrie een hogere energierekening zou krijgen zou deze ook wel worden doorberekend naar de burger one way or another. Het is natuurlijk wel een beetje wrang dat er in Nederland mensen zijn die moeten sappelen om hun energierekening te betalen en die op die manier geen geld over houden om de (goedkopere, want door de burger gesubsidieerde) industriële produkten aan te schaffen:

Burgers betalen de rekening voor energiegebruik van extreme grootverbruikers in de industrie. Dat blijkt uit onderzoek van Ecofys en CE Delft in opdracht van Eneco en Triodos Bank. Waar huishoudens vorig jaar 14 cent per kilowattuur kwijt waren, betaalden grote energieverbruikers minder dan 5 cent. De kostprijs ligt gemiddeld op 9 cent per kilowattuur. Extreme grootverbruikers, met een verbruik van meer dan 10 miljoen kilowattuur, blijken te profiteren van vrijstellingen en kortingen op belasting voor energieverbruik. (binnenlandsbestuur)

Update: en hoppaaa

2 gedachten over “Burgers betalen rekening energiegebruik extreme grootverbruikers”

  1. Dit is de uitleg van de “Vrije Markt”- de burgers betalen alle rekeningen, via belastingen of anders. De industriële grootgebruikers zijn sterke partij en kunnen kortingen en privileges via onderhandelingen afdwingen, dus veel lagere prijs, daar waar de burgers enkelingen zijn tegen de grote bedrijven.
    Tja, “Vrije Markt” in werking!

    Nu dat we voor onze banken hebben betaald en via Griekenland weer onze belastinggeld in dezelfde banken blijven pompen, willen de energieproducenten dat wij de burgers ook aan hun wat gaan uitbetalen.
    Wie is de volgende?

  2. Het is nog veel erger. Als je en je gezin [pa, ma, en twee kleine kinderen], de woning waar je woont, niet rendabel kan worden aangesloten op het energienet dan wordt je niet aangesloten. Door nood gedwongen zelfvoorzienend mijn woonboot dik 20 jaar met dieselgenerator en ook wel met een professionele windgenerator [molen] van de nodige elektriciteit voorzien. Kan mededelen dat dit nog veel duurder is en waar het de dieselgenerator betreft ook veel millieuvervuilender. Voor 5 cent per kilowattuur kan ik ook de [olie]kachels wel weggooien. Het verwarmen van mijn huis zou dan veel goedkoper en ook veel millieuschoner kunnen nu ik wel die aansluiting op het energienet heb. Maar toen kregen de vrouw met kinderen wel een echt huis met alle voorzieningen en ingericht gratis van de gemeenschap op voorwaarde dat zij van mij scheiden. En zo geschiedde. Een akte van berusting heb ik nooit getekend.

    Dus er zijn mijns inziens ook nog absurde voorwaarden verbonden aan “het recht” dat een burger heeft om voor de rekening voor energiegebruik van extreme grootverbruikers in de industrie “te mogen” betalen.

Reacties zijn gesloten.