Schalken stapt op om proces Wilders

Tom Schalken stapt op als raadsheer van het Amsterdamse gerechtshof. Hij vindt dat de Amsterdamse rechtbank hem in de zaak tegen PVV-leider Wilders schandalig heeft behandeld. (Telegraaf.nl [binnenland])

Daar is wel wat voor te zeggen. Het leek bijna niet eens op een rechtbank.

Schalken (67) is 30 jaar magistraat geweest. Hij schreef in 2009 mee aan de beschikking die het Openbaar Ministerie de opdracht gaf Wilders te dagvaarden wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Na dit besluit is Schalken naar eigen zeggen “2,5 jaar door de modder getrokken”. Hij heeft tot nu toe gezwegen over zijn grieven “omdat het niet paste mij als raadsheer in de discussie te mengen”. Door ontslag te nemen “kan ik nu eindelijk ook zelf van mijn vrijheid van meningsuiting gebruikmaken”. (NRC)

Daar is ook wat voor te zeggen. Spreek vrijuit. Hoogste tijd dat er iemand zijn bek opentrekt over deze poppenkast.

17 gedachten over “Schalken stapt op om proces Wilders”

 1. Kleinzielig grimassend natrappen van volksmenner Wilders. Haha, de lach zou wel op zijn bakkes bestorven kunnen blijven want Schalken heeft nog altijd grote invloed en weet veel over het rechtse `old boys network’,
  Schalken is mans genoeg om een blik politieke schandalen open te trekken.

 2. Wat is de beste benaming voor de sfeer die uit de ingezonden reacties op de Telegraaf spreekt? De adem van het Janhagel (de krijsende meute, het rapalje, de onwetenden) riekt naar verzuurd bruin riool waar je niet in had moeten roeren. De meesten hebben niet echt ergens verstand van, genieten intens van het besmeuren van deze man. Overigens wel in overeenstemming met het beeld dat Wilders voor hun heeft geschetst.

 3. Jeetje nog aan toe, tot diep in de adamse rechtbank speelt the aftermatch van Wilders Free Speech proces zich af, what next ?

  McBeth/McWilders.
  Merkwaardig blijft het bv. dat acteurs huiverig waren om in Macbeth op te treden, er gebeurde meer dan een normaal aantal stage accidents, het stuk zorgde zelfs voor een volksoproer ..

  Naast media obesitas, wat is er toch gaande als rechtbank en ook een 2e kamer leeuwenkuil voor een Wilders ”Fair is Foul” Free Speech show als in katzwijm zouden zijn vervallen?

  Beketenis katzwijm over wat er aan de hand zou kunnen zijn :

  1. Gebrek aan voorstuwing?
  2. Bewusteloosheid?
  3. Flauwte?
  4. Geveinsde flauwte?
  5. Kortdurende flauwte?.
  6. Lichte flauwte?
  7. Onmacht?

  Ruime MC keuze toch 🙂
  Ik ga voor 1, 2, en 4 , deze combi kan wel 😛 of niet soms 😡 😛

  Vondel schitterde er als volgt mee :

  : ”Wat word my bange. ick zwijm. ick sterf. het herte ontzijght. Staetdochters, reycktme. Amy”

  Ja ja …
  .

 4. 67 is een mooie leeftijd om met pensioen te gaan

  De sabbatical van Greet kan niet snel genoeg komen.

 5. Zo’n tweet van die Wilders laat toch ook zien op wat voor niveau hij opereert. Het is het kinderachtige schoolpesten niveau. Man, man, man, dat zo’n man invloed heeft in Nederland. Het is toch om te 😥 , om te 🙁 en om 😡 van te worden.
  Ik snap niet dat er nog mensen met hem om willen gaan, dit soort mensen moet je mijden als de pest. Al was het alleen maar om jezelf schoon te houden.

  Maar ik hoop dat Schalken er zwaar genoeg van heeft en eens gaat spitten en een boekje open gaat doen. Zal tijd worden!

 6. Ergens zit dat rechtse tuig aan de touwtjes van de Amsterdamse rechtbank en het OM te trekken, heb ik het idee.

 7. Hoorde net dat Schalken zijn boek over deze zaak over 2 weken uitkomt. Ben benieuwd!

 8. @8 Jup. de Pestkop word tegenwoordig vereerd in dit land. Het is heel ernstig eigenlijk, maar je kan er niks tegendoen, alleen maar hopen dat de mensen op den duur hun verstand weer krijgen.

