Frits Bolkestein versus Gerrit Zalm

Zaterdagavond konden we Frits Bolkestein horen bepleiten dat Griekenland uit de muntunie moet worden gezet, maar wel ondersteund dient te worden, en vandaag bij Buitenhof konden we uit de mond van die andere VVD-coryfee Gerrit Zalm vernemen dat dat nu juist niet moet gebeuren, omdat anders Italië, Ierland, Portugal etc. snel zouden volgen, en uiteindelijk de hele muntunie uit elkaar zou vallen.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar in vind de diverse redeneringen op zichzelf in dit soort zaken altijd wel redelijk klinken; ik kan gewoon niet beoordelen welke aannames waar zijn en welke niet. Is de schade van een uiteenvallende muntunie groter dan hem moeizaam bij elkaar blijven proberen te houden? Ik weet het niet, u misschien wel?

23 gedachten over “Frits Bolkestein versus Gerrit Zalm”

 1. Volgens mij is het afhankelijk van op welke paard zet je, oftewel waar heb je je geld ingestopt.

 2. Welke keuze is allereerst ingegeven door de politieke voorkeur.
  Als men de variant, alle macht in Brussel kiest dan kost het op korte termijn het minste.
  Op lange termijn ontzettend veel.
  Ong. hetzelfde met de variant Euro obligaties.
  De variant stoppen kost ook geld, maar veel minder op lange termijn.
  Maar heeft als grote nadeel een enorme recessie en werkeloosheid.
  Dat zal dan ook een aantal jaren duren.

 3. Elke VVD’er die een mening heeft over hoe het verder moet met de Euro en Europa dient met gezwinde spoed een dwangbuisje aangemeten te krijgen en naar een klein kamertje met een brede deur gestuurd te worden.

  De VVD is zelf DE PARTIJ die de oorzaak van alle ellende is. Gerrit Zalm wist dat de Club-Med nooit en te nimmer bij de Euro zou moeten komen. Hij had de echte cijfers en rapporten destijds over de financiële wantoestanden van o.a. Griekenland, maar besloot om Paars II bij elkaar te houden en overstag te gaan.

  Toegeven dat ze verantwoordelijk zijn hebben ze nog nooit gedaan. Typisch politiek. Nu moeten wij van de VVD’erts maar garant gaan staan voor hun puinhoop. Er wordt niets opgelost. De burger mag de VVD-schuld gaan dragen en vooruitschuiven, tot alle misdaden verjaard zijn.

  zie ook: http://kromst.blogspot.com/2011/09/de-euro-met-de-kennis-van-nu.html

 4. @3, is het bewijs dat de Nederlander zijn gezond verstand niet kwijt is.
  Zeer verstandige woorden van Kromst.

 5. Uitgaande van de manier waarop Zalm de Euro in ons land introduceerde en jarenlang keihard tegensprak dat er misbruik werd gemaakt door bedrijven bij het omrekenen naar de Euro waardoor vele producten en diensten ineens veel duurder werden als je het bedrag terug zou rekenen naar de gulden (zelfs het plastic tasje bij de AH en een toiletbezoek op het treinstation werd ineens 3-4x zo duur) en dat de mensen zich dat maar inbeelden (de bevolking was dus gek) en hij pas bij zijn vertrek toegaf dat er inderdaad misbruik was gemaakt bij de invoering van de Euro EN hij toch een aantal kabinetten minister van Financien is geweest waar ons land niet bepaald beter van is geworden (de crisis van 2005 was ook in zijn periode) EN er bovendien een grote bank waar hij voor werkte zwaar failliet ging waarbij hij nog steeds ontkent dat daar foute zaken gebeurden en de volgende bank waar hij voor ging werken (en nog werkt) uiteindelijk een flinke staatssteun nodig had, VRAAG ik me af of we de mening van Gerrit Zalm wel serieus moeten nemen en hij meer recht van spreken zou hebben dan Bolkestein… maar ik kan me vergissen natuurlijk

 6. Wat mij opviel was het volgende citaat uit de weergave van hetzelfde interview door het NRC

  Het moet namelijk voorkomen worden dat de euro valt, vindt Zalm, want dan ontstaat een recessie die groter is dan die na de beurskrach in 1929. Zalm: “dan verbrokkelt heel Europa. Dat zou dramatische gevolgen hebben.”

