17 gedachten over “De puinhopen van tien jaar Pim”

 1. Waar voor mij de fout ligt, is dat het toen niet bespreekbaar was.
  Je mocht daar toen niets van zeggen.
  En dus kropte zich het ongenoegen op.
  Plotseling staat er iemand op, die zegt wat inmiddels velen denken, en dan gaat het mis.
  Elke vorm van discriminatie is niet goed.
  Ook positieve, want dan voelen anderen zich weer benadeelt.
  We moeten onderkennen, de geest is uit de fles.
  De vraag is hoe kunnen we deze gedachtegangen laten verdwijnen.
  In ieder geval bespreekbaar laten blijven.
  Ook al stuit het ons tegen de borst.

 2. Ik heb altijd het gevoel gehad, dat het voor dit land beter zou zijn geweest als Fortuyn zelf aan regeren toe zijn gekomen. Ook met Fortuyn in de regering was dat namelijk een puinhoop geworden (“waar Pim komt komt ruzie”) en dan waren we wellicht eens en voor altijd genezen van de populistenwaan. Is natuurlijk gevaarlijk “wishful thinking”, maar ach, ik ga er nog steeds vanuit dat Fortuyn heel goed in staat geweest zou zijn, zichzelf uit de gunst van de kiezer te manoeuvreren. Na Fortuyn’s dood is dat echter een heel ander verhaal…
  😐

 3. Bespreekbaar , ik kan me dat nog goed herinneren . Van de ene dag waarop mijn oom op een dronken verjaardagsborrel aangaf dat ie niks van zwarten moest hebben, tot de andere dag, dat mijn buuf van de daken begon te schreeuwen dat die luie stinkturken maar eens werk moesten zoeken. Het is slechts west-europees racisme.
  En het idee dat het nog steeds een onderwerp is, laat zien dat er niet voldoende is gewezen op het feit dat wij als nederland ons grote geld hebben verdiend met slavenhandel (dat leer je niet op school), keiharde zakelijke betrekkingen met het buitenland(dutch business sense is een soort internationale tweedehands auto verkoper) en ons openstellen voor intellectuele vluchtelingen uit andere landen. Onze tolerantie is nooit meer geweest dan een schijntolerantie. Misschien dat we onderhand aan onszelf moeten werken in plaats van onze immigranten te verwijten dat ze paar miljard kosten (dan stoppen we ze toch gewoon in een azc concentratiekamp?) terwijl rechts, midden en links over elkaar heen vallen over dit onderwerp en tegelijk de zakken van hun groot-industriele vriendjes vullen in de hoop er een leuk baantje voor de toekomst aan over te houden. Ze komen allemaal van Nijenrode, dus zaken zijn zaken.
  Maar als ik naar de tv

 4. Pim Fortuyn zei een hoop ook rare dingen. Maar was niet zo’n schoft als Wilders. Sterker nog hij zag de Islam als een Godsdienst gelijkwaardig aan het Katholicisme maar dat het nog een reformatie moest ondergaan zodat het moderner werd. Pim Fortuyn heeft ook meerdere keren gezegd dat het “ZIJN moslims waren” en dat die in Nederland hoorden. Net als de Marokkaanse reljeugd “Dat is nu ons probleem, niet die van Marokko uitzetten is dus geen optie!”.

  Of ik het met hem eens was? Neuh… maar hij was niet zo’n hork en krijgs rethoriek smijtende pestkop als Wilders. Sterker nog hij sprak alleen over een “Koude Oorlog” omdat daar geen geweld bij gebruikt word. Wel is het waar dat de VVD, via een Figtherbrand genaamd de PVV, deze mensen hebben binnen weten te slepen, en ze ze dus zingend naar het graf leiden zodat het groot Kapitaal kan profiteren.

