De ‘lone wolf’ komt uit een roedel

Heel goed stuk op VN.nl, dat eindigt met deze tekst:

Zijn Fjordman, Bat Ye’or, Robert Spencer of Geert Wilders verantwoordelijk voor Breiviks daden? Natuurlijk niet. Maar dat de ideeën van de anti-jihadintellectuelen niets met de terreur in Oslo te maken hebben, is even onwaarschijnlijk.

De voormalige CIA-medewerker Marc Sageman zei het heel treffend in de New York Times afgelopen maandag. De anti-jihad beweging heeft altijd beweerd dat de salafisten Osama Bin Laden hebben voorgebracht. Op dezelfde manier, zo betoogt Sageman, hebben Spencer, Wilders en de anderen het met hun geschriften en uitspraken mogelijk gemaakt dat Breivik omhoog kwam. ‘Hun retoriek is niet vrijblijvend.’

‘Hun retoriek is niet vrijblijvend.’ Ik wil daar zelfs een ‘!’ aan toevoegen. Ik wil ook dat de dames en heren politici in Den Haag dat ook eens gaan uitdragen en Wilders aanspreken op wat hij zegt als hij weer begint over ‘de totale oorlog’ etc. Iedere keer weer, niet versagen, alert blijven en gewoon indammen. Confronteren, confronteren en confronteren! Ik zal het hier blijven doen.

6 gedachten over “De ‘lone wolf’ komt uit een roedel”

 1. Over een mogelijke roedel in engere zin. Beetje vreemd dat de Noorse geheime dienst – en eerder het Nederlandse deskundologendom – nu al zegt dat Breivik alleen heeft gehandeld (kan strategie zijn, natuurlijk). Zijn opmerkingen over connecties met de English Defense League (EDL) zullen toch nog wel grondig worden nagetrokken, mag je denken. Opvallend daarbij zijn:
  – ’tempeliersnetwerk’ dat zou zijn opgericht in Londen in 2002;
  – mentor bij de EDL aangeduid met ‘Richard’;
  – liberia-connectie (ontmoeting met Servische ‘oorlogsheld’ in Monrovia);
  – geobsedeerdheid met Servische strijd tegen moslims.

  Hier zijn wat bellen gaan rinkelen:
  http://tgr.ph/os4CF1 (jaja, populistisch-rechtse krant en blunderde meteen met verkeerde Paul Ray);
  http://bit.ly/pbA1W8 (jazeker, modieus-ultrarechts blaadje);
  http://bit.ly/qU2VfD (nooit eerder van deze Bartholomew gehoord, lijkt goed ingevoerd in de materie).
  Ik zie vast andere plekken over het hoofd.

  Yaxley-Lennon van de EDL beweert dat ‘Richard’ wel degelijk mede-oprichter van de EDL en hobbytempelier Paul Cinato (alias Paul Ray) betreft; Cinato ontkent en zwartepiet terug: het zou eerder gaan om Alan Lake, met wie hij samen aan de wieg van de EDL heeft gestaan en die bruggen geslagen heeft tussen de EDL en Scandinavische landen, met name de Sverigedemokraterna (Cinato lijkt samen met ex-neonazi Nick Greger en diens Tanzaniaanse (!) vrouw aan een soort godsdienstwaanzin te lijden en anti-antiracistisch te zijn geworden, waarbij Greger de eveneens waarschijnlijk reli-gestoorde Charles Taylor – ex-president Liberia, nu in de cel naast Mladić in Den Haag – ziet als eenzame Afrikaanse verzetsheld tegen de ‘Nieuwe Wereldorde’, wat een gekken bij elkaar).

  Heeft Breivik alleen de klok van ‘nieuwe tempeliers’ horen luiden, maar wist hij niet waar de klepel hing, zoals Batholomew denkt (die Cinato’s verklaring kennelijk niet ongeloofwaardig vindt)? Beschuldigt Yaxley-Lennon Cinato uit wraak, vanwege diens poging de macht terug te grijpen in de EDL in 2010? (en Cinato Lake vice versa?). Het is een curieus geheel, voer voor de gleufhoeden, zou je denken.
  Vreemd ook dat Breivik zoveel zou verraden in zijn manifest, misschien wijst dat inderdaad eerder op een soort fabulerende grootspraak.

