Verdeel en heers

Zo maar wat quotes uit een stuk van Jaap Peters op Joop.nl

Op één of andere manier zijn we in ‘ons’ land behoorlijk de weg kwijt geraakt. Daar zijn links en rechts het over eens. Het onbehagen groeit en Maxime Verhagen zou kunnen zeggen: ‘de zorgen van de mensen zijn terecht’. De voorbeelden vliegen de afgelopen weken over de Haagse toonbank in een tempo dat we nog nauwelijks de tijd hebben om te reageren. We zijn verdoofd door de vele klappen die we als samenleving krijgen, langzaam maar zeker bloeden we dood te faveure van een ritueel. Over welk ritueel hebben we het? (Noot: een ritueel is een serie handelingen die gezien worden als een gebruik en bepaald zijn door achtergrond en cultuur).

Het is u natuurlijk al op gevallen dat we het hebben over zogenaamde Neoliberale rituelen, die we tot voor kort alleen kenden van de Amerikaanse zender FOX-TV. De Leitkultur daarvan is makkelijk te overzien: (1) we willen geen overheidsbemoeienis, (2) we willen geen belasting betalen (Haagse zakkenvullers) en (3) als er al een overheid is moeten ze vooral dieven oppakken en heel zwaar straffen.

VVD en PVV delen de lakens uit en dragen steeds nieuwe ideeën aan (‘van de PGB wordt misbruik gemaakt: dat zijn zelfs de drie Neoliberale vliegen in één klap) en het CDA laat zich misbruiken als een stel koorknapen: de katholieke tak vanzelfsprekend met de pik voorop en de andere CDA-tak laat zich afslachten en al biddend voor de leeuwen gooien.

Waar zit de adder onder het gras? De clou van Neoliberalisme werd ooit door Koot & Bie briljant verwoord met de pay-off: ‘Samen voor ons eigen’. We willen best dingen samen doen als ik er zelf beter van kan worden (What’s in it for me?). Roofdieren (the have’s) pakken nu eenmaal liever prooidieren (the have not’s). Een kudde, een volk, val je niet zomaar aan, je pakt de zwakste uit het geheel:

En dat laatste doet dit vieze, bruine, asociale kabinet met verve! Niks medemenselijkheid, als je je eigen broek niet op kunt houden, dan ben je van geen nut en moet je de pil van Drion maar nemen. Binnenkort gratis te verkrijgen. Hoewel, zal wel niet ‘verkrijgen’ worden, zal wel verplicht voorgeschreven worden in een grote opruimronde van ‘onbruikbare’ mensen, met toezicht op innemen, al dan niet vrijwillig. 😥