Een GroenLinkser met een visie over “links”

Het wordt steeds minder in de mode om jezelf “links” te noemen. Voorbeelden te over, onlangs spraken wij nog GL’er Tofik Dibi op de twittert en die vond het maar achterhaald, dat “links”, desgevraagd, naar aanleiding van een eigenaardige reactie op De Lijder; het zogenaamde “niggaplease incident”. Anyway de GroenLinkser in quaestie, Brechtje Paardekoper, schrijfster van onderhavig stuk, kennen wij ook al van de twittert en dan met name van kinderachtig gezeik, maar wij zullen ook niet snel vergeten haar tenenkrommende geslijm bij Femke Halsema. “Goemorgen Femke, wat een geweldige speech gisteren Femke, wat ben ik trots dat ik jouw voeten mag kussen Femke” dat soort werk. Maar goed. Wat moet een GroenLinkser hedentendage nog met een visie op “links”? Voor u een vraag; ik weet het antwoord.

Dit was de ad hominem. Inhoudelijk weet ik er niet veel van want ik heb het artikeltje niet gelezen.

Anyway hier is het dan, veel leesplezier: Een nieuwe visie van links is hard nodig – Opinie – TROUW

27 gedachten over “Een GroenLinkser met een visie over “links””

 1. Ik ben ook voor het verlaten van het woord ‘links’.

  Ik ben meer voor het woord “sociaal’.
  Je hebt de sociale en de niet socialen. Is dat niet beter?

 2. Als je zegt dat je tegen sociale mensen bent dan klinkt dat anders als dat je zegt dat je tegen links bent.

 3. Even oefenen “Nederland zucht al 40 jaar onder de terreur van sociale mensen”, “de kogel kwam van de sociale mensen”. “een nieuwe visie van sociale mensen is hard nodig”, “de sociale mensen kunnen de boom in”.

  Mwa…

 4. Klinkt toch anders dan links. Links is zo abstract vind ik.
  Sociale mensen kunnen de boom? Dat zegt wel iets over jezelf als je zoiets zegt. Dat voelt niet goed.

 5. En “een regeerakkoord waar rechts Nederland zijn vingers bij aflikt” wordt dan “een regeerakkoord waar de asociale mensen in Nederland hun vingers bij aflikken”?

  Of mag “rechts” wel blijven bestaan.

 6. Dit klinkt alweer goed! Nee rechts in één adem mee veranderen. Het wordt zo een stuk duidelijker voor Henk en Ingrid.
  Alleen Eva en Adolf zullen er niet blij mee zijn.

 7. Wilders gedoogt een kabinet waarin zijn gedoogpartners trekjes van zijn politieke stijl hebben overgenomen. De aanval is, licht revanchistisch, ingezet op de zogenaamde ‘linkse hobby’s’. Het gevolg is dat links zich genoodzaakt voelt om bestaande verworvenheden te verdedigen en zich behoudend opstelt. Daarmee verdedigt ze soms impliciet zaken waar ze het zelf eigenlijk ook niet mee eens is: misbruik van sociale zekerheid bijvoorbeeld, of een arrogante houding van cultuurpausen.

  Deze mevrouw, verbonden aan de Waterlandstichting – die niets met de streek ten noorden van Amsterdam te maken heeft – vereenzelvigt hierbij sociale zekerheid met misbruik en cultuur met arrogantie.
  Met zulke “oppositie” heb je geen gedoogpartners nodig. En inderdaad…

 8. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  Wilders gedoogt een kabinet waarin zijn gedoogpartners trekjes van zijn politieke stijl hebben overgenomen. De aanval is, licht revanchistisch, ingezet op de zogenaamde ‘linkse hobby’s’. Het gevolg is dat links zich genoodzaakt voelt om bestaande verworvenheden te verdedigen en zich behoudend opstelt. Daarmee verdedigt ze soms impliciet zaken waar ze het zelf eigenlijk ook niet mee eens is: misbruik van sociale zekerheid bijvoorbeeld, of een arrogante houding van cultuurpausen.
  Deze mevrouw, verbonden aan de Waterlandstichting – die niets met de streek ten noorden van Amsterdam te maken heeft – vereenzelvigt hierbij sociale zekerheid met misbruik en cultuur met arrogantie.
  Met zulke “oppositie” heb je geen gedoogpartners nodig. En inderdaad…

  Het zijn toch inmiddels Groen Liberalen , het vergif van Halsema heeft de linkerzijde van die partij verlamd …

