Militairen in Kunduz vervelen zich stierlijk

Het kost wat maar dan heb je ook wat: 350 Nederlandse militairen die zich stierlijk vervelen. Voordeel is wel dat ze dan niet geestelijk gestoord terugkomen met posttraumatische stress stoornis enzo.  Tot nu toe lijken de Nederlanders zich in ieder geval perfect aan de KEIHARDE afspraken tussen GroenLinks en Rutte te houden, dat moet gezegd worden.

De irritatie over het gebrek aan werk loopt steeds verder op. Het wordt steeds lastiger om de manschappen nog bezig te houden. ”Ik probeer werk te vinden om de mannen bezig te houden, maar dat begint nu best lastig te worden”, aldus een officier.

Duimendraaien in Kunduz – Buitenland | Telegraaf.nl [buitenland]

43 gedachten over “Militairen in Kunduz vervelen zich stierlijk”

 1. Volgens hetzelfde bericht lezen ze boeken, kijken ze films en studeren ze. Dat valt voor De Telegraaf kennelijk onder ‘stierlijk vervelen’. Het geeft deze missie in ieder geval nog énige zin.

 2. boeken lezen, films kijken en studeren valt volgens de betreffende officier niet onder het begrip “nuttig”

  het is waarschijnlijk sympathisant van de PVV (“eenzame psychopaat” is de term die Geert daar voor gebruikt)

  vroegâh was het niet zo moeilijk om klusjes te verzinnen om dienstplichtige militairen bezig te houden

  ze mogen overigens blij zijn dat ze nog duimen hebben om te draaien

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/10334460/__Militair__sneed_Taliban_vingers_af___.html?sn=buitenland

 3. “Ruim 160 militairen zijn vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken naar de Afghaanse provincie Kunduz. Minister Hillen van Defensie zei dat ze het zaad van een rechtstaat gaan planten”

  Misschien nog wat extra zakken zaad sturen voordat ze eind augustus echt mogen beginnen …..

 4. Deze missie is sowieso al waardeloos. Maar huis en haard verlaten om dan inmiddels al weken NIETS te doen in een suffe zandbak lijkt me nou ook niet echt bevorderlijk voor de mentale gesteldheid !
  Werk geeft toch juist voldoening omdat je je dan nuttig kunt maken. Daar is hier geen sprake van. Schandalig dat de Nederlandse overheid zo met hun mannen omgaat.
  En dag belastinggeld..

 5. @7

  een blik op het gespuis in de TK doet vermoeden dat het “jezelf nuttig maken” geen hoge prioriteit heeft

  huis en haard verlaten en dan weken NIETS doen in een suffe zandbak, dat is toch de ideale vakantie voor Henk & Ingrid? 🙂

 6. En zeker als Henk en Ingrid voor dat niks doen in de zon een ruime buitenland toelage krijgen …….

 7. @8 flauw hoor..

  Het is er echt geen pretje voor die mannen.
  En het is wel even wat anders dan je thuis een weekje vervelen, waarbij je nog alle bewegingsruimte hebt. Of een oefening, waarbij je na een weekje gelukkig weer naar huis komt.

 8. @10

  de militairen die gaan hebben daarvoor getekend en de politiemensen gaan op basis van vrijwilligheid

  de burgerslachtoffers in Afghanistan is een ander verhaal, die hebben er niet om gevraagd

  ik ben een beetje cynisch als het op Nederlandse militaire avonturen in het buitenland aankomt

  in Amerika noemt men het een ramp als er een helikopter met 30 Amerikanen neerstort

  hoe noem je het als er door het bij het gekloot en de zelfverrijking van George W. Bush c.s. in Irak bijna een miljoen burgerslachtoffers vallen?

 9. Ja is niet gezellig in die beton bunkers kaartje leggen en beetjwapentje poetsen en maar wachten op de grote boem…

 10. @ 11
  De militairen die erheen gaan hebben hier NIET voor getekend. Die tekenen voor een NUTTIGE missie. Niet voor 5 weken duimendraaien terwijl je ook thuis had kunnen zitten.