  (http://tinyurl.com/3qlwyxw)
  Zou het afroepen van een dergelijke recessie (succesformule voor ultrarechts in het verleden, immers) de eigenlijke reden voor Wilders’ halsstarrige anti-Griekenland en anti-Europa houding zijn?
  😕

 7. 7
  MadPride

  Ik vind dat Zalm nogal overdreef.
  Bolkestein zijn mening kun je afdoen als niet mogelijk.
  Griekenland zal nooit vrijwillig uittreden.
  De voorstanders blijven hameren op hoe goed die Euro is voor ons.
  Tot wel 2000 euro per hoofd van de bevolking aldus Rutte.
  Maar ik heb hier nog nooit bewijzen van gezien, en ondersteund met statistieken.

 8. Dus wat doen we nu , de Grieken uit de Euro schoppen en laten wegrotten ??? leuk te zien wat er is overgebleven van het vroegere “Hun strijd onze strijd , internationale solidariteit ” Maar dat een Pilsje op een terras 7 euro kost , dat is belangrijk .. Niet dat de gewone Griek straks wegrot terwijl de rijken van alles wat er gebeurt is rijker is geworden … Er is niets mis met één Europa , één Munt ,, Er is iets mis met wie er zeggenschap heeft .. De rotting van de natie-staat is omhooggewalmt naar de Europese koepel , De hoeren van het kapitaal hebben een van Europa een Kapitaal-bordeel gemaakt .. Wat moeten we doen ?? Het gebouw afbranden ??? of het innemen en er een buurthuis van maken ??? Veel van de commentaren komen voort uit de meest vergiftigende uitvinding van de laatste 200 jaar : Het Nationalisme , Nederland heeft geen waarde , Mensen hebben waarde , wie nu de spelletjes van de kapitalisten om Griekenland tot de bedelstaf te brengen voor waarheid aanneemt en ziet als een reden om uit de Euro te stappen denkt nationalistisch … Nederland is de collectieve eigendommen kwijtgeraakt door samenwerking tussen de Sociaal democraten en de Liberalen , in Griekenland ging dat niet zo makkelijk ( er is daar nog wat echt Links ) dus is deze crisis in scene gezet om de Grieken te dwingen hun collectieve eigendommen te verkopen ….

 9. Theo Gerris Schreef:

  Maar ik heb hier nog nooit bewijzen van gezien, en ondersteund met statistieken.

  Ik wel.
  De bankiers en de VVD hebben er een puinhoop van gemaakt.
  Enige oplossing is, om Europa te democratiseren en de synergie te laten werken.
  Nou ja – kort door de bocht, natuurlijk.
  Wordt binnenkort uitgewerkt in mijn blog At Home in Europe. 🙂

 10. Dit is volstrekt logisch natuurlijk.

  Bolkestein is functieloos en kan vrijuit spreken. Hij dient geen enkel particulier belang meer, hooguit een algemeen belang. Dit soort mensen gaan na hun pensioen de neiging vertonen een meer algemene waarheid te spreken. In dit geval ben ik het volstrekt met hem eens.

  Zalm daarentegen dient het belang van een bank. En het is niet in het belang van deze bank om de Griekse obligaties in waarde te zien kelderen. Griekenland uit de Eurozone betekent dat de belastingbetaler niet langer opdraait voor de schuldsanering/renteverlaging/kwijtschelding. Deze tekorten moeten dan volledig door het bankwezen worden afgeboekt…

  Dus Zalm staat voor het belang van het bankwezen. En Bolkie staat meer voor het algemeen Nederlandse belang, als zoiets als bestaat.

  Voila http://www.krapuul.nl/File:icon_mad.gif

  Zomaar een econoom….

 11. @12: Dus omdat de oude vos met pensioen is, denk je dat hij zijn streken verloren heeft? Hij was destijds ook niet officieel in functie bij de bedrijven die gifgassen leverden aan Irak, maar regelde wel de deal voor ze.