  Een ander draadje waar misschien iets van belang aan vast zit, misschien alleen maar een pluisje is: volgens deze http://bit.ly/pr7Hc5 bron heeft een Servische antisemitische extreemrechtse oplichter, ene Boris Pribich, die zich met een website profileerde als Servische nationalist en moslimhater, ooit de ‘German Defense League’ opgericht. Al zou dat geweest zijn ruim voordat de huidige anti-moslim Defense Leagues het licht hebben gezien. Een verband? Deze Pribich plagieerde de naam van de Amerikaanse ADL (Anti-Defamation League) en verloor een rechtszaak daarover in de VS; ook zou hij een juridisch spel hebben gespeeld met een woning in Simi Valley in Californië. Is het alleen toeval dat Breivik het in zijn manifest heeft over zowel een Servische militant, als een ‘European-American’ die niet aanwezig kon zijn op de bijeenkomst van ’tempeliers’ in 2002?

  In elk geval staat vast dat Pamela Geller, met wie Wilders zoals bekend nauw samenwerkt, dikke maatjes is met de (waarschijnlijk net als zijzelf Joodse) Servische nationaliste Julia Gorin: op Gellers blog staan veel stukken van Gorin, onder meer ter verdediging van Mladić en Karadžić. Zelfde troebele servo-fascistische water als waar Breivik in zwom? Waarbij het wel onwaarschijnlijk is dat Gorin zou samenwerken met een antisemiet als Pribich, al worden de vreemdste coalities gesloten op het anti-moslimfront.

  Ik weet het, dit is alles schimmig en bewijst niets. Maar binnen een week concluderen dat Breivik een lone woolf was, dat wil er bij mij absoluut niet in.

  Trouwens los van wat er van bovenstaande speculaties hout snijdt: het is bizar dat journalisten en (Iinkse) politici Wilders niet veel meer – keihard en publiekelijk – aanvallen op zijn innige samenwerking met Pamela Geller, een vrouw die Mladić en Karadžić op haar blog de hand boven het hoofd houdt! En die aantoonbaar een club (American Freedom Defense Initiative, FDI) heeft opgericht met John Jay, die op zijn blog openlijk schrijft over het vermoorden van politieke tegenstanders, al gaat het om je eigen familie; Jay: ‘buy guns. buy ammo. be jealous of your liberties. and, understand, you are going to have to kill folks, your uncles, your sons and daughters, to preserve those liberties’…

  Maar ja, deftige doch machteloze figuren als Cohen, Van der Ham, Halsema, Hilhorst enzovoorts halen met grote morele zelfvoldaanheid hun neus op voor ‘guilt by association’. Ammehoela!

 2. quoot artikel:

  [Zijn Fjordman, Bat Ye’or, Robert Spencer of Geert Wilders verantwoordelijk voor Breiviks daden? Natuurlijk niet].

  Het zou mijns inziens goed zijn om het begrip: verantwoordelijk-zijn-voor, eens wat nader te beschouwen.
  Het wordt als een algemeen begrip gehanteerd, waarbij het lijkt alsof iedereen daar hetzelfde ‘idee’ bij heeft.
  Ben ik verantwoordelijk, of mede-verantwoordelijk voor de honger in Afrika? Voor de klimaatverandering?
  Ja, helaas ook. Ik ga op vakantie, rij auto, en vlieg bijvoorbeeld. Afgezien van het milieu zou ik ook ‘al’ mijn geld direkt naar Afrika kunnen sturen. Toch babbelen mijn hersenen die schuld steeds maar weg, en ik geloof dat maar al te graag. Deze verantwoordelijkheid vind ik toch wat verder weg liggen dan bijvoorbeeld hieronder:

  Ouders worden door PVV en CDA enzo, verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van kinderen op straat. Ze moeten opvoeden, straffen enzovoorts, en zodoende overlast beperken en voorkomen.
  Dit voorbeeld vind ik heel dicht liggen bij de verantwoordelijkheid die partijen hebben voor de afschuwelijke gebeurtenis in Noorwegen.