  Fijn dat je cynisch bent, maar doe dat dan eerder op de regering / beleidsmakers dan op de mannen die daar zitten. Weken zonder werk zitten in 60 graden, zonder privacy etc, gaat echt wel psychische problemen opleveren.

 11. @13

  toon mij een arbeidsovereenkomst van een militair waar in staat dat ze uitsluitend uitgezonden kunnen worden voor nuttige missies

  volgens mij zijn de meeste militairen er aan gewend dat ze weinig privacy hebben

  wekenlang “zonder werk” is waarschijnlijk te verkiezen boven dagelijks een “leuk” vuurgevecht of een “verrassende” IED

  de inheemse bevolking zit er langer dan een paar weken, die hebben last van dezelfde problemen maar lopen echt niet massaal naar de psychiater

  is dit nou de VOC mentaliteit?

 12. Marjan schreef:
  “Deze missie is sowieso al waardeloos. Maar huis en haard verlaten om dan inmiddels al weken NIETS te doen in een suffe zandbak lijkt me nou ook niet echt bevorderlijk voor de mentale gesteldheid !”

  Wat je graag gewild? Dat de Nederlandse troepen gingen schieten op een stel Afghaanse
  “inboorlingen”? Ze zouden bij hun amerikaanse collega’s aardig wat ideeen op kunnen doen hoe de tijd te doden met het neerpaffen van Afghaanse “untermenschen”. Die schijnen creatief te zjn met het bedenken van “activiteiten” om de tijd te doden.
  http://www.vkmag.com/magazine/amerikaanse_soldaten_gooien_puppy_van_berg/
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2796/Afghanistan/article/detail/1862947/2011/03/21/Moordteam-Afghanistan-poseerde-met-dode-burgers-op-foto.dhtml

 13. Marjan Schreef:

  @ 11
  De militairen die erheen gaan hebben hier NIET voor getekend. Die tekenen voor een NUTTIGE missie. Niet voor 5 weken duimendraaien terwijl je ook thuis had kunnen zitten.
  Fijn dat je cynisch bent, maar doe dat dan eerder op de regering / beleidsmakers dan op de mannen die daar zitten. Weken zonder werk zitten in 60 graden, zonder privacy etc, gaat echt wel psychische problemen opleveren.

  Hoe nuttig Nederlandse Militairen bij een “nuttige missie” zijn hebben we natuurlijk in Schreberniza kunnen zien , of was dat ook al niet nuttig ..Marjan Schreef:

  Deze missie is sowieso al waardeloos. Maar huis en haard verlaten om dan inmiddels al weken NIETS te doen in een suffe zandbak lijkt me nou ook niet echt bevorderlijk voor de mentale gesteldheid !

  Suffe zandbak , Natuurlijk , de hele Moslim wereld is niets dan zand , van Marokko tot Nigeria , van Turkije tot Indonesië, Van Azerbeidzjan tot Bangla Desh , Zand , Kamelen , en Arabieren met doeken op hun hoofd en gesluierde vrouwen … Zelfs het Afghaans hooggebergte , niets dan plat zand ….

 14. “Politietrainingsmissie in Kunduz is logistieke puinhoop”

  De militairen in Kunduz zijn gefrustreerd omdat ze er al zes weken zitten en nog niets kunnen doen. Een groot deel van het materieel, waaronder scherfvesten en munitie, is nog niet aangekomen en er zijn nog maar twee van de twintig tolken aanwezig die nodig zijn voor de opleiding van Afghaanse agenten.

  Het ministerie van Defensie erkent in een reactie tegenover de NOS dat er logistieke problemen zijn, maar dat “dit hoort bij het opbouwen van een nieuwe missie”. Alles zou volgens het ministerie “volgens plan” verlopen.

  meer: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/14/politietrainingsmissie-in-kunduz-is-een-logistieke-puinhoop/
  Wat kost dat nou, die zes weken duimen draaien? 😈 (En sinds wanneer heten logistieke problemen “volgens plan”?)

 15. Al Bakrastani schreef; Hoe nuttig Nederlandse Militairen bij een “nuttige missie” zijn hebben we natuurlijk in Schreberniza kunnen zien , of was dat ook al niet nuttig.