 12. Joke Mizée Schreef:

  @12: Dus omdat de oude vos met pensioen is, denk je dat hij zijn streken verloren heeft? Hij was destijds ook niet officieel in functie bij de bedrijven die gifgassen leverden aan Irak, maar regelde wel de deal voor ze.

  Dus is hij de officiële buikspreekpop voor de onzichtbare (financiële) machten? Lijkt me zeer plausibel.

 13. @9
  Applaus! Het vergt een stuk meer om voor idealen te blijven staan dan om simpelweg één kant in een debat te kiezen.

 14. “‘Veel van de commentaren komen voort uit de meest vergiftigende uitvinding van de laatste 200 jaar : Het Nationalisme”

  Vraag is wel of natiolnalisme, protectionisme uit 1 eenvoudig beginsel heeft kunnen ontstaan en of dat niet te makkelijk is om de vruchten van strijden die gestreden zijn daar in vogelvlucht als vergiftiging mee af te doen, er niet meer dan dat uit te leren zou zijn.

  Wel zo interessant en dank om nationalisme aan te kaarten!

  Hoewel het voor mij te hoog gegrepen om daar qua politieke geschiedenis op in te kunnen gaan, vind ik het naar voren brengen daarvan als ontbrekende component in het debat over de crisis, een verademing.
  Ik heb eerder geschreven dat ik me erger en val over de dwang en dictatuur van cijfertjes politiek waarmee we om de oren worden geslagen omdat dit de verbeelding ontneemt dat er nog andere wegen zouden bestaan.
  Ik kon dit nu eenmaal niet goed uitleggen of toelichten behalve op cijfertjes schuld oorsmeer als simpele beeldspraak uit komen. Sterker nog , het is niet logisch om een crisis die aan homo calculus te danken is door dezelfde homo calculus als enig uitgangspunt te laten bezweren. .
  .
  De idee van nationalisme wordt ons even goed met voor en tegen argumenten als verbeelding over het bestaansrecht daarvan opgedrongen. M.a.w. ook nationalisme als oorprop stoorzender buiten beschouwing laten zou als beleid over hoe verder, ook niet bestaan.
  De centrale vraag waar naties dan uit zouden bestaan telt in een weg om uit de EU crisis te komen niet mee. Naties worden als economische eenheden die overeenkomstige gemeenschappelijke culturen nodig zouden hebben om als natie voort te kunnen bestaan voorgeschoteld ipv ontmaskert. .

  Hoe denkt men over een streven naar een verzelfstandiging van EU culturen en economie naar zelfbesturen?
  Door het begrip natie kan een dergelijke weg, hoe dat er uit zou zien , bv. ook niet tot de verbeelding/ inzichten daarover komen.

 15. FB is toch de Brusselse VVD man van de vrije EU arbeids migratie zonder maatschappelijke component zoals behoorlijke arbeids voorwaarden,behuizing en meer, versoepeling van EU betalings verkeer erbij?
  Heet dat nou de vruchten van de EU markt met elkaar plukken en verdelen, elkaar helpen of uitbuiting van de goedkoopste werkvloer politiek?

  #13 Ik weet niet of hij als erudiet VVD zwaargewicht ooit op neerlands schandelijke gifgas levering aan SH onder zijn ministriele verantwoordelijkheid is teruggekomen, het leek me van niet ?

 16. @17: Hij heeft het persoonlijk met Saddam beklonken, onder het genot van een kopje thee. Achteraf noemde hij dat een ‘lugubere bijeenkomst’ maar pretendeerde ook dat hij destijds niks in de gaten had gehad. En dat klopt niet, want een ambassadeur had erover aan de bel getrokken. Ook heeft hij actief tegengewerkt dat er een verbod op de uitvoer van zulke stoffen kwam.
  Bolkestein bezit eenvoudig geen moraal. Hij beroept zich op het feit dat hij niet in strijd met de wet heeft gehandeld. Zijn partijgenoot Hans van Baalen deed de kwestie af met: “Nederland wilde een graantje meepikken. Het is moreel niet goed te praten, maar het is wel te begrijpen.” Typisch genoeg heeft FB meer dan eens opgeroepen tot een onderzoek naar Balkenende mbt de inval in Irak.