 9. Heb net even het artikeltje gelezen: poeh, wat een hete lucht… Oproepen zoals deze, om tot een “frisse visie” voor de oppositie te komen, terwijl de oppositie sowieso al enige tijd geen visie “whatsoever” lijkt te hebben en zich deze ook zeker niet van de ene dag op de andere zal weten aan te meten (maar ik geef het toe, als deze oppositie zich er daadwerkelijk een zou aanmeten, zou het wel meteen een (relatief) frisse zijn), zouden, als ze niet digitaal tot me kwamen, direct de shredder ingaan. Het is natuurlijk wel zo, dat Wilders niet het enige probleem vormt in dit land & dat een sterke oppositie enkele andere zaken inderdaad best wel wat gecoördineerder zou mogen aanpakken, maar het statement, dat “de oppositie zich dan beter “kan richten op de echte issues: de financiële crisis, de stijgende voedselprijzen, de noodzaak tot radicale verduurzaming”, acht ik een extreem (en vermoedelijk onbedoeld) foute uitspraak, als zou het oppositie voeren tegen Wilders & de PVV geen echt issue zijn. Ben ik nou blond?
  😉

 10. Ik ben zeker niet asociaal, al zullen anderen dat misschien anders zien. Dat is hun goed recht.
  Maar euh …… welke partijen mogen zich dan in het rijtje sociaal thuis voelen? Is de PVDA nog sociaal? Is zo’n voorbeeld van een Wouter Bos nog sociaal te noemen (is nog steeds lid van de socialen dacht ik). Of misschien oud partij bobo Rosemuller van Groensociaal die niet wilde spreken op de manifestatie van schoonmakers vanwege zijn comissariaatje bij een der grootste schoonmakers in het land ……

  Links-recht
  sociaal-asociaal

  Het dekt allemaal de lading niet. Mensen zouden verkeerde ideeen kunnen krijgen.

 11. Nog even iets over die hele links-rechts side-line: iets, dat zo ingebakken zit in de vaderlandse terminologie als de termen links en rechts moet je niet proberen te veranderen. Ik kan daarover enkel het GGZ voorbeeld geven: in de GGZ mijden heel veel hulpverleners terecht de term schizofrenie (om allerlei, hier niet terzake doende redenen), maar het eind van het liedje is toch dat iemand uit mijn “beroepsgroep” door de buitenwacht altijd toch als schizofreen bestempeld wordt. Naamgeving veranderen, en dat geldt volgens mij net zo goed in de GGZ als hier in dit verband: geen moeite aan verspillen en al die niet verspilde moeite dan gewoon investeren in het kweken van meer begrip binnen de bestaande begripskaders…

 12. Ik weet ook wel dat het niet te veranderen is hoor. Maar ik vind wel dat we moeten zoeken naar manieren om zaken anders aan te pakken.
  Anders blijf je steeds in de discussie van Eurabië terugkomen.

  Sociaal Nederland heeft om de Nederlandse arbeider te beschermen immigranten dezelfde rechten gegeven.
  Daarbij zijn fouten gemaakt die we de laatste 10 jaar proberen te herstellen.

  Wat jammer dat er nu mensen zijn die voor electoraal gewin (lees hun eigen zakken te vullen), die fouten uit het verleden steeds maar weer gebruiken om onbehagen te scheppen bij mensen.

  Ik geef toe dat er fouten gemaakt zijn. We zijn hard bezig geweest om die fouten te herstellen. Jammer dat de periode Verdonk ertussendoor kwam, die alleen weer voor eigen gewin bezig was.

  Maar daarna konden we verder met de juiste beslissingen nemen. En nu staan we weer stil door geleuter over dierenpolitie, nachtburgemeesters, en het bouwen van kerncentrales.
  Maar zodra de kiezer weer wakker wordt, kunnen we weer door met opbouwen, Zo ga je steeds twee stapjes voorruit en dan weer eentje achteruit. Nu doen we even een stapje achteruit.

  Zo open ik de discussie.
  Nu wordt het moeilijk, want je mag niet meer over het verleden praten en ik geef mijn fouten toe.
  Dan kunnen we het alleen nog hebben over de geweldige voorstellen die er nu liggen.

  Of leuter ik weer teveel?

 13. Salonsocialist. Schreef:

  Ik ben ook voor het verlaten van het woord ‘links’.
  Ik ben meer voor het woord “sociaal’.

  of “fatsoen”?
  Vroeger kon ik nog respect opbrengen voor de gemiddelde rechtsert. We verschilden misschien flink van mening maar vooruit, dat moet in een democratie. Maar met een clupje straattuig als de PVV is het ineens een stuk minder met mijn respect. Iemand die hele bevolkingsgroepen absoluut respectloos behandeld verdiend mijn respect niet.

 14. Typisch sociaal democraties geneuzel , doet me denken aan de PvdA die ” Ontwaakt verworpenen der aarde ” in een of ander lullig lijntje als ” hé Man ze houden je eronder ” veranderde omdat de oorspronkelijke Nederlandse versie te heftig was … LINKS zijn we , als de vechters tegen Franco , LINKS als de vechters tegen Hitler en Mussolini . LINKS omdat het anti-kapitalistisch is , Laten PvdA, D66 en De Groen Whatevers zich maar midden noemen en links aan LINKS laten ..