  Ik vind dit een opmerking die onder de gordel is, je moet daar niet een oordeel over geven als je niet de daadwerkelijke ins en outs weet.
  Vergeet niet dat de regering bepaald waar Nederlandse militairen naar toe worden gestuurd en wat hun taken zijn.

 16. Micha verhoef Schreef:

  Al Bakrastani schreef; Hoe nuttig Nederlandse Militairen bij een “nuttige missie” zijn hebben we natuurlijk in Schreberniza kunnen zien , of was dat ook al niet nuttig.
  Ik vind dit een opmerking die onder de gordel is, je moet daar niet een oordeel over geven als je niet de daadwerkelijke ins en outs weet.
  Vergeet niet dat de regering bepaald waar Nederlandse militairen naar toe worden gestuurd en wat hun taken zijn

  Wat een misplaatste verontwaardiging. Het Sebrenica-debâcle, falen van de NL-strijdkrachten zeg maar, is in de breedte en diepte uitgemolken. Of weet jij meer dan wij soms?

  En we moeten niet vergeten dat de regering bepaalt waar onze militairen naartoe gaan en wat hun taken zijn? Haha, als Rutte ze op last van het Pentagon naar Verweggistan stuurt moet het volk dat onvoorwaardelijk steunen? Ben jij nog van vóór 14-18 soms?

 17. Abdul Alhazred schreef; …of weet jij meer dan wij soms?…

  Daar weet ik zeker meer over dan jij vriend. Dit ivm een studie die ik over Sebrenica heb gemaakt.
  Wist je bijvoorbeeld dat Nederland en Engeland een team Special Forces naar het front had gestuurd om de moslim-strijders te ondersteunen en te voorzien van informatie en advies, hun hulp wilden ze niet. Dat de moslims samen met de Serven een deal hadden gemaakt, Sebrenica voor Sarajevo.

  Als jij het rapport goed had gelezen dan had jij dus ook DUIDELIJK kunnen lezen dat de Nederlandse militairen voor 90% niet aansprakelijk zijn voor wat daar gebeurde. De 10% die dat wel is (hoge leiding) moet mijn inziens daar ook zeker verantwoording voor afleggen.

  Laten we wel even duidelijk wezen dat dit nog altijd een burger-oorlog was en dat uiteindelijk de Serven de daadwerkelijke daders waren van het doden van deze onschuldige moslim-mannen.

  Nederland heeft zeker fouten gemaakt maar om hun vanuit je lui en veilige stoel de schuld te geven van 8000 doden is erg kort door de bocht. Er zijn destijds zoveel fouten gemaakt (NAVO, VS, Serven, Moslims enz.)

  Ik respecteer je mening maar denk niet dat alle Nederlandse militairen die daar dienden verdienen om zo te worden aangekeken.

 18. Micha verhoef Schreef:

  Nederland heeft zeker fouten gemaakt maar om hun vanuit je lui en veilige stoel de schuld te geven van 8000 doden is erg kort door de bocht.

  Dat hoor je mij niet zeggen, noch dat ik het opgezonden krijgsvolk dat ervoor tekende, de schuld geef.
  De NL legerleiding plus kabinet hebben domweg gefááld. Dat moet hardop gezegd kunnen worden!
  en het boeit me niet of anderen die je benoemt (NAVO, VS, Serven, Moslims enz.) óók fouten zouden hebben gemaakt. Zulk geredeneer heet in cursussen over `ethisch debatteren’ een dooddoener en een stoplap, vallend onder de noemer `drogredenen’. (als een ander in de sloot springt, hoef jij dat niet óók nog) , zoals mijn moeder altijd zei) .
  Wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten. Punt uit.

 19. Abdul Alhazred; “…het boeit me niet of anderen die je benoemt (NAVO, VS, Serven, Moslims enz.) óók fouten zouden hebben gemaakt…”

  Tuurlijk is dat wel relevant, net als de rellen in Londen meerdere oorzaken heeft. Of ben jij iemand die deze reljongeren direct veroordeeld zoals je nu ook het Nederlandse leger veroordeeld.

