Bizar filmpje van primitieve indianenstam in Staphorst

Dit filmpje is echt even de moeite waard;

Opvallend detail: bij de oorspronkelijke beschrijving van de film uit 1955 (mogelijk van de hand van Max de Haas zelf), wordt als voetnoot bij het gedrag van de Staphorsters vermeld: “Ongeveer analoog aan het toenmalig gedrag bij primitieve stammen in de binnenlanden van overzeese continenten. De cameralens werd beschouwd als het boze oog van kwade geesten. In Staphorst dat van de duivel.” (vpro)

Echt super vreselijk oud is dit trouwens niet; een groot deel van de meisjes die zo hysterisch op de camera reageerden leeft nu nog steeds. En stemt nu Bruin I he, bang voor de mohammedaanse horden.

16 gedachten over “Bizar filmpje van primitieve indianenstam in Staphorst”

 1. Achteraf is ook gebleken dat die donkere kippen op 0:38 niet te vertrouwen waren. Die vraten alleen de boel maar op en deden verder niets!

 2. Nee hoor, hun mannen stemmen op de SGP, en ze dragen daarmee gedoog-verantwoordelijkheid voor Bruin 1 (of Leegte 1?)

 3. Sjezus wat een ploerten die kerels, ik zag er maar eentje werken en al hun vrouwen maar arbeiden. Maar zo zal “god” dat wel gewild hebben ;).

 4. Maar anno 2011 ging het ook in Staphorst luchterder luchtiger, en niet alleen onder de rokken en onderrokken, maar hemelaal. En kijk oma glunderen, ze kon best in deze geheim gehouden film gefilmd zijn. Zie: http://tinyurl.com/6fwtbr9

  Wou toch weten hoe het er nu aan toe gaat en moet constateren en waarschijnlijk tot groot verdriet van de mannenbroeders dat het er een hemels groot stuk beter uitziet. Ze draaien wel bij, zie alle fotoos: http://tinyurl.com/6fz88ph

  Het huidige kabinet maakt grof misbruik van de mannenbroeders die deze culturele verbetering verafschuwen. Gètvèr wat een hypocrieten. Van de donners en verhagens kan ik me er nog iets bij voorstellen maar van liberalen! Die gaat het alleen om de stemmenwinst door middel van demonisering en financiële winst, en ja hoor, ook door middel van demonisering.

  Achteraf nog niet zo verkeerd om dit filmpje zolang geheim te houden. Maar nu toont het aan hoe onverantwoordelijk de PVVD opereert, en hoe onverantwoordelijk de christelijke partijen hun eigen geschiedenis projecteren op anders gelovigen. Ze werken niet aan de toekomst maar aan het verleden.

 5. Zou u ook zo’n filmpje met soortgelijk commentaar uwerzijds over een moslimgemeenschap ergens in den lande plaatsen? En hoe komt u er bij dat er in Staphorst vooral bruin is gestemd? In Staphorst wordt op vele partijen gestemd maar door de orthodoxen vooral op het eigen belang in de vorm van de SGP. Een partij waar orthodoxe moslims in hun eigen variant ook overwegend op zouden stemmen als die er was. En zover het gaat om op en soort ‘eigen volk eerst’-partij als de PVV voor autochtonen stemt ook een groot deel van de moslims en overige allochtonen bij voorkeur op iemand van de eigen etniciteit of denominatie. Dat is hetzelfde bekrompen sentiment waar u zo graag orthodoxe christenen en autochtone PVV-ers van beticht. Ik vind ze allemaal even simpel. Dus zou u dat filmpje plaatsen waar wat orthodoxe moslims met een camera worden geconfronteerd en zou u er dan net zoveel lol aan hebben?

 6. Hee Ginger Ted, hoe bevalt je nick? Lijkt me een drankmerk. Lees op uw gemak mijn stukje even door en volg de linkjes en denk even na. Ik ben het gruwelijk eens met het na 55 jaar plaatsen van dit historische beeldmateriaal. Op internet is er zat voor uw gerief over moslims. Ouwerukker.

 7. @Sjuul Vreemd dat je denkt dat ik eenzelfde soort materiaal over moslims wel zou appreciëren. Is het soms onvoorstelbaar dat ik dat slechts bespotten, en dus niet inhoudelijk attaqueren, van een cultureel, etnisch, of religieus bepaalde groep, in ieder geval waardeloos vindt? Want meer was dit niet. Van mij mag je juist met open vizier en harde toon bekrompenheden van groepen aan de kaak stellen maar ze zonder inhoud of bijgevoegde grond belachelijk maken is wat anders. Dat doen juist veel Wilderianen waar je mij om niet bestaande argumenten aan toevoegt. Misschien moet je eens in een spiegel kijken maar zorg dat je een stoeltje in de buurt hebt. Als ik dit soort werk op Krapuul zie en die dan met een tegenvoorbeeld confronteer met de vraag of ze dat dan evenzo zouden doen in andere gevallen dan raak ik bij mensen als jou blijkbaar een open zenuw. Voor mijn nick moet je eens The Grapes of Wrath i.c.m. met de naam Ginger Ted google-en. Dan zul je zien dat er wel drank in het spel is maar ook vooroordelen t.o.v. deze persoon hieromtrent door anderen. En overigens een Nederlandse context. Ginger Ted blijkt hen dan zo slecht nog niet te zijn.

 8. Kleine correctie (Ik ben niet zo bijbelvast): Google “The Vessel of Wrath” i.c.m met “Ginger Ted”

 9. Eigenlijk doet het filmpje sterk denken aan hoe veel medelanders tegenwoordig reageren als ze ongevraagd gefilmd worden in hun “eigen” wijk, of extremistische demonstranten als zij op de openbare weg tijdens een actie geconfronteerd worden met camera’s anders dan de eigen. Afwenden van gezichten, capuchons, of met lappen bedekken, maar tegenwoordig worden ze ook vaak agressief. Op die toegenomen agressie na is er niet zoveel veranderd dus, het gaat nu alleen om andere, en nog onverdraagzamere, bekrompen, en vaak eenkennige groepen dan toen.

 10. Met zijn laatste berichtje valt Ginger Red door de mand… een echte TROL dus!

 11. Ginger Ted Schreef:

  Afwenden van gezichten, capuchons, of met lappen bedekken,

  Mooi praten, maar je hebt zelf toch ook een aliaspseudo hier? Niet dat ik dat erg vind hoor, heb ik ook, maar ga dan niet zaniken en slachtofferig mutsen als een zure rechtse kwijlbal in de marge.

 12. Hoezo Abdul? Ik neem het niemand kwalijk hoor en hoon er ook niemand om. Dat is precies mijn punt. Ik begreep alleen niet dat men Staphorsters hierin de maat neemt terwijl het zeker in Krapuulkringen vaste gewoonte is bij demonstraties en acties. En ik ben niet anoniem maar heb wel een alter ego met Ginger Ted die ontstaan is op de Joop nadat ik onder eigen naam eens een beetje cru reageerde en geschrapt werd. Je hebt me niet eens gevraagd hoe ik heet dus hoe weet je dat ik mij verberg? Met een beetje slim googlen vind je mijn naam zo omdat ik al eens eerder gevraagd ben om mijn naam en die zonder probleem dan meldde. Maar vergeet niet, het gaat om de inhoud en de argumenten, niet om het poppetje.

Reacties zijn gesloten.