 5. Uitstekende analyse, die hoofdzaken scheidt van bijzaken,
  Prijsje voor:

  >>>Ook Wilders leeft van de onredelijke angst dat Marokkaans-Nederlandse pubers allemaal agenten van de jihad zijn, en dat ze dromen van de sharia. Maar als het waar is dat deze jongeren zich massaal schuldig maken aan tasjesroof, dan is sharia wel het laatste wat ze willen. Het is lastig scooterrijden met een afgehakte hand.<<<

 6. Pim legde een zenuw bloot die er wel degelijk lag.
  In de vorige eeuw zijn er wel degelijk fouten gemaakt. Maar die fouten waren onvermijdelijk ben ik bang.

  Hetzelfde is als je terug kijkt op je jeugd. Achteraf zou je het misschien anders gedaan hebben, maar als je de fouten niet had gemaakt, dan had je er niet van geleerd.

  Wat je niet moet doen is steeds terugkomen op die fouten en dan iedereen de schuld geven. Dat noemen ze hypocriet. En volgend mij was de heer Wilders geen vriend van Pim.

  Hij was onderdeel van de fouten die er gemaakt werden en maakt er nu gebruik van om zieltjes te recruteren voor eigen gewin.

 7. @8 – Zijn die fouten, die er dan eventueel in de vorige eeuw gemaakt zijn, niet ook wel met erg veel verve buiten iedere proportie opgeblazen? Was het allemaal wel zo erg als Fortuyn en “the Next Generation” ons voorspiegelden? Ik vraag het me oprecht af…
  😉

 8. De werkgever haalde goedkope werknemers uit het buitenland.
  Om te zorgen dat deze werknemers de Nederlanders niet uit de markt te prijzen gaven we de immigranten dezelfde rechten als de Nederlandse arbeider.

  We werden steenrijk als land. Als je het in je rug had dan vroeg de bedrijfsarts in samenspraak met het bedrijf of je niet beter gebruik zou kunnen gaan maken van de WAO. ( Zo is het tenminste met mijn papa gegaan).

  Misschien had de overheid daar iets eerder in moeten grijpen. (En de overheid bestond dacht ik niet alleen uit socialisten, voordat Henk zijn kans weer schoon ziet). Maar we hadden toen geld zat, dus wat was het probleem.
  Dit soort foutjes bedoel ik.

 9. Voor Pim heerste er een politieke correctheid waarbij bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld de overlast door Marokkaanse hangjongeren, niet besproken mocht worden. Het werd afgedaan als racisme, of er werd meteen gezegd ‘jamaar, Nederlandse jongeren doen dat ook’, met andere woorden, de klachten werden niet serieus genomen. Met Pim volgde er een jarenlange discussie, die ook nu nog duurt, over de multiculturele samenleving. Ik denk daarbij dat deze discussie nog niet eens zozeer de verdienste van Fortuyn zelf is geweest, hij heeft namelijk al eerder de islam op de agenda proberen te zetten met zijn boek Tegen de islamisering van onze cultuur (1997), maar daarmee had hij destijds weinig succes. Dat hij pas in 2002 populair werd, lag eerder aan de aanslagen van 9/11 dan hem zelf.
  Hoe dan ook, bepaalde zaken zijn worden bij deze discussie volledig buiten proporties geblazen en er worden angsten aangejaagd bij simpele zielen op basis van halve waarheden. De poorten staan wagenwijd open (totale bullshit, misschien voor EU burgers als Polen, maar voor de rest van de wereld geldt dit zeker niet!), in 2050 hebben de moslims de meerderheid (ja hoor Ingrid… zucht, zoveel domheid… ik wil daar niet eens op reageren) en het is natuurlijk allemaal de schuld van Cohen… het politieke debat is er in de loop der tijd niet beter op geworden. Als er echter bepaalde zaken zijn waarbij links zichzelf de hand in de boezem had moeten steken, waren het bij de politieke correctheid en de opmerking dat wanneer iemand iets zei waarmee links het niet eens was, dat deze mensen dan ‘verkeerd waren geinformeerd’ of ‘fout waren’, met andere woorden, links veroordeelde meteen, zonder te luisteren. Je hoeft mensen niet na te praten, maar je moet op zijn minst luisteren naar wat iemand te zeggen heeft, ook als het je niet welgevalt. Overigens denk ik dat rechts nu dezelfde fout is aan het maken, er wordt een nieuwe politieke correctheid geschapen, dit keer een politieke correctheid van rechtse signatuur en die komt er op neer dat je moet zeggen wat je denkt, behalve als dit te ingewikkeld is voor Henk en Ingrid of wel een gunstig zou kunnen zijn voor Europa, de politiek of migranten. Politiek correct is nu dat je scheldend en beledigend je mening moet ventileren, dat is tenminste ‘eerlijk voor je mening uitkomen’.