 20. Afspraak met Groen Links duidelijk geschonden door materieeltekort en het ontbreken van 19 van de 20 toegezegde tolken. De afspraak opleiden van 20000 agenten in 10 weken is niet meer te halen.
  Weet iemand hoe laat de persconferentie plaatsvindt waarin Rutte met de wetenschap van nu (geen training)en de beloften van toen(ik sta garant voor mijn afspraak en de toezeggingen die ik aan Groen Links gedaan heb,mijn woord telt!Ik ben premier?) zijn aftreden bekend gaat maken….

 21. Micha verhoef schreef:
  “Als jij het rapport goed had gelezen dan had jij dus ook DUIDELIJK kunnen lezen dat de Nederlandse militairen voor 90% niet aansprakelijk zijn voor wat daar gebeurde. De 10% die dat wel is (hoge leiding) moet mijn inziens daar ook zeker verantwoording voor afleggen.”

  Dat is natuurlijk het beeld wat in de mainstreammedia bestaat en niet echt een mening die is gevormd grondige afweging van de indormatie uit een breed spectrum.
  Maar Micha, je schijnt een hoop te weten over dit onderwep. Help me eens. Ik ben niet zo snel van begrip zoals jij en zit met een aantal vragen.
  – Als de Dutchbatters niet het vermogen hadden zoals wordt beweert om de door de Veiligheidsraad bestempelde “veiligheidshaven” de veiligheid van mensen die daar naar toe zijn gevlucht niet te kunnen garanderen, waarom worden de mensen in de illusie gelaten van dat zij daar veilig waren? Waarom is niet de mensen verteld dat ze niet hun veiligheid kunnen garanderen?
  – Waarom hielpen de Dutchbatters de Serven met het op transport zetten van de vluchtelingen? Ook al weet men dat zij niet worden opgehaald met bussen voor een dagje uit?
  – Waarom wordt er door Dutchbatters gefeest na afloop met in de wetenschap dat er duizenden mensen zjn afgevoerd om afgemaakt te worden? Er zijn felicitatie’s over en weer en cadeau’s worden er gegeven.
  -Waarom konden de Denen wel de veiligheid garanderen in een andere veiligheidshaven?
  -Waarom heeft Dutchbat niet lering getrokken uit een andere veiligheidshaven die eerder is gevallen?

 22. Micha verhoef Schreef:

  Tuurlijk is dat wel relevant, net als de rellen in Londen meerdere oorzaken heeft. Of ben jij iemand die deze reljongeren direct veroordeeld zoals je nu ook het Nederlandse leger veroordeeld.

  Ik wil best wel met discussiéren maar niet als jij steeds er zaken bijsleept die er niks mee te maken hebben om je punt te ztten. Dat heet `discussievertroebeling’ in de democratisch verschafte mogelijkheid van `ethisch debatteren’.

  Een zichzelf respecterend weldenkend mens trapt niet in zulke opzichtige cliché valkuilen, meestal favoriete sport van rechts om gezichtsverlies te beperken en de opponent beentje te lichten.
  Durf je niet met open vizier uitkomen voor je punt? Zonder irrelevante bijzaken? Je kwetsbaar opstellen? Of ben schiet je zo dwangmatig in de verdediging dat je er zelfs de opstandelingen van nb. Londen (mijn hemel, hoe gebreinwast kun je zijn) er moet bijhalen om je Sebrenica-stokpaardje te begalopperen ? Off-topic dus. (*gaap* volgende)

 23. Nogal wat vragen “Gozer”, ik zal proberen om ze te beantwoorden met de feiten die ik ken;

  *Dat is niet verteld omdat tot het allerlaatste moment de Nederlanders was toegezegt dat zij alle steun zouden krijgen (luchtsteun, extra troepen in dit geval Fransen)

  *Dit is iets waar ik met het komende proces van Mladic erg benieuwd naar ben, er zijn afspraken gemaakt met de Serven op dat moment om de mannen naar een ander gebied te transporteren zodat zij geen bedreiging voor de Servische troepen zouden vormen,dit was bij andere gebieden vaker gebeurd naief…???? Achteraf zeker!

