Jan Pieterszoon Coen eindelijk van zijn sokkel gebeukt

Het schijnt hip en stoer te zijn om tegenwoordig trots te zijn op de schanddaden van de Nederlandse kolonialen in die tijd dat we ons lekker ongegeneerd konden verrijken ten koste van (vele duizenden doden onder) de zwartjes. Het wordt wat anders als je iedere dag wordt herinnerd aan een eerbetoon aan één van de verantwoordelijke massamoordenaars, Jan Pieterszoon Coen. Eerder wilden de buurtbewoners dit vieze beeld gewoon weg en toen heeft de gemeente gemeend iets te moeten doen aan de patriottische lulkoek op het bijschrijft van dit beeld. Maar vandaag hebben ze toch maar besloten het gedrocht van zijn sokkel te rammen. Job well done! De Duitsers zetten ook geen bronzen standbeeld neer van Klaus Barbie.

Weg met die “VOC-mentaliteit”!

Als gratis service een kwootje uit Wikipedia, voor de patriotten onder ons;

De VOC koerste op een volledig monopolie van de nootmuskaathandel, maar doordat de verhouding met de Bandanezen reeds getekend was door geweld en contractbreuk en de VOC dus weerstand kon verwachten van de bevolking, streefde Jan Pieterszoon Coen met de inzet van 2.000 man naar een volledige onderwerping van de “lastige” eilandbewoners.
De Engelsen hadden zich inmiddels een betere positie verworven op kruidnageleilanden en betaalden de plaatselijke bevolking met wapens, kruit en lood. Daardoor werd de situatie voor de Hollanders tamelijk hachelijk en gingen over tot het verbranden van de oogst, zodat die niet in Engelse handen zou kunnen vallen.[bron?] Na een opstand van de bevolking volgde een volkerenmoord en van de 15.000 oorspronkelijke bewoners bleven er slechts 600 over. Japanse samoerai-beulen, in dienst van de VOC, werden ingezet om de 33 of 47 dorpshoofden te onthoofden. Hun lichamen werden in een put geworpen. Deze plek is voor de bevolking op het eiland Lonthor om begrijpelijke redenen, nog steeds een zeer beladen plaats.
Achthonderd Bandanezen werd gedeporteerd naar Batavia; 2.500 bewoners vluchtten de bergen in en kwamen om van de honger. Alle mannen van het eiland Run werden om het leven gebracht.[6] Een klein aantal inlanders wist nog met bootjes te vluchten naar onder andere de naburige Kei-eilanden. De Engelsen, onder de indruk van al dit grove wapengeweld, stonden vervolgens ook het eiland Poeloe Run zonder tegenstand af aan de Nederlanders. (Wikipedia)

42 gedachten over “Jan Pieterszoon Coen eindelijk van zijn sokkel gebeukt”

 1. wat een hypocrisie…willen we dan ook graag de Amsterdamse grachtengordel even afbreken….dank het zgn uitbuiten staat nederland vol met grootse gebouwen…de kooplieden waren 100% beulen en we noemen ons een volk van kooplieden……

  houd toch op verwende en verveelde medelanders
  enne dat zgn ongelukje van de service auto was geen ongeluk laat je niet kisten

 2. ..”streefde Jan Pieterszoon Coen met de inzet van 2.000 man naar een volledige onderwerping van de “lastige” eilandbewoners.”

  Deze werkwijze heet in internationaal engels “Domination through extermination” principe en werd dus door Jan Pieterszoon Coen op de autochtonen aldaar toegepast. Hij was genadeloos, harteloos autistisch massamoordenaar. Het komt overeen met de definitie van genocide.

  Dit is o.a. door de Engelse journaliste Kate Humble in een documentaire dit over de eilanaden op BBC2 uitgezonden, zou 24 februari jl. zijn geweest, denk ik.

 3. ” Maar vandaag hebben ze toch maar besloten het gedrocht van zijn sokkel te rammen. Job well done! De Duitsers zetten ook geen bronzen standbeeld neer van Klaus Barbie.”

  Ik heb het volgende vriendelijke voorstel om na restauratie dit beeld als aandenken aan Jan-Peter Balkenende cadeau te maken want het past goed bij zijn bewondering voor de VOC mentaliteit. Hij zal zeker een betere plekje ervoor kunnen vinden.

 4. En nu nog het standbeeld van Abraham Cuyper (Maasluis & VU): A. Cuyper was een notoire racist, homofoob, extreem rechts gristenfundamentlist, vrouwenonderdukker en apartheidsvoorstander.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Abraham_Kuyper
  Hij wordt nog altijd vereerd door CDA, SGP en Gristenunie, inspirerend voorbeeld.

 5. Kees Schreef:

  Weet je wat? zet Mao of polpot er maar neer ‘k weet zeker dat veel lezers van dit blaadje dat wel een goed idee vinden.

  Standbeelden van volksmenners oprichten en aanbidden is fetishisme. En zo ouderwets & bekrompen.

 6. “JPCoen -eindelijk- van zijn sokkel gebeukt.” .
  Het zou dus volgens de redactie al veel eerder hebben moeten plaatvinden.
  Onderstreept mijn vermoeden van opzet.