 15. Dat GroenLinks geen linkse partij meer is, is redelijk oud nieuws dacht ik. Versoepeling van het ontslagrecht? De SP is maar een “sociaal-conservatieve” partij? (veelzeggende formulering, vind je niet?) “van de straat naar de staat”? Een pro-markt liberale partij?

  Nee, daar is niks “links” meer aan, buiten dan de facto de linkervleugel van de VVD te zijn.

 16. Maar als links niet met zijn tijd meegaat zal links vermorzeld worden. Dan kan je lekker nog met zijn tienen zitten roepen dat je het gelijk aan je zijde hebt.

  Geld verdienen en proberen dat zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dat is voor mij nog socialisme. En ik weet dat geld verdienen altijd ten koste gaat van een ander, maar zo zit wereld nu eenmaal in elkaar.

 17. Ik vind een links dat zichzelf geen links noemt en zijn best doet om zo rechts mogelijk te zijn het niet waard om niet vermorzeld te worden.

 18. Twintig jaar geleden was het niet populair jezelf ‘conservatief’ te noemen, terwijl er ook toen conservatieven waren. We hebben nu een rechtse tijdsgeest, waait ook wel weer een keer over. Rechtse tijdsgeest of niet, ik blijf socialist en links. Ik ga dat niet verloochenen, ook niet als GroenLinks en PvdA dat wel doen. Voor mij is socialisme gewoon een middel, geen doel op zich, om naar een wereld te streven waarin de welvaart eerlijker is verdeeld.

 19. salonsocialist Schreef:

  Maar als links niet met zijn tijd meegaat zal links vermorzeld worden. Dan kan je lekker nog met zijn tienen zitten roepen dat je het gelijk aan je zijde hebt.
  Geld verdienen en proberen dat zo eerlijk mogelijk te verdelen. Dat is voor mij nog socialisme. En ik weet dat geld verdienen altijd ten koste gaat van een ander, maar zo zit wereld nu eenmaal in elkaar.

  Raar dan dat juist de meest ” Linkse” van de drie partijen die ooit Links begonnen zijn er het best voor staat … Terwijl de partij vd Arbeid als meest aanpassende aan het instorten is …

 20. 21 salonsocialist schreef:

  [Maar als links niet met zijn tijd meegaat zal links vermorzeld worden. Dan kan je lekker nog met zijn tienen zitten roepen dat je het gelijk aan je zijde hebt.]

  Wat een ontzaglijke kletskoek. Met de tijd ga je vanzelf wel mee hoor. Daarbij is dit altijd een eeuwig al gezegd ( onder andere tijdens de industrialisatie). pas op, want anders zwaait er wat!
  Socialisme heeft ook te maken met internationale solidariteit , energie, oorlog en vrede etc.
  De zogenaamde realisten zijn een jaar of 25 geleden ook met de tijd meegegaan, weet je nog? Socialisme was dood, libeaaal moest en zou het worden.
  Er is nog niks, helemaal niks, anders in de geschiedenis en momenteel op de planeet dat anders zou zijn in ‘socialisme’ dan het ooit geweest is.
  Juist deze beweringen van jou maken socialisme morsdood.

 21. Ideologische veren afschudden. Er wordt momenteel met bruine tomaten gegooid en dat moeten weer rode worden.

  Daar wil ik graag voorstellen voor zien. Probeer nou eens 5 zetels terug te winnen. Zoals het nu gaat lacht Wilders zich rot.
  Henk en Ingrid hebben het vertrouwen in de rode tomaat verloren. Het socialisme heeft geen goed antwoord voor de juwelier die 10 maal overvallen wordt en de dader niet op internet mag zetten.
  En dus vlucht men naar iemand anders die weliswaar ook geen antwoord heeft, maar laat hem het maar eens proberen met alle gevolgen van dien die Henk en Ingrid helaas niet in kunnen schatten.

  En wat zet links daar tegenover? Conservatief ideologische retoriek van hoe socialisme moet zijn omdat het vroeger ook zo was.

  Ik wil graag van deze denktank weten wat wij tegen de juwelier gaan zeggen. Welke maatregelen wij gaan nemen die wel op de korte termijn gaan helpen.
  De oplossingen van rechts kennen we. Een snelweg door het groen hart en vliegende grenscontroles. Daar heeft de juwelier niets aan.
  Maar een rode tomaat op de toonbank leggen krijg je de handen ook niet voor op elkaar.

 22. 26; Salonsocialist;

  Het kan me geen moer schelen dat Henk en Ingrid niet in die rooie tomaat geloven.
  Noch hoef ik die weer terug middels 5 zetels.

  Nee, ik heb ook geen antwoord op de overvallen van die juwelier. Daar geef ik ook niks om, niet voor alles is een oplossing, misschien moet hij zijn juwelen zelf maar beveiligen.

  Heb je verder nog wat interessantere dingen dan de problemen van Henk en Ingrid en de juwelier of 5 zeteltjes?

Reacties zijn gesloten.