  *De militairen was duidelijk gemaakt dat het allemaal was gegaan zoals afgesproken. Deze mannen zaten al 4 maanden aan rantsoenen, er waren meerdere collega`s al gedood (Jeffrey Broere, Raviv van Renssen) mannen die terug kwamen van verlof werden niet in het gebied gelaten zodat Dutchbat met nog maar 1/3 van de oorspronkelijke aantal alle diensten moesten doen (wachtdraaien, verschillende O.P. bezetten, base beveiligen, gewonde moslims verzorgen in het veldhospitaal enz.) deze mannen raakten meer en meer uitgeput. Nadat ze terug waren in veilig gebied was dit een ontlading van een maanden onder extreme stress en spanning werken terwijl ze machteloos waren gemaakt door de VN en de Serven.

  *De Denen zaten in een totaal ander gebied wat helemaal niet in een gevaarlijke zone zat, de Canadezen die voor de Nederlanders in Srebrenica zaten waren dolblij dat zij weg gingen en snapten niet dat Nederland dit gebied nam, zou noemden het al een verloren zaak.

  *Enorme fout van Nederlandse zijde, dit is duidelijk 1 van die punten waar Nederlandse bevelhebbers en de regering destijds enorme steken hebben laten vallen en zij dienen absoluut verantwoording daarover af te geven

  Ik wil Dutchbat niet helemaal vrijpleiten, er zijn fouten gemaakt maar er zit zoveel meer achter. Werken onder de VN is bijvoorbeeld iets dat in sommige situaties absoluut niet kan (Sebrenica, Somalie, Rwanda)
  Ik snap ook best hoe sommige mensen reageren doordat de media destijds een totaal ander beeld lieten zien.

  Abdul Alhazred, ik wil helemaal niet de feiten ontlopen of de discussie uit de weg gaan. Ik probeerde uit te leggen dat het soms beter is om het totaal plaatje te bekijken, zoals een rechter doet. Er kunnen/zijn meerdere oorzaken waardoor er iets gebeurd, dat bedoelde ik. Zoals ik al eerder zei; ik respecteer je mening en vindt het dan ook jammer dat je me vergelijk met iemand die cliche tactieken gebruikt van rechts. Dat is zeker niet mijn bedoeling, wilde alleen een voorbeeld aanhalen.

 24. Micha,

  even een hele concrete vraag, in hoeverre is de uitrusting van Dutchbat een factor geweest?

  de Denen beschikten bijvoorbeeld wel over Leopard tanks

 25. Ik neem aan dat jij bedoel of Leopard tanks een afschrikwekkende factor waren geweest tegen de Serven.
  Tja, dat vraag ik mij af. Er zijn een aantal kleine luchtaanvallen geweest waarbij enkele tanks van de Serven werden uitgeschakeld, Dit hield hen totaal niet tegen.ook werden er al maanden geen reserve onderdelen door de Serven het gebied in gelaten dus veel pantser voertuigen (YPR) waren totaal niet inzetbaar. Er was ook haast geen diesel meer, dat beetje wat er nog was moest gebruikt worden om stroom te behouden voor het hospitaal dat vol lag met gewonde burgers.

  Dutchbat was simpelweg afgesneden van eigen troepen, Mladic bepaalde wat er binnenkwam. De Denen zaten in Tuzla op een voormalig vliegveld waar een overvloed was aan eten en brandstof. Ik moet er wel bij zeggen dat de Denen simpelweg wat meer voet bij stuk hielden. Als voorbeeld; Dutchbat had antitank systemen (TOW) maar zonder raketten. Dit omdat de regering en de hoge Nederlandse legerleiding zich strikt aan het mandaat wilde houden wat de Denen dus niet deden.
  Nederland had brutaler moeten zijn.

  Het gebrek aan juist uitrusting/bewapening, ivm het mandaat, is absoluut belangrijk geweest.