 7. Kees Schreef:

  Het zou dus volgens de redactie al veel eerder hebben moeten plaatvinden.
  Onderstreept mijn vermoeden van opzet.

  Wat een domme insinuatie en ranzige verdachtmaking. Regel G & H respecteren of anders rechtsom exit ➡ .

 8. Ik zou het niet willen beperken tot regel G en H. Ik zeg ALLE REGELS respecteren, inclusief alle Nederlandse rechtsregels en de algemeen geldende fatsoensregels. Anders exit.

 9. Raad eens? In mijn plaatselijk sufferdje hebben de PVV idioten al een complottheorie ontwikkeld. Gaat u door voor de 1000 gulden om met Theo Eerdmans te spreken. De vraag is: “En wie geven de PVV idioten de schuld? “. Nee, niet de allochtonen maar uiteraard de linksmensch. Oei, dat was voorzeggen! Weg 1000 piek.

 10. Daar werd iets groots verricht in Hoorn (N.H.)
  En dan heb ik de eer gehad op een school genoemd naar deze slachter gezeten te hebben, schaamteloos viert zij haar honderdste verjaardag.
  Opmerkelijk overigens: er waren twee onderwijzers uit “de overzeese gebiedsdelen”, wat in mijn lagereschooltijd echt nog bijzonder was.

 11. Kees Schreef:

  @ nexus m.:
  Weet je wat? zet Mao of polpot er maar neer ‘k weet zeker dat veel lezers van dit blaadje dat wel een goed idee vinden.

  Het is veelzeggend dat jou spontane reactie is om Jan Pieterszoon Coen in een rij met PolPot en Mao te plaatsen. Het geeft weer aan dat je onbewust heel erg goed begrijpt dat die manneke zeker erg fout met de plaatselijke autochtonen bezig is geweest. Massamoordenaar.

 12. Kees Schreef:

  [BTW, hoeveel subsidie slurpt zo’n siteje nou eigenlijk?]

  en toen JvdH:

  [Ik zou het niet onderschatten wat wij omzetten.]

  Heerschap heeft het over -subsidie-, dus hij denkt vast dat alweer zo’n linkse site van zijn belastingcenten wordt onderhouden.

 13. Kees Schreef:

  @ nexus m.:
  Bonjour linkse luiden, het ga U goed.
  BTW, hoeveel subsidie slurpt zo’n siteje nou eigenlijk?

  @Kees, There is no escape from the truth.

 14. LeRoiDanse Schreef:

  hij denkt vast dat alweer zo’n linkse site van zijn belastingcenten wordt onderhouden

  Wie zegt dat het niet zo is dan? We kennen nog zoiets als het stimuleringsfonds voor de pers.

 15. #32 😆 Ik kijk al weer uit naar mijn volgende loonstrook, want vakantie op Cuba was al duur genoeg.

 16. Jan Pieterszoon Coen, was dat niet de voorouder van Jan Peterszoon Bakellende? Goed, die kan ik plaatsen.

  Maar wie was de VOCse voorouder van Dietse Mark Trutte en Gulden Fake Blondje? Heeft Holland zich ooit in het verleden weleens als mens gedragen? Of zijn de Nederlandse heldendaden gebaseerd op moord en doodslag, onderdrukking en vernedering?

  Het gaat mij m’n pet te boven. Tijd voor een echte staatsgreep!

  Ik zei een echte! Weg met het Haagse gespuis, leve de armeluis!

 17. 31: Abdul:

  [..]
  [http://www.stimuleringsfondspers.nl/Internet/Organisatie/Wet-Regelgeving/Tijdelijke-subsidieregeling-persinnovatie-2010/page.aspx/1039]

  Kom je niet ver mee slechts 2 ton maximaal.

  [2. Per aanvraag kan subsidie worden verstrekt voor ten hoogste een bedrag van € 200.000 en voor een periode van maximaal twee jaar.]

  Maar RTL krijgt het wel, hoe bestaat het , lijkt me zeer armlastig:

  [Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft op 30 juni 2011 besloten een bedrag van € 92.500 als subsidie beschikbaar te stellen aan RTL Nieuws voor het project RTL Nieuws Facts op basis van de Tijdelijke subsidieregeling persinnovatie.]

  http://www.stimuleringsfondspers.nl/Internet/Subsidie/Bestuursbesluiten/page.aspx/978

  En het bestuur is ook zeeeer onpartijdig:

  http://www.stimuleringsfondspers.nl/Internet/Organisatie/Wet-Regelgeving/Tijdelijke-subsidieregeling-persinnovatie-2010/page.aspx/1039

  [ R.M. van Zanten (1955), algemeen directeur
  Sinds 2010 werkzaam bij het Stimuleringsfonds.

  Voormalige functie(s)
  – managing director RavesteinZandbeek
  – directeur/uitgever De Gelderlander
  – hoofdredacteur Utrechts Nieuwsblad

  Hier is de hele boel:

  http://www.stimuleringsfondspers.nl/Internet/Organisatie/Bestuur-Bureau/page.aspx/982

  Leuk uitzoekwerk, zal er eens mee beginnen.

Reacties zijn gesloten.