 17. katja Schreef:

  Vraag is wel of natiolnalisme, protectionisme uit 1 eenvoudig beginsel heeft kunnen ontstaan en of dat niet te makkelijk is om de vruchten van strijden die gestreden zijn daar in vogelvlucht als vergiftiging mee af te doen, er niet meer dan dat uit te leren zou zijn.

  Het rare is dat er over grondgebied al word gestreden sinds de stam van Oenk de stam van Unk aanviel vanwege de besjes aan de oostkant … nationalisme begint wanneer er plotseling onlosbrekelijke verbanden worden gemaakt tussen volkeren en bepaalde stukjes land .. het rare is dat juist de twee landen die nog maar recent één geheel waren geworden , namelijk Duitsland en Italie dit waanidee tot een modus operandi maakte .. Het lijkt mij dat dit voortkwam uit een indentiteits-onzekerheid ,misschien dat daarom de Nederlanders nu ze geen bindenden indentiteit meer hebben voor de ziekte der Nationalisme gevoelig blijken .. Niets bind het volk nog dan de grond waarop ze leven …

 18. Lees dit maar eens.
  Ik ben mij ervan bewust dat er vraagtekens bij deze site gezet kunnen worden.
  De site is xander nieuws.
  Het artikel is genaamd:
  Genadeloze analyse Duitse professoren :
  Euro systeem in een grote leugen.
  Hierin worden de standpunten van Zalm en Bolkestein ook genoemd.

 19. Theo Gerris Schreef:

  Lees dit maar eens.
  Ik ben mij ervan bewust dat er vraagtekens bij deze site gezet kunnen worden.
  De site is xander nieuws.
  Het artikel is genaamd:
  Genadeloze analyse Duitse professoren :
  Euro systeem in een grote leugen.
  Hierin worden de standpunten van Zalm en Bolkestein ook genoemd.

  Dat de huidige EU fout zit , daar twijfel ik niet aan , qua motivatie , solidariteit , ect ect .. Opheffen is echter een stap terug , omvormen is wat nodig is .. tot een democratische gemeenschap van mensen met een levenstandaard die niet naar de laagste gemene deler maar naar een op milieutechnische en wereldniveau eerlijke standaard .. Als dat loopt staat voor staat de omringende staten opnemen ( Yep ook aan de overkant van de Middellandse zee ) die op niveau brengen , en daarna de volgende cirkel ect ect … Van Verenigd Europa naar Verenigde wereld …

 20. 21
  Al Bakrastani

  Daar ben ik het mee eens.
  Maar ik zie de mogelijkheid niet tot omvormen.
  Daarom, eerst uitstappen en dan opnieuw beginnen.
  Als ik mij niet vergis bent u erg bezorgt ( terecht ) over de inwoners in de zuidelijke landen.
  Lees dit maar eens.
  site van dagblad trouw.
  Titel : We kunnen gerust uit de Euro stappen.

 21. #19 Al Bakrastani

  Wat Zalm en Bolkenstein te melden zal mij eigenlijk worst zijn, de euro crisis zal op hoog niveau boven onze hoofden worden aangepakt .
  Ik vind het wel zo interresant om dieper op het begin van nationalisme en uiteindelijk weer griekenland in te gaan.Per slot is het delen van visies ook weer een begin om het anders dan boven onze hoofden om te willen.“Niets bind het volk nog dan de grond waarop ze leven”’
  Ik zou daar als binding aan willen toevoegingen: en de overdracht van taal die men spreekt.
  “”het rare is dat juist de twee landen die nog maar recent één geheel waren geworden , namelijk Duitsland en Italie dit waanidee tot een modus operandi maakte”’
  Mijn vraag is wanneer Duitland en Italie dan een geheel, iets dat ik niet wist, waren geworden en hoe tijdelijk dit dan was?
  Want hoe zou het dan zitten met de culturele invloed van Romaans/Latijnse talen die je in het Engels aantreft, een invloed die naar mijn beperkt weten niet in het Duits van nu, los van dat het met Latijns alfabet wordt geschreven, makkelijk terug te vinden is?.
  Kortom , vragen die vragen opvragen oproepen die ik niet uit kan of ga zoeken maar als relatief eenvoudige generaliserende aanknopings punten, mee kan nemen.