 26. Micha,
  Je hebt niet echt mijn vragen beantwoord. Het kwartje wil niet echt vallen bij mij. Ik krijg de indruk dat je een standaard script afdraait in plaats van de vragen te beantwoorden naar eigen inzicht. Waar het ooit omging is dat Nederlandse militairen zich vervelen omdat er niets gebeurt in Kunduz waarbij zij in actie kunnen komen, maar als zij in actie konden komen zoals in Sebrenica dan komen ze vervolgens niet in actie. De Galliers zouden gezegd hebben: “RAre jongens, die Hollanders”
  Even een paar antwoorden van je erbij nemen:

  “*Dat is niet verteld omdat tot het allerlaatste moment de Nederlanders was toegezegt dat zij alle steun zouden krijgen (luchtsteun, extra troepen in dit geval Fransen)”
  Waarom begin je aan een missie als je ervan overtuigt bent dat je niet genoeg materieel en manschappen hebt. Als je een klus neemt als aannemer kan je toch ook niet zeggen achteraf dat je er een potje van hebt gemaakt omdat je niet over voldoende materieel en mankracht beschikte? Ik denk niet dat je ermee wegkomt als je het met die reden bij een opdrachtgever verprutst.

  “*Dit is iets waar ik met het komende proces van Mladic erg benieuwd naar ben, er zijn afspraken gemaakt met de Serven op dat moment om de mannen naar een ander gebied te transporteren zodat zij geen bedreiging voor de Servische troepen zouden vormen,dit was bij andere gebieden vaker gebeurd naief…???? Achteraf zeker!”
  Werkelijk? Zijn de verstandelijke vermogens van Dutchbatters zo ontoereikend om niet in te zien dat Bosnische moslims zoveel gevaar liepen dat er n.b een “veiligheidshaven” ingesteld is waar zij naartoe konden vluchten en dat Servische troepen geen goede bedoelingen konden hebben met het “verplaatssen” van vluchtelingen. Misschien klopt het wel dat verplaatsen naar andere gebieden zoals je zegt, maar die gebieden kunnen niet op deze Aarde zijn.

  “De Denen zaten in een totaal ander gebied wat helemaal niet in een gevaarlijke zone zat, de Canadezen die voor de Nederlanders in Srebrenica zaten waren dolblij dat zij weg gingen en snapten niet dat Nederland dit gebied nam, zou noemden het al een verloren zaak.”
  Dus het was al van tevoren bekend dat het gebied gevaarlijker was? Des temeer je je vrantwoordelijkheid moet nemen om de veiligheid te kunnen garanderen en je voor te bereiden op een eventuele confrontatie. En als je dat niet kan nemen de mensen niet in die illusie te laten.

 27. Gozer even voor de duidelijkheid, je moet Afghanistan niet vergelijken met Sebrenica. Afghanistan heeft een mandaat dat zoveel verder gaat. In Sebrenica destijds was het mandaat extreem beperkt. Al maanden werden de bevoorradingslijnen van de Nederlanders afgesneden zodat er geen eten, reserve onderdelen en Diesel in het gebied kwamen. Doordat er geen verlofgangers en nieuwe militairen het gebied in werden gelaten waren er maar 1/3 van het aantal militairen. Dus…in den beginne…was de missie uit te voeren, na 1 jaar werden de omstandigheden zo dat dit niet meer mogelijk was, dit heeft Karremans destijds zien aankomen en heeft hulp gevraagt…niet geboden. Telkens weer werd er gevraagd of er versterking konden komen of bevoorrading…niet geboden. Nederland werd aan zijn lot over gelaten met te weinig mensen, materieel en wapens. nog geen 600 militairen tegen duizenden zwaar bewapende Serven

  Gozer schrijft;”Zijn de verstandelijke vermogens van Dutchbatters zo ontoereikend om niet in te zien dat Bosnische moslims zoveel gevaar liepen dat er n.b een “veiligheidshaven” ingesteld is waar zij naartoe konden vluchten en dat Servische troepen geen goede bedoelingen konden hebben met het “verplaatssen” van vluchtelingen. Misschien klopt het wel dat verplaatsen naar andere gebieden zoals je zegt, maar die gebieden kunnen niet op deze Aarde zijn”

  *Die veiligheidshaven was meer dan een jaar daarvoor ingesteld door Franse generaal Philippe Morillon. De situatie tijdens Dutchbat III was totaal veranderd. Er zijn heel veel moslims verplaatst naar veilige gebieden….op aarde, in Bosnie! (Zenica, Banja Luca)

  Gozer Schrijft; Des temeer je je vrantwoordelijkheid moet nemen om de veiligheid te kunnen garanderen en je voor te bereiden op een eventuele confrontatie.

