Niet zo gek dat Viking doorgaat waar Wilders stopt

Wilders komt op voor recht en orde, voor de kleine man en diens grote angst voor de islam. Wilders „walgde” van het bloedbad in Oslo. Dat is klare taal. Maar Breivik walgde niet van Wilders. Hij reisde hem achterna naar Londen en liet zich door hem inspireren.

Evert van Vlastuin analyseert in het Reformatorisch Dagblad het verband tussen het optreden van Wilders en de terreuraanslag door Anders Breivik.

Wilders walgt niet alleen van Breivik, in zijn verklaring noemt hij hem ook „een waanzinnige”, „een eenzame verknipte idioot” en „een psychopaat.” Niet iemand om rekening mee te houden dus.

Hij wijst op het betoog van Bart Jan Spruyt in zijn krant, dat er volgens Wilders „geen oplossing” is voor het probleem van de islam. “Door te benadrukken dat het „vijf voor twaalf” is, geeft hij het probleem extra urgentie. Maar Wilders doet feitelijk niets. De kiezer moet maar hopen dat het gedoogakkoord wordt uitgevoerd”.

Als Spruyt gelijk heeft, is het niet zo vreemd dat een blonde Viking verder gaat waar Wilders halt houdt. Niet van elke bewonderaar van Wilders kan worden verwacht dat (ook) hij lijdzaam afwacht tot de bom barst. Elke radicaal heeft navolgers die nog radicaler zijn. Dat is alle eeuwen door zo geweest.

„Wij zijn democraten in hart en nieren”, voegde Wilders nog toe aan zijn verklaring. Hij bedoelt daar waarschijnlijk mee dat hij door het volk gekozen is. Maar daarmee ben je geen democraat. Een democraat is op zoek naar wegen om met verschillen om te gaan. Geen minachting, maar respect. En juist dat wíllen Wilders en Breivik niet. De boom in, dat kunt u.

7 gedachten over “Niet zo gek dat Viking doorgaat waar Wilders stopt”

 1. ” Geen minachting, maar respect. En juist dat wíllen Wilders en Breivik niet. De boom in, dat kunt u.”

  Een democraat is in principe een bruggenbouwer en tevens iemand die tenminste respect en tolerantie vertoont voor andere mensen, terwijl Wilders een aanhang zijn en bewijzen juist het tegenovergestelde met het blazen van alle bruggen, sociale cohesie en saamhorigheid op.

  Nou op dit punt kom ik altijd degene tegen die het nodig vinden om met Wilders&Haat&Co te moeten regeren. Die zijn in de kern dan ook niet anders.

 2. Refdag is in eerste instantie bezig geweest met het afschudden van de Breivik veren en die zullen het maar al te graag in de schoenen van Wilders schuiven.

 3. Spruyt is zo glad als een aal, die zorgt er wel voor dat er geen veren aan hem blijven plakken

 4. #5 Breivik heeft meer wakker geschud en in gang gezet dan dat wij ons op dit moment realiseren!
  Wacht maar tot het wat bezonken is! We gaan nog veel zien en meemaken! Helaas…

 5. ‘Dat is Wilders op zijn best. De een mag „de boom in”, een ander „de pot op.” Zo krijgt iedereen in straattaal te horen dat de grote baas geen kritiek verdraagt. Geen vragen – applaus!’

  Ja ik sta echt te kijken van dat Ref Dagblad. Maar ja, als ze nu zeggen dat het door de ideeen van Wilders komt, dan denken mensen misschien niet aan het christengedachtegoed. Wat Breivik ook zo fijn vond.

Reacties zijn gesloten.