  “”Het rare is dat er over grondgebied al word gestreden sinds de stam van Oenk de stam van Unk aanviel vanwege de besjes aan de oostkant … nationalisme begint wanneer er plotseling onlosbrekelijke verbanden worden gemaakt tussen volkeren en bepaalde stukjes land”.
  Ik weet niet precies wat je met ‘’onlosbrekelijke verbanden tussen volkeren ‘’bedoelt.
  Stammen strijd heeft primair te maken een overlevings/voorplantings drift van eigen soort op de meest rijke vruchtbare stukjes grond. Een veroverings strijd om een gebied met besjes zou als uitbreiding van thuisland voor eigen soort hebben gediend.
  Een concept als ’thuisland’ heeft in beginsel weer veel te maken met historisch cultureel gedeelde geschiedenis van leefgemeenschappen, de opbouw en bescherming daarvan.
  Dat verbanden tussen volkeren niet uit landsgrenzen als nationalisme maar in het vader moeder land gevoel als het thuisland zit, landsbezit waar voorouders ter bescherming van eigen nageslacht voor gestreden dan wel verloren hebben, leek me duidelijk.
  Het schunnige van bv de zg Zuid Afrikaanse Bantu thuis landen tijdens apartheid bewind was de verwijzing naar de minst vruchtbare stukken grond samen met geografische grenzen die niet overeenkwamen met de oorspronkelijke vader/moederlanden van de Bantu bevolking.
  Als in vergelijking een stukje Unks vader moederland aan de macht van de sterkste Oenkstam verloren is, aangewezen landsgrenzen als ieder zijn thuisland zijn bepaalt, stellen deze dan ook niets voor en dienen ‘’nationalistische’’ stammen strijden zich als vergelding namens etnisch biologische voorouders aan.

  Om daarvan los te breken zou men de noodzaak eigen soort(en) voort te moeten blijven planten los moeten laten.
  De moderne vraag voor een Unkse gemeenschap is wat Nu ? Kunnen wij zonder besjes of hoe kunnen wij, wat hebben wij als thuisland nog over om een deal met Oenks over de besjes te sluiten.
  Stel dat dit niets is behalve geschiedenis van cultureel gedeelde wortels als meest naast verwante stam, zal de Unkse gemeenschap zich verenigen, samen voortplanten uit overlevings drift met die van Oenken.
  Vanuit die optiek is het onbezonnen hufterig om de Griekse bevolking, dat wat het land tot begrensd thuisland met meest naasten heeft kunnen maken af te nemen door het hele land wegens wanbeheer door de macht van de sterkste in de EU verkoop te zetten ipv de vraag aan de Griekse bevolking wat NU?

  En is het de vraag of wij als EU broeders en zusters het opgebouwde dunne laagje Europese beschaving dat geen eenheid maar ontzettend divers is te grabbel gooien door Griekenland te grabbel aan een al mislukte markt gooien?

  Ik vind dit verschrikkelijk moeilijk, het zou goed kunnen dat juist door de Griekse bevolking
  aan het infuus van een Brusselse bessenstruik te houden of dwingen dit het einde van dat dunne laagje Europese beschaving inluidt.
  Is de belofte van Brusselse euri besjes, de bevolking daarvoor op de knieën krijgen als thuisland gevoel het antwoord of is het de vraag met wie de Griekse bevolking zich qua culturen zou kunnen en willen verenigen om als gemeenschap(en) te overleven?

  Ik heb ontzettend generaliseerd in een poging om nationalisme van een thuisland gevoel te onderscheiden en zal vast wel denkfouten hebben gemaakt..
  Overigens ken ik het thuis moeder/vaderland landgevoel niet goed omdat ik in meerdere landen heb gewoond en gewerkt.
  Dat laat niet onverlet dat ik me voor kan stellen dat dit thuisland gevoel belangrijk is voor mensen die dat niet hebben gedaan, dat in 1 adem als sec nationalisme noemen m.i. ook niet klopt.
  .

Reacties zijn gesloten.