  * Dit is dus het gehele geval, Nederland mocht NIET op Serven schieten, volgens de VN zou dit de situatie alleen ernstiger maken aangezien dit ook in het mandaat stond heeft de regering Nederland met lichte wapens naar Sebrenica gestuurd.

  Hoe ik het ook probeer uit te leggen aan jouw woordkeuze is duidelijk op te merken dat jij al lang en breed een oordeel over de Nederlandse militairen destijds een oordeel heb geveld zonder daadwerkelijk de juiste details te weten. Ik vind dat jammer hoewel ik het begrijp, ik wil jou ook niet op andere gedachten brengen, probeer alleen enkele feiten uit te leggen.

 28. Micha Verhoef Schreef:

  Abdul Alhazred, ik wil helemaal niet de feiten ontlopen of de discussie uit de weg gaan. Ik probeerde uit te leggen dat het soms beter is om het totaal plaatje te bekijken, zoals een rechter doet. Er kunnen/zijn meerdere oorzaken waardoor er iets gebeurd, dat bedoelde ik. Zoals ik al eerder zei; ik respecteer je mening en vindt het dan ook jammer dat je me vergelijk met iemand die cliche tactieken gebruikt van rechts. Dat is zeker niet mijn bedoeling, wilde alleen een voorbeeld aanhalen.

  Okée Micha, het is goed, `k snap het beter nu je het in je vervolgstukken beter uit en vooral onderbouwd uitlegt. Alles klaar en ik neem terug wat in de laatste alinea van #27 staat. Groet.

 29. Kop van artikel is verkeerd! Om je te vervelen heb je geestelijke bagage nodig. Als je, zoals alle linksmenschen, in het bezit bent van geestelijke bagage wordt je uiteraard geen militair! Dan had je wel een vak geleerd. Een van de hoofdredenen dat militairen voor 99% rechts danwel extreem-rechts zijn. De overige 1% is door de rechtsmazen van het militaire systeem geglipt en vormt nu de 5e colonne in dienst van de linksmenschen!! Hebben we tenminste nog getuigen als zich weer eens Scebrenica toestanden voordoen!

 30. Micha,
  Je fietst er om heen en blijft geen antwoord geven. Ik sluit me bij Abdel aan, want met zulke redeneertrucs kan je niet met iemand discusseren. Zulke redeneertrucs worden gebruikt om drie redenen:
  – Of je hebt een bepaald belang door de zaak te vetroebelen en niet op dingen in te gaan.
  – Of je toont hier gedrag dat ook wel eens “tribalistisch gedrag” genoemd wordt. Dat wil zeggen dat je je zo verbonden voelt met een groep dat altijd de groep waar je mee verbonden voelt in het gelijk gesteld.
  – Of je verstandelijke of morele vermogens zijn zodanig onderontwikkeld dat men gewoon niet uit een aangeleerd patroon van denken kan komen.

 31. Nou ik lees het al, ik probeer hier een fatsoenlijke discussie over dit onderwerp aan te gaan maar er wordt nu wel zo triest gereageerd met zulke belachelijke.

  #36 Ik fietst er absoluut niet omheen, ik leg het zeer duidelijk aan je uit maar het is simpel weg niet wat jij wilt horen/lezen en dus dringt het niet tot je door daarbij ga je jezelf ook nog te buiten in zeer ondermaats gedrag door mij te proberen te kleineren of mijn beweegredenen ter discussie stellen. Je hebt duidelijk totaal geen kaas gegeten van het onderwerp en probeert dit op alle mogelijke manieren te verbloemen.