  Het begrip ‘ verantwoordelijkheid’ zou eerst eens wat beter geduid moeten worden, alvorens dit in koor wordt afgewezen.
  Maar ik ben nu te moe om dat te doen.

 3. Sorry voor tenminste twee storende typo’s in m’n bijdrage hierboven: er had natuurlijk ‘antiracistisch’ en ‘lone wolf’ moeten staan.

 4. The Times is ook wakker geworden – zie deze verwijzing http://bit.ly/oTApza door de Volkskrant, het Times-stuk zit achter een betaalmuur.
  De eerder door me genoemde blogger/politiek-commentator Richard Bartholomew probeert alles weer op toeval te schuiven, overigens met op het eerste gezicht geen slechte argumenten: http://bit.ly/oJ8eqL
  Kent iemand van de bezoekers van Krapuul deze Bartholomew trouwens, wat is het voor figuur?

  Overigens is Paul Cinato / Paul Ray dikke maatjes met zowel de ex-neonazi ‘Mad Nick’ Greger als de Noord-Ierste terrorist Johnny (‘Mad Dog’) Adair. Cinato leeft op Malta, waar Breivik zegt http://bit.ly/rgk0VR de resten van Tempeliers te hebben bezocht.

  Cinato / Ray lijkt in The Times toe te geven (?) dat hij mentor van Breivik is geweest, maar ontkent enige inbreng in diens masterplan. Maar alles wat deze man zegt moet men voor volstrekt onbetrouwbaar houden – net als de relazen van Breivik zelf, trouwens.

  Johnny Adair is een übergriezel en explosievenspecialist, die nog steeds http://bit.ly/nFf4wk warlordje speelt in Belfast. Vast staat dat hij de kennis en gewetenloosheid heeft om te hebben meegewerkt aan de logistiek van het Noorse bloedbad. Of hij en/of Cinato inderdaad betrokken zijn geweest en zo ja in welke mate, zullen de veiligheidsdiensten misschien wel, maar mogelijk ook nooit met zekerheid vaststellen.
  Volgens genoemde http://bit.ly/oJ8eqL Bartholomew is het alleen maar sensatiedrift van met name de Daily Telegraph http://bit.ly/ptfrLi om een mogelijk link met Adair in de schijnwerpers te zetten

  Overigens is het natuurlijk uiterst moeilijk om bloot te leggen in welke mate lieden hebben meegedacht over de opzet van Breiviks missie, voor zover het overleg daarover consequent en uitsluitend heeft plaatsgevonden tijdens geheime bijeenkomsten zonder enige tussenkomst van (elektronische en klassieke) media – en Breivik schrijft dat men binnen zijn netwerk precies zo communiceerde.
  Infiltratie en mensen aan de praat krijgen, lijkt daartoe – naast zo goed mogelijk uitvlooien van fysieke verplaatsingen van personen – het enige middel. Zeer tijdrovend.

  Terzijde: wat betreft die Fjordman. Men zou moeten onderzoeken of er misschien sprake is van een groep die zich op het web met die naam tooit. Verschillende commentatoren hebben gewezen op overeenkomsten tussen de schrijfstijl van Breivik en die van Fjordman. Beiden gebruiken verder graag citaten van historische figuren en zijn gek op het Westerse militarisme, inclusief de kruistochten. Maar natuurlijk kan hiervan een afdoende verklaring zijn, dat Breivik zich verregaand met Fjordman heeft vereenzelvigd, wat sowieso blijkt uit het overnemen van grote lappen Fjordman-tekst.

Reacties zijn gesloten.