 9. Dehnus Schreef:

  @8 Jup. de Pestkop word tegenwoordig vereerd in dit land. Het is heel ernstig eigenlijk, maar je kan er niks tegendoen, alleen maar hopen dat de mensen op den duur hun verstand weer krijgen.

  en hopen dat er geen tientalle jaren en duizende doden voor nodig is …

 10. Toen Wilders na een bevel van Schalken’s c.s. Amsterdamse hof tegen de wil van het OM alsnog terecht moest staan gebruikte Wilders grote bewoordingen en betoonde zich slachtoffer van een links mediaproces. Vele van zijn tegenstanders hoonden hem juist daarom. Toch won hij, en omdat het in tegenstelling tot Wilders angst dat het een links mediaproces was toch een onafhankelijke rechtbank bleek zoals ook hij nu minzaam toegeeft, won hij terecht en daarmee tevens het recht.

  Nu Schalken zelf verliezer is geworden in zijn dus door hem zelf c.s. geïnstigeerde proces gebruikt hij grote bewoordingen en betoont zich slachtoffer van een rechts volksgericht in de media terwijl hij slechts verloren heeft van collega’s uit de eigen rechterlijke macht. Velen, van links tot rechts, academisch tot lagere school, honen hem nu. En omdat hij de eigen verantwoordelijkheid daarvoor niet inziet verliest hij, en omdat Schalken zijn afserveren nu een rechts volksgericht door de media noemt, was het toch een onafhankelijke wrakingsrechtbank en verloor hij dus terecht maar daarmee wint opnieuw het recht.

 11. Ginger Ted Schreef:

  . Toch won hij, en omdat het in tegenstelling tot Wilders angst dat het een links mediaproces was toch een onafhankelijke rechtbank bleek zoals ook hij nu minzaam toegeeft, won hij terecht en daarmee tevens het recht.

  Wilders heeft niks gewonnen. Dat kan hij wel menen. Hooguit wat speelruimte om te haatzaaien dankzij een vet betaalde `advocaat’, die optreedt als spindoctor en die altijd wint zolang er maar genoeg geldschieters om hem en zijn client heen zijn. zijn.
  Schalken heeft als levend rechtspersoon niks verloren, juist veel te winnen. De juiste man om een scala aan beerputten open te trekken. De juiste man om hoeders van Grondwet & Rechtsstaat, die er echt nog wel zijn, op te trommelen en te activeren. Schalken is juist een eerzaam klokkenluider.

  Met wat gewetensvolle politici achter zich die hun mond ook open durven trekken, kan deze Venlose ziektekiemenverwekker zó in quarantaine, en kan er een volksgenezing worden bewerkstelligd zodat racisten en xenofoben als leprozen een heenkomen moeten zoeken in de krochten van Limburgs bruinkoolmijnen als
  ze niet behandeld willen worden.

 12. @ Ginger Ted:

  #15 Wat een een flauwe kul. Het recht het gewonnen! Inderdaad het recht van haatzaaien en volksverlakkerij. De rechters hebben de bandbreedte aangegeven waarbinnen het Orakel uit Venlo andersdenkenden en andersgelovenden mag beledigen. Als de rechters in Nürenberg dezelfde slappe knieën hadden gehad en de beklaagden maar hadden volgehouden dat ze het Jodendom verfoeiden maar de joden zelf best oke waren, dan waren nazies destijds ook allemaal vrijgesproken!

 13. Volgens het EVRM en jurisprudentie van het EHRM heeft Schalkje het volste recht om zijn kritiek te uiten:
  Volgens de vaste jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) komt dat erop neer, dat de beperking/uitbreiding ingeven moet zijn door een ‘pressing social need’, deze ‘relevant and sufficient’ en voorts ‘proportionate to the legitimate aim pursued’ moet zijn.
  Dus, indien er sprake is van dringende maatschappelijke behoefte, toepasselijk & genoegzaam en in evenredigheid met het beoogde doel, dan prevaleert toch echt het art. 10 lid 2, c.q. is de door xxxx aangehaalde beknotting d.m.v. de art. 6:162 en 167 BW in strijd met het Verdrag, art. 10 lid 2].
  (moeilijk)

Reacties zijn gesloten.