  #34 Dit is nu dus precies het gedrag wat ik zo verafschuw in rechts, een hele groep discrimineren of kleineren, laten we nu alsjeblieft niet hetzelfde gedrag vertonen.

  Hierbij laat ik deze discussie maar voor wat het is want sommige mensen vinden het toch nodig om te vervallen in gedrag van kleineren. Ik hou daar niet van. Op naar de volgende discussie vrienden…

 32. Ik heb toch even staan denken Micha.
  Omdat je toch je best hebt gedaan om het uit te leggen wil ik ook net als Abdul mijn woorden terug nemen mocht ik je beledigt hebben. Ik zat met een aantal vragen waarbij ik hoopte dat je die voor mij zou beantwoorden als iemand die zegt aardig wat te weten over het onderwerp. Wat dat betreft ben ik ook niet uitgerust met hoge intellectuele vermogens en blijf als simpele ziel zelfs de simpelste dingen niet te kunnen begrijpen en daar vraagtekens bij te zetten. Maar goed even goede vrienden. Het is geen onderwerp waar je met elkaar in een loopgravenoorlog mee gaat zitten. Er zijn wel belangrijkere zaken in het leven om te doen en ben dan ook geen activist, wereldverbeteraar of revolutionair. Zodra ik uitgelogd ben bij krapuul of van de pc ben vervolg ik mijn dagelijkse bezigheden en die zijn niet ergens demonstreren, maar gewoon zorgen dat er brood (vooral brood) op tafel komt, de rekeningen betaalt worden en als er wat tijd overblijft die met het gezin besteden of vervelen op internet.

 33. @Micha

  een woord van dank dat je je licht hebt laten schijnen op deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis

  zoals men pleegt te zeggen: 20/20 hindsight

  de betrokken militairen waren onderdeel van een groter politiek spel, het gaat wat ver om hen alles op individueel niveau aan te rekenen

 34. #40 Precies. Het is al mooi dat iemand met een heel andere mening, correct en goed onderbouwd de moeite neemt zijn verhaal te vertellen. Zo vaak zien we dat hier niet.

 35. BLABLABLA

  Als je mans genoeg bent om bij defensie te komen en daar een GEVECHTSFUNCTIE te vervullen, is dat geen garantie om op uitzending te gaan. Wij kunnen nooit Afghanistan veranderen. Wat we wel kunnen hier is de politiemensen opleiden om uiteindelijk het voor de lokale bevolking iets veiliger te maken. We zitten hier niet om te vechten, maar zijn zeker niet te laf om in het veilige nederland commentaar te leveren op mensen die hier in ietwat barre omstandigheden hun werk probeert te doen. En er staat nergens in een contract hoe een uitzending eruit ziet. Dat vullen de heren in Den Haag voor ons in. En als er van die No-Use militairen hier rondlopen die niks te doen hebben en daarover lopen te klagen is dat leuk, maar daar kan je niet alle militairen mee bestempelen. Ik vecht liever een zinloos gevecht dan thuis te zitten en mensen in het buitenland in de zeik te zetten. De dag dat er bermbommen\IED’s in Nederland liggen zijn jullie ook dankbaar dat het Buitenland zich er mee bemoeit om bijvoorbeeld politie te trainen die zorgen dat jij niet word neergeschoten. Logistiek gezien krijg jij nog geen rauw ei in Afghanistan. Heb commentaar op de bazen van jou land die ons hiernaartoe sturen of de mensen die eigenlijk klagen dat ze zich vervelen. Binnen de opgedragen grenzen doen wij er met man en macht alles aan om ons werk zo goed mogelijk uit te voeren.

  Alle mensen die de militairen hier steunen, Bedankt namens de WERKENDE militairen die zich niet vervelen.

 36. Het enige wat ik er nog over wil zeggen, is dat als je een missie doet, je het goed moet doen.
  Dat hebben we dan tenminste hoop ik geleerd van Bosnië.
  Dat je bijvoorbeeld niet alleen over het gebied heen vliegt om wat te controleren.

  Of je doet het goed, of je doet het niet.

Reacties zijn gesloten.