 10. Theo van Gogh zei het al in een Interview met Pim Fortuyn: “…Als jij vermoord wordt dan staat er iemand op die veel extremer is…” Helaas, is dit ook gebeurd. Het is eeuwig zonde dat Pim vermoord is, hiermee is een kans verloren gegaan om het op politiek niveau recht te trekken. Pim was door de mand gevallen in de 2e kamer. Dat laat zien dat zo`n moord de situatie alleen maar moeilijker maakt om op de juiste (politieke) manier de verhoudingen recht te krijgen.

 11. Het was allen jammer dat bij de opkomst van Pim allerlei ongedierte onder stenen vandaan kroop om zijn discussie te kapen.

  Dat was ook de reden voor de tegenstanders van Pim om zich keihard te verzetten.

  Zo weet ik nog dat ik bij een spontane demonstratie was toen hij net was doodgeschoten.
  Ze wilde de PVDA burgemeester opknopen en ze riepen “Ze hebben onze leider vermoord!”.
  Daarna werd er gezongen; “Holland voor de Hollanders, auslander raus!”.
  Ik was met een Hindoestaans meisje en die was doodsbenauwd.

  Maar dat iemand indertijd een discussie begon was niet slecht, al liep hij nog wel eens weg als het moeilijk werd.

  En het oplossen van problemen die in het verleden ontstaan waren, bleken later toch niet zo eenvoudig op te lossen als Pim het deed voorkomen.

  En als je de discussies op de diverse forums leest dan zie je inderdaad hoe slecht mensen geïnformeerd zijn en zich willen informeren.

  En daar maken anderen weer gebruik van om de boel op te jutten voor eigen gewin.

 12. Uiteindelijk zullen we nooit weten of de moord op Pim erger dan Wilders nu is heeft doen voorkomen, uiteindelijk was Wilders toen milder dan Fortuyn én was Fortuyn net zo zeer een gegijzelde van de door hemzelf opgeroerde bruine sentimenten als Wilders nu is.

 13. En dat klopt dan weer helemaal.
  Maar ik heb wel eens gehoord dat Fortuyn er mee wilde stoppen omdat hij zag dat er allemaal rapaille op de LPF afkwam.
  En dat is dan weer het verschil met Wilders. Want die is bewust bezig rapaille te verzamelen.

 14. Salonsocialist. Schreef:

  Maar ik heb wel eens gehoord dat Fortuyn er mee wilde stoppen omdat hij zag dat er allemaal rapaille op de LPF afkwam.

  Stelt zich natuurlijk wel de vraag, in hoeverre Fortuyn dat serieus meende, of dat het “gewoon” bij zijn politieke spel hoorde… De man wilde zich nog wel eens tegenstrijdig uitspreken tegen verschillende media…
  😉

 15. Het “at your service ” moment met de machtsgeile oogjes doet mij het ergste vermoeden … maar daarintegen gaf Fortuyn nog wel eens blijk van iets zelf-relativering iets wat Wilders volledig ontbreekt …

Reacties